הילדים שלכם ביישנים? 8 טיפים שיעזרו להם לפתח ביטחון עצמי

בעידן הנוכחי, עיכובי דיבור ופערי תקשורת בקרב ילדים הפכו לתופעה נפוצה - וילדים רבים נוטים להיות סגורים יותר • על מנת לעזור לילדיכם לפתח ביטחון עצמי גבוה ולדעת לבטא את עצמם, אספנו עבורכם 8 טיפים חשובים

כך תפתחו ביטחון עצמי אצל ילדים. צילום: GettyImages

בעידן הנוכחי, במיוחד לאחר מגפת הקורונה ובזמן מלחמת חרבות ברזל, עיכובי דיבור ופערי תקשורת בקרב ילדים הפכו לתופעה נפוצה. ישנן סיבות רבות לכך, אך המיקוד כאן הוא באופן שבו אנו ניגשים לתקשורת ומלמדים ילדים להביע את עצמם.

בראיון שקיימה עם אתר HT Lifestyle, ד"ר לקשמי מנון, יועצת בתחום רפואת ילדים, שיתפה כי "ילדים לומדים כישורי דיבור בעיקר מחבריהם, מטפליהם ודמויות המופת שלהם, כולל הורים ואחים. הם קולטים את הטון, השימוש במילים והניואנסים ממה שהם מתבוננים בו סביבם". 

על מנת לעזור לילדיכם לפתח ביטחון עצמי גבוה ולדעת לבטא את עצמם, אספנו עבורכם 8 טיפים שנתנה ד"ר לקשמי מנון:

עידוד הבעה עצמית

כדי לעודד ילדים לדבר יותר, חשוב להתחיל בשיחות המותאמות לגילם ולעזור לפעוטות לתת שם לרגשותיהם (למשל, "האם אתה כועס, עצוב, שמח?"). ככל שהילדים גדלים, יש צורך לעודד אותם להסביר מדוע הם מרגישים כך. חשוב להיות סבלניים ולאפשר להם לחשוב על תשובותיהם, מבלי להוביל אותם לתשובות מסוימות.

חשוב לתת לילדים להביע את עצמם, צילום: Gettyimages

לתת לכולם להשמיע את קולם

חשוב לכלול את הילדים בשיחות משפחתיות ולאפשר להם להביע את רעיונותיהם ודעותיהם. למשל, אם הם מדברים במהלך ארוחה משפחתית, חשוב לתת להם מקום להתבטא. יש להימנע מהשתקתם כשהם מדברים במהלך דיונים, מה שעלול לפגוע בביטחון העצמי שלהם.

הקצאת זמן לכל אחד

חשוב לעודד שיחה מכבדת על ידי הקפדה שאף אחד לא נכנס לדבריו של אף בן משפחה אחר. תרבות דיון שכזו יכולה ללמד ילדים לחלוק ולכבד אחד את השני. בנוסף, דיונים כאלה יעשירו את שפתם של הילדים. 

לתת להם להתמודד בעצמם

אם הילדים לא מצליחים בפעם הראשונה משימה מסוימת, יש לתת להם להתאמן. חשוב להימנע מ"הצלתם" או מפתירת בעיות עבורם, שכן הם לומדים הכי טוב על ידי מציאת פתרונות משלהם.

חשוב ללמד ילדים שפת גוף טובה דרך משחקים, צילום: GettyImages

למידה דרך משחק

משחקי תפקידים לדוגמה, הם דרך כיפית לילדים לראות כיצד המילים ושפת הגוף שלהם משפיעות על מצבים שונים בחיים. ייתכן שאותם המשחקים יעזרו להם לפתור סיטואציות דומות בעתיד.

מודעות לשפת גוף

חשוב ללמד ילדים שפת גוף טובה דרך משחקים ופעילויות שונות, להראות להם כיצד לעמוד זקוף, לא לשלב רגליים, לשמור על קשר עין ולדבר בביטחון. שפת הגוף היא גורם מכריע בסיטואציות רבות ויש לה חלק מכריע בביטחון העצמי.

שאילת שאלות פתוחות

בשיחה עם ילדים, רצוי להימנע מלהתחיל שיחות עם "למה", שעלול לגרום להם להתגונן. במקום זאת, כדאי לשאול שאלות כמו "מה היה כיף בבית הספר היום?", כדי לעודד תשובות ארוכות ומחושבות יותר.

בשיחה עם ילדים, רצוי להימנע מלהתחיל שיחות עם "למה", צילום: GettyImages

להיות זמינים

ילדים בוגרים יותר עשויים להיות שקטים יותר ולהסס להביע את עצמם. חשוב להקדיש זמן אישי עם כל ילד, במיוחד במשפחות גדולות, כדי להבטיח שהם מרגישים בנוח ושיש מי שמקשיב להם.

לסיום, אין נוסחת קסם לעידוד ילדים להיות תקשורתיים יותר. עם זאת, עם תרגול, סבלנות והדרכה, אנחנו יכולים לעזור אפילו לילדים קטנים למצוא את קולם ולהביע את עצמם בביטחון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר