מנפנפים בסטייל: הדרך למנגל מאובזר בחצר יותר קלה ממה שחשבתם

יחידות מודולריות להרכבה עצמית, גרילים מעוצבים וגז שמחליף את העצים • הפתרון ל"על האש" מפויח ומלוכלך הוא במטבח חוץ קל להרכבה

מזג האוויר הקריר ישבית את החגיגות? , צילום: אורן בן חקון

מטבח חוץ הוא אחד התוספות הטרנדיות ביותר במיוחד בשנתיים האחרונות. בעבר הוא נקשר רק עם בתי העשירים, אבל הפיתוחים האחרונים צמחו מתוך הבנה שמטבח חוץ הוא סוג של תוספת נדרשת כמעט בכל בית, ובמיוחד בבית הישראלי, שבו מבשלים ומנפנפים על המנגל ממש לא רק ביום העצמאות. מעבר לפן הפונקציונלי, מטבח בשטחי החוץ הוא סוג של תוספת מעוצבת שמשדרגת את מראה החוץ והבית כולו.

יחידות מודולריות – יש מטבחים שמגיעים כיחידה אחת, לרוב יקרה מאוד, וכזאת שתתאים לבתים צמודי קרקע עם מרחבים משמעותיים. את היתרונות המובהקים תמצאו במטבח שבנוי מיחידות, כאלו שאתם יכולים להרכיב בעצמכם. כל יחידה עומדת בפני עצמה ואתם בוחרים כמה יחידות תרצו.

חומרים עמידים – מטבח החוץ אמור לשרת אתכם ולא אתם אותו. אם בחרתם ברביקיו אדום ומעוצב מחומר שאינו עמיד לחוץ, אחרי עונה אחת תמצאו את עצמכם עם גוף מתכת מקולף וחלוד. יש חברות שמתמחות בייצור מטבחי חוץ ופריטים משלימים, וכדאי ללכת למקומות שמתמחים בכך, כדי להבטיח שמה שבחרתם יישאר רלוונטי לזמן רב.

נשיאה קלה - יש אלמנטים שלא ניתן לשנע בקלות, כמו גוף של מטבח, אבל את כל שאר הבחירות נסו לעשות מתוך חשיבה על פרקטיקה וקלות שינוע. אם בחרתם לשלב טבון פיצות או מעשנה, חפשו כאלו שאפשר להעביר אותם בקלות ממקום למקום.

הפעלה על גז – מי שמכור לקמין עצים יתקשה לבחור בקמין על גז. אותו הדבר כשמדובר ביחידות ברביקיו, אבל הדור החדש של יחידות הברביקיו על גז מייצרות אפקט מנגל אותנטי, שלא נופל מנפנוף הפחמים. העבודה עם גז היא נקייה, נגישה ומהירה יותר. ובכלל, כשמדובר במטבח חוץ מעוצב, מי רוצה ללכלכך אותו בעשן וחומרי בערה? יש יחידות ברביקיו שמגיעות עם בלון גז צמוד, מה שהופך הכל לנוח עוד יותר.

מקור מים - עדיף לתכנן מטבח עם חיבור למקור מים, ואז תוכלו לבחור יחידה שכוללת כיור וברז. אם זה הופך את כל העסק לבעייתי, פשוט וותרו על זה - לא יקרה כלום אם כיור המטבח או הברז החיצוני יהפכו להיות המקום לשטיפת כלים או ניקוי הידיים.

מטבח בנוי מיחידות מודולריות כולל יחידה עם ברביקיו ומשטח צלייה, ניגא שף FOR HOME, צילום: איתי אבירן
מטבח חוץ עטוף ביחידת אי עשויה חומר עמיד לחוץ, תכנון רון שפיגל, צילום: אלעד גונן

מטבחי חוץ

לצד מטבחי חוץ שמורכבים מיחידות מודולריות, יש מטבחים בנויים שמורכבים לרוב ממשטח עבודה רחב ידיים, שמזמין ישיבה על כיסאות בר מצד אחד, כאשר מהעבר השני ממוקמים אחרונות ומגירות האחסון. מטבח שכזה משלב לרוב חומרים שמתכתבים עם פלטת החומרים של הבית כולו, עמידים ובגוונים שתואמים את ריצוף החוץ. המטבחים הבנויים רחבי הידיים הם כאלה שמשלבים אזור אירוח ואכילה לצד אזור ההכנה. חשוב לזכור שקיימות כיום קולקציות מטבחי חוץ מרהיבות ומעוצבות בקפידה, שכוללות את אותן יחידות מודולריות שמאפשרות ליצור מטבח שמתאים למידותיכם ולצרככם, מבלי לשבור קופות חסכון.

יחידת מטבח רחבת ידיים מותאמת לפינת האוכל במקום ולריצוף, תכנון שחר פרנס, צילום: אורן אלון
יחידת מטבח מורכבת משתי יחידות מודולריות, מותאמת לשטח במרפסת צרה, תכנון הלל אדריכלות, צילום: עודד סמדר
מטבח חוץ מחופה משטח דקטון רחב ידיים, עמיד לתנאי החוץ ובנוסף מצע לחיתוך ולהכנה, Cosentino, צילום: יח"צ Cosentino

טאבונים, מעשנות וברביקיו

התוספות למטבחי החוץ יכולות לתפקד מעולה גם אם בחרתם לוותר כרגע על המטבח השלם. היחס שמקבל התחום הקולינרי כשמדובר על מחוץ לבית, מספק פתרונות שמשלבים עיצוב מוקפד ופונקציונליות ברמה גבוהה. אם מפרקים את המטבח, יש בו שלושה אלמנטים מרכזיים: מקרר, תנור ומשטח עבודה, שניתן לבחור בנפרד ולמקם את הפריטים בחצר. תחום הטאבונים, המעשנות ומכשירי הברביקיו, עבר מתיחת פנים בשנים האחרונות, וכיום אל השחור והכסוף נכנסו צבעים כמו כתום, אדום, כחול ונוספים, שמקפיצים את המראה. בנוסף, הטאבון המסורתי דורש הקמה של מבנה לבני שמוט, שהוא גם יקר וגם מאוד מורכב.

כיום ניתן למצוא טאבון חשמלי - השפים הגדולים אולי יגידו שאין מה להשוות, אבל בינינו, בשביל לארח חברים ולהכניס פיצה לטאבון לוהט, החשמלי יידע לתת שואו לא פחות מרהיב וכנראה שגם ערב לחיך. באותו האופן פיתחו גם מעשנות למשל, לחובבי הז'אנר. עיצוב המוצר שם דגש על מוצרים קומפקטיים, קטנים, קלים לנשיאה, ממש לא כאלו שנדרש מנוף כדי לשנע אותם. מבחינה עיצובית, הושם דגש על המראה האותנטי של גחלים לוחשות, גם כשהטאבון מופעל באמצעות גז או חשמל.

לצד הטאבון והמעשנות כדאי לבחור ביחידה אחת של ברביקיו שמשלבת משטח צלייה. כדאי לשים לב שחלק מיחידות הברביקיו מגיעות עם משטח עבודה קטן. זה אומנם לא משטח להכין עליו ארוחת גורמה, אבל כן ניתן להניח עליו כלים, לחתוך בצל או דברים דומים. אם בכל זאת לא תרצו לוותר על יחידת הכנה, מדובר ביחידה שקיימת ברוב הרשתות השיווק הגדולות – יחידת נירוסטה פשוטה ועליה משטח עבודה.

גריל גז מעוצב, אברדיור מבית השף הסטון בלומנטל, צילום: יח"צ

אביזרים משלימים

האבזור המשלים הוא בעצם בתוספות שיהיו פרקטיות ויידרשו לתפעול יעיל, אבל יהיו לא פחות גימיקיות ומעוצבות, שמשלימות את המראה ומכניסות אליו את מידת הסטייל הנכונה. אלו יכולים להיות מקררי מסיבות ניידים, מכשירי קרח שמייצרים קרח במקום ללא צורך להתחבר לחשמל, קרשי חיתוך עם מגירות נשלפות, מכלי שתייה שקופים ועוד.

מעמד עם מיכל שתיה (8 ליטר) וברז מזיגה, הסטוק, צילום: סטודו הסטוק
מקרר מסיבות נייד, פלוגור מילאנו, בירמן דיזיין, צילום: יח"צ חו"ל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר