השעון שרד את האסון

למכירה: שעון עם אותיות עבריות מהטיטאניק

סיני ומרים קנטור,יהודים-רוסים, קיוו לחיים טובים יותר באמריקה, אך ההתנגשות בקרחון גדעה את החלום • מרים ניצלה אך סיני טבע • השעון שלו מוצע למכירה

בית מכירות אמריקני מציע למכירה פומבית שעון כיס שהיה שייך ליהודי שטבע למוות עם הטיטאניק לפני 106 שנים, באוקיינוס האטלנטי. במקום ספרות השעון מופיעות אותיות עבריות, ומוטבע עליו דיוקן של משה רבנו אוחז בלוחות הברית.

השעון העתיק היה שייך לסיני קנטור, מהגר רוסי בן 34, שנסע לאמריקה יחד עם אשתו מרים בת ה-24 בחיפוש אחר חיים טובים יותר, על סיפונה של "הספינה שלא יכולה לטבוע", שפגעה בקרחון ושקעה במצולות ב-12 באפריל 1912.

"הספינה שלא יכולה לטבוע" // צילום: AFP

בני הזוג שילמו 26 ליש"ט לכרטיס למחלקה השנייה והיו אמורים להשתקע בברונקס בניו יורק, שם תכננו ללמוד רפואה.

כאשר התנגשה הספינה בקרחון, עלתה מרים לאחת מסירות ההצלה הראשונות של הנשים והילדים וחייה ניצלו. היא נאבקה כדי להציל מהמים הקפואים את גופת בעלה וחפציו האישיים. לאחר מבצע חילוץ בן שמונה ימים הצליחו למצוא את שעון הכיס של קנטור יחד עם הדרכון הרוסי שלו, מחברת, כסף, ארנק, טלסקופ וחלץ פקקים.

דיוקן משה רבנו בגב השעון

אמנם מנגנון ההפעלה המקורי של השעון החליד מהטבילה במי הים ומחוגיו כמעט והתכלו לגמרי, אך האותיות החרותות בעברית עדיין נראות לעין - וכך גם ההטבעה של משה רבנו המחזיק בעשרת הדברות מאחור.

"זה לא שעון יקר, זה שעון פליז מצופה כסף", אמר דון אקרמן, מנהל בית המכירות בטקסס. "לבחור כנראה לא היה הרבה כסף, אז זה היה משהו שהוא יכול להרשות לעצמו, כדי להתחבר לזהות היהודית שלו".

המנגנון החליד וחדל לתפקד

לדבריו, "סיפור הרקע למשהו כזה מוסיף לערך. זה היה קצת יותר נחמד אם המחוגים לא היו מתכלים והיה ניתן לראות מתי הם הפסיקו לעבוד. אבל הפגמים מוסיפים לערך. אם זה היה במצב מושלם, אנשים היו מטילים ספק במקוריותו". בבית המכירות מעריכים כי השעון יימכר בסכום של כ-20 אלף דולר.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...