אם נשאל את רוב האנשים הם יגידו משפטים כמו "אין מה לעשות, מתבגרים" או "העור שלי לא כמו שפעם" ועוד משפטים רבים השגורים בפינו ונאמרים בלי לחשוב. נכון, כולנו מתבגרים ומזדקנים, אבל יש כמה דברים שכמעט כולנו חוטאים בהם שמאיצים את ההזדקנות של עור פנים.
השמש לא שקרנית - זה אנחנו
אנו חיים במדינה חמה, עם שמש יוקדת ברוב ימות השנה, ובכך החשיפה לשמש תהיה כמעט בלתי נמנעת. גם בימי החורף הקרים כאשר השמש מבצבצת ואנו מסננים את המשפט "שמש שקרנית" אנחנו די משקרים לעצמנו. כי למרות שקר, עדיין קרני UV מגיעים אל העור שלנו ופוגעים בו. לאט, לאט, סימני ההזדקנות יופיעו על פנינו. ניתן לראות הבדל באיכות העור אצל אירופאים ואנשים החיים במדינות קרות, לבין אוכלוסייה החיה במדינות חמות כמו במזרח התיכון.
כבר מילדות אנו חשופים לקרינת השמש, בטיולים, בחצר, בבריכה ובים וממשיכים לעשות כך גם בעודנו "המבוגר האחראי". אכן, קרינת UV הנה גורם מאוד משמעותי בחשיפה אליו ובעיקר כאשר החשיפה לשמש הנה ממושכת ובוודאי ללא הגנה מספקת וראויה. חשיפה זו פוגעת בייצור הקולגן וגורמת לנזק חמצוני המאיץ את תהליך הזדקנות העור.
כמה כבשים כבר ספרתם?
לא בכדי קיים הביטוי "שנת יופי". בכל הנוגע לשינה ומנוחה, הרי שזו חובה הכרחית. אנחנו חייבים מנוחה, אבל גם העור שלנו חייב שינה ומנוחה. בזמן השינה, העור שלנו עובר תהליכי חידוש ושיקום. כאשר השינה אינה מספקת (פחות מ-7-8 שעות) גם כאשר יש לנו שינה קלה עם הרבה הפרעות, הדבר מונע מהגוף לייצר הורמונים המסייעים לשיקום העור, ומאידך אפילו מתגבר ייצור הורמון הקורטיזול, אשר שפוגע באלסטיות העור.
נכנס דרך הפה יוצא ויוצא על העור?
לתזונה השפעה משמעותית על בריאות העור ומראהו. תזונה לא מאוזנת או דלה בוויטמינים ונוגדי חמצון, ובמקומה תזונה עשירה בסוכרים, גורמת לירידה ביצור הקולגן. צריכת מזון מעובד, סוכרים, ושומנים רוויים פוגעת באיכות העור ומגבירה תהליכי דלקת. אז לנפש יש מה לומר בנושא זה כי כאשר טעים לנו ואנו נהנים, רואים זאת. יחד עם זאת, מומלץ לסגל תזונה מאוזנת ועשירה בירקות, מינרלים ווויטמינים אשר יעזרו לעור להיות חיוני ובריא.
עישון וצריכת אלכוהול
עישון וצריכת אלכוהול מהווים מגבירים באופן משמעותי את הזדקנות העור ופוגעים בבריאות שלו. העישון פוגע במנגנונים מורכבים של חידוש תאי העור, פוגע באספקת חמצן ותזונה לעור, מפחית ייצור קולגן ואלסטין, ויוצר רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאי העור. יותר מ- 4,000 חומרים רעילים הנפלטים בעת בעירת הטבק פוגעים ישירות במבנה העור ו גורמים למחסור בחמצן ובחומרי תזונה חיוניים שלו.
האלכוהול גורם לדה-הידרציה, מייבש את העור פוגע במאזן הנוזלים שלו. ההתייבשות הכרונית מחלישה את תפקוד הקולגן ויוצרת סביבה חימצונית הרסנית שמזרזת את הזדקנות העור.
לחץ
סטרס מהווה גורם הרסני לעור, משפיע ישירות על המערכת ההורמונלית והחיסונית. כאשר אדם חשוף ללחץ נפשי ממושך, הגוף מפריש קורטיזול, הורמון הקשור ישירות בתהליכי הזדקנות מואצים. הקורטיזול פוגע בייצור קולגן, מחליש את מנגנוני ההגנה של העור, ומגביר דלקתיות, מה שמאיץ היווצרות של קמטים, הופעת פיגמנטציה, גוון לא אחיד של העור ואיבוד חיוניות שלו.
בנוסף, סטרס כרוני פוגע באיזון רמות הנוגדנים והחומרים האנטי-חימצוניים, תוך יצירת רדיאלים חופשיים המזרזים תהליכי הזדקנות.
ד"ר סיון מרסר מומחית ברפואת עור, אסתטיקה ולייזר
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו