איך גדעון ואלונה סער עושים את זה?

מפגשים משפחתיים, שאמורים להיות רגעים של שמחה וקרבה, הופכים לעיתים לזירת עימות בין דעות מנוגדות • מה עושים, איך מוציאים את הפוליטיקה מהשולחן המשפחתי ואיך נמנעים מריבים?

אלונה וגדעון סער. צילום: אינסטגרם

בעידן של מחלוקות פוליטיות עמוקות, הפכה הארוחה המשפחתית למוקש פוטנציאלי. אבל מומחים מסכימים - יש דרך לשמור על השלום סביב השולחן.

המציאות הישראלית המורכבת המחלוקות הפוליטיות והרעיוניות בישראל הפכו בשנים האחרונות לחריפות במיוחד, עד כדי כך שהן מאיימות על שלמות התא המשפחתי. מפגשים משפחתיים, שאמורים להיות רגעים של שמחה וקרבה, הופכים לעיתים לזירת עימות בין דעות מנוגדות. אבל בואו ניקח לדוגמא את השר גדעון סער ובתו אלונה סער, שלא בדיוק מחזיקים בדעות פוליטיות דומות, אבל משדרים משפחתיות בריאה, לפחות על פני השטח. 

תופעה עולמית התופעה אינה ייחודית לישראל. בארצות הברית, למשל, המחלוקת סביב דונלד טראמפ יצרה קרעים עמוקים במשפחות רבות. אך מה שחשוב להבין - יש פתרונות מעשיים להתמודדות.

המפתח להצלחה

פרופסור סוניטה שא, פסיכולוגית ומומחית לניהול ארגונים מאוניברסיטת קורנל, מדגישה את חשיבות ההתארגנות המוקדמת: "זיהוי מראש של טריגרים רגשיים והימנעות מהם הוא המפתח לארוחה מוצלחת," היא מסבירה. "אפשר ואף רצוי לקבוע מראש נושאים שלא יועלו במהלך האירוע". 

גם לכם יש בן משפחה מתלהם? אילוסטרציה, צילום: GettyImages

התמודדות עם ה"מתלהם המשפחתי" מה עושים כשיש בן משפחה שידוע שיעלה נושאים טעונים? פרופ' שא מציעה אסטרטגיה כפולה:

  1. יצירת דינמיקה חיובית מראש - שיחה מקדימה עם שאר בני המשפחה לתיאום תגובות.
  2. הכנת שאלות מנחות מראש שיכולות להסיט את השיחה לנושאים נעימים יותר.

טיפים מעשיים לארוחה מוצלחת

  • קביעת "כללי משחק" - הסכמה מראש על נושאים שלא עולים לדיון
  • הגבלת זמן - אם עולה נושא טעון, להקציב לו זמן מוגבל
  • הימנעות מוחלטת מדיונים פוליטיים בזמן שתיית אלכוהול
  • שמירה על פרספקטיבה - להבין שדעות של אחרים אינן מגדירות אותנו

"חשוב להבין", מדגישה פרופ' שא, "שדעות של בני משפחה אחרים אינן מגדירות אותנו. לא צריך לקחת ללב כל דעה שמושמעת, בסופו של דבר, הקשר המשפחתי חשוב יותר מכל ויכוח פוליטי, והשקעה בשמירה על אווירה טובה תשתלם לכולם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר