לאחר כמעט שלוש שנים של מחאות, חוק העובדים בתעשיית האופנה (Fashion Workers Act), המכונה גם כ"חוק הדוגמניות", נחתם על ידי מושלת מדינת ניו יורק קתי הוצ'ול.
החוק, שייכנס לתוקף ביוני הקרוב במדינת ניו יורק, יחזק את זכויות העבודה של דוגמנים, יוצרי תוכן ופרילנסרים אחרים בתעשיית האופנה של ניו יורק. החקיקה החדשה תסדיר את פעילות סוכנויות הניהול ותספק פיקוח בתעשייה.
מטרת החוק היא להבטיח שעובדים יקבלו חוזים, תשלום תוך 45 יום, והגנה מפני הטרדות, אפליה ותנאי עבודה לא בטוחים. עם חתימת החוק, לסוכנויות בניו יורק תהיה אחריות מלאה כלפי דוגמנים, מעצבי שיער, יוצרי תוכן, מאפרים ויוצרים אחרים.
בנוסף, החוק ימנע מחברות לגבות עמלות גבוהות ומסתוריות שעלולות להשאיר דוגמניות בחובות, יגביל את דמי הניהול ואמור ליצור בהמשך גם הגבלות בעולם הדיגיטלי, שהופכות חשובות יותר עם עליית הבינה המלאכותית.
View this post on Instagram
תעשיית האופנה היא מנוע כלכלי במדינת ניו יורק, כאשר שבוע האופנה של ניו יורק מייצר כ-600 מיליון דולר בהכנסות מדי שנה. כ-180 אלף אנשים עובדים בתעשיית האופנה בניו יורק, המייצרת קרוב ל-11 מיליארד דולר בסך הכל. ייתכן מאוד שהחוק ישפיע גם על דוגמניות ישראליות מוכרות שעובדות בניו יורק.
החוק עבר הליכים משפטיים במשך כמעט שלוש שנים ונדמה כי כעת מבינים את חשיבותו העליונה, במיוחד אחרי מהפכת Me Too שחשפה כיצד דוגמניות צעירות חוות התעללות. מאז, מותגים גדולים ששוכרים דוגמניות באופן קבוע הכריזו על הוראות בטיחות או קודים התנהגותיים שונים - למרות שהסוכנויות עצמן, ובמיוחד בארה"ב, מתנהלות כמעין שוק פרוץ.
שרה זיף, מייסדת ארגון Model Alliance וממובילות המחאה, ציינה כי "לדוגמנים יהיו לראשונה הגנות מפני שימוש לרעה בבינה מלאכותית". זיף, שהחלה את הקריירה שלה בניו יורק בגיל 14, אמרה כי היא ראתה מקרוב "כיצד חוסר האיזון העצום בכוח בין דוגמנים לסוכנויות הניהול שלהם הוביל ישירות להתעללות מינית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו