השקיעה נחשבת לרוב אירוע שמהנה להביט בו, שאמור להשרות שלווה ורוגע בפני אלו הצופים בה. אבל מסתבר שאצל אנשים רבים היא מעוררת רגשות הפוכים לחלוטין, והם חווים את מה שנקרא באופן לא רשמי "חרדת שקיעה". למרות שאינה אובחנה באופן מדעי, זוהי תופעה חברתית רווחת שתוארה על ידי מאות משתמשים ברשתות החברתיות.
המשתמשים מתארים בעיקר תחושות של אי נוחות, ריקנות וחרדה מסיומו של יום והגעתו של חדש. התיאורים כוללים חרדה רק משעות בין הערביים, כאשר ברגע שמחשיך לחלוטין התחושה חולפת.
ניתן לקשר תופעה זו בעיקר לאנשים שאובחנו בחרדה או שבאופן כללי חרדים יותר מאחרים. מחקר מ-2022 שפורסם ב-ScienceDirect גילה שאנשים שפחות נוטים לדאוג ירגישו בדרך כלל את החרדה בשעות הבוקר והיא תפוג ככל שמתקדם היום, לעומת אלו הנוטים לחרדה מוגברת, אצלם היא נשמרת לכל אורכו.
בנוסף, מחקר חדש שפורסם באוגוסט האחרון ב-ScienceDirect מצא שאנשים שהם יותר "ינשופי לילה", כאלו המסוגלים להיות פעילים ובעירנות שיא בשעות החשיכה, חווים חרדה מוגברת בשעות אלו.
אך בנוסף לכל אלה, ישנם גורמים רבים המסוגלים להגביר את רמת החרדה בזמן השקיעה. בין הגורמים המובילים ניתן לזהות את אלו:
- מתח מצטבר מהעבודה
- רגשות אשם על חוסר פרודקטיביות במהלך היום
- חרדה כללית מהעתיד ומהנורא מכל
- דאגה לגבי מה שצריך לעשות ביום למחרת
כשהיום נגמר, אנחנו נוטים להיזכר בדברים שלא עשינו, בידיעה שלמחרת יתחיל יום חדש ואיתו המשימות החדשות - כך הדברים שלא הספקנו מכבידים עלינו יותר ומגבירים את רמת החרדה בשעות השקיעה. המחקר מצביע על כך שאצל אנשים המאופיינים בפרפקציוניזם, הסיכוי לחרדות מהסוג הזה גבוהות יותר.
איך מתגברים על חרדת שקיעה?
החוקרים ממליצים לקבוע מראש תוכניות לשעות הקשות, כך שהידיעה שיש לפנינו דברים שקבענו ואנחנו נהנים מהם תקל על התחושות. אחת הפעולות המומלצות היא פעילות גופנית, ובעיקר אירובית, הידועה כמרפאת החרדה לטווח קצר הטובה ביותר.
המלצה נוספת היא לקבוע יעדים לכל ערב, לדוגמה לסיים פאזל או אפילו סדרה אהובה. אבל הדבר הכי חשוב הוא לא להילחם בחרדה, אלא להיות קשובים לה ולפעול בהתאם. כשאנחנו נלחמים בחרדה אנחנו רק מגבירים אותה, ואחת הדרכים להבין כיצד ניתן להתמודד איתה באופן הטוב ביותר, הוא לשים לב כיצד אנחנו מתנהגים במהלכה, ולנסות לשנות זאת בהתאם.
המלצה נוספת היא לנסות ליצור שגרת ערב "משעממת" - כמה דקות של תרגול מיינדפולנס, כתיבה ביומן, שגרת טיפוח ושעת שינה קבועה יכולים להקל על הנפש ולאשר לה שעכשיו נגמר יום העבודה והגיע הזמן לנוח.
וכמובן, חשוב לפנות לעזרה במקצועית במידה ומרגישים בכך צורך. מטפלים מקצועיים ידעו לסייע ולזהות כיצד ניתן להקל על החרדות שמגיעות עם השקיעה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו