מעצבת האופנה המיתולוגית דורין פרנקפורט חוגגת השנה יום הולדת 70. לרגל המאורע היא משיקה קולקציה מיוחדת לחורף 2022 משלל פרטי ארכיון שקיבלו פרשנות מחודשת. הבוקר (שני) פרנקפורט מסרה ל"ישראל היום" בהתרגשות: "אני לא הולכת לתלות את המספריים כל זמן שאני נהנית ליצור ולעצב".
פרנקפורט נחשבת לאחד מעמודי התווך של האופנה הישראלית, עם עשיה אופנתית של למעלה מ- 45 שנה וקריירה ענפה בארץ ובחו"ל. כיום יש לה שבע חנויות ואתר אינטרנט פעיל. היא עדיין ממשיכה ליצור ולייצר באדיקות במפעל קטן בארץ, ועל אף לא מעט קשיים שצצו לאורך השנים היא מעולם לא ויתרה, המשיכה לפתח את העסק ומידי כמה שנים גם לחדש ולהיכנס לעוד נישות כמו הלבשה תחתונה, בישום, מצעים, הנעלה ואקססוריז. "אם הייתי חושבת כלכלית הייתי אולי היום במקום אחר, אבל היה חשוב לי ייצור כחול-לבן ולהשאיר את הייצור בארץ, כי ככה חונכתי. עצוב שאנשים לא נותנים את הדעת כשהם רוכשים מוצרים תוצרת חוץ, לא רק באופנה – בכל תחום, ושוכחים שכשקונים תוצרת מקומית, אנחנו מייצרים פרנסה לילדינו. לצערי המדינה לא מקדמת ייצור מקומי ואין כאן ערך ליצירה מקומית וזה חבל".
"היה לי חשוב להתמקד כמו תמיד בסיפורה של הארץ, כולל להדפיס על כל התוויות והשקיות את הסלוגן 'מעוצב ומיוצר בתל אביב', מתוך כבוד לעובדים שלנו ולמקום בו המפעל קיים"
במהלך הקורונה פרנקפורט נאלצה לסגור כמה חנויות. כשעולם האופנה עצר מלכת, וכולנו הסתגרנו בבתים, היא ראתה בזה הזדמנות, שינסה מותניים והחלה לנבור בארכיון עם המבט לעתיד, במקביל לשמירה על המשך פרנסתם של עובדיה. "היום, כשאני מסתכלת על עצמי, אני יכולה לומר – נכון, יש לי עבר מפואר, אבל בשנתיים האחרונות עשיתי יותר מכל שנות העשייה שלי גם יחד. אחרי שקצת נלחצתי בקורונה, הבנתי שהחיים ממשיכים וצריך לנסח את הדברים מחדש. היה לי זמן לחזור לארכיון, לראות את כל הדגמים, להתרכז בעיצוב מחדש ולעוף על עצמי. כשאני רואה עכשיו את הקולקציה תלויה על הקולבים, אני יכולה לזהות כל בגד וכל בגד, מאיזה תקופה הוא, איזה סיפור עומד מאחוריו, וזה מרגש".
הצורך להישאר רלוונטית בתקופה שמשתנה מרגע לרגע מלחיץ?
"לא. ברגע שזה ילחיץ אותי אני אפסיק ליצור. לאורך השנים היו בארץ לא מעט מצבים קשים, בהם מלחמות ומצב כללי לא קל, ותמיד בחרתי להתרכז בעשייה. ברגע שלא אהנה מהעשייה, אז אתלה את המספרים".
הקולקציה החדשה מוצגת בחנות מקפלת את כל 46 שנות עשייה אופנתית ענפה שלה, שהחלה בשנת 1975 כששבה מלימודי אופנה בפריז ופתחה חנות קטנה.
בחנות הראשונה היא החלה למכור את עיצוביה, כשלאורך השנים זכתה להכרה ופרסום כשעיצבה בגדים לעפרה חזה, ירדנה ארזי, להקת תיסלם, שלום חנוך, צביקה פיק ולאומנים שייצגו את ישראל בתחרויות האירוויזיון, בגדים לסרטי קולנוע והצגות תיאטרון.
"עצוב שאנשים לא נותנים את הדעת כשהם רוכשים מוצרים תוצרת חוץ, לא רק באופנה – בכל תחום, ושוכחים שכשקונים תוצרת מקומית, אנחנו מייצרים פרנסה לילדינו. לצערי המדינה לא מקדמת ייצור מקומי ואין כאן ערך ליצירה מקומית וזה חבל"
"בקולקציה הנוכחית הלכתי לארכיון, לקחתי גזרות מכל מני שנים ועדכנתי אותן כך שיתאימו לרוח התקופה, עם פריטים רבים שעיצבתי, בכתב יד אישי של בגדים המדברים עברית. היה לי חשוב להתמקד כמו תמיד בסיפורה של הארץ, כולל להדפיס על כל התוויות והשקיות את הסלוגן 'מעוצב ומיוצר בתל אביב', מתוך כבוד לעובדים שלנו ולמקום בו המפעל קיים", היא אומרת.
מאחר שמדובר בקולקציה מיוחדת וחגיגית, בנותיה של פרנקפורט הכינו עבורה הפתעה במהלך שהותה בחו"ל. "הן הרימו הפקת אופנה מרגשת", אומרת פרנקפוקט, "הצלם אסף עיני צילם בפילם, צילומים של נשים באור טבעי, ללא עיבודי תמונה או אפקטים דיגיטליים, בהשתתפות נשים שהציגו את הקולקציות שלי לאורך השנים, בהן שירי בן ארי, יעל רייך, סמדר קילצ׳ינסקי, הודא נקש, מאי זונשיין, קארין קימל ואלכס בן עמי. אני מודה להן מעומק לבי שנרתמו לפרויקט המרגש שהופק כולו כהפתעה מוחלטת. הן מציינות עבורי את כל אחד משבעת העשורים שאני שמחה לחגוג השנה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו