תיעוד היסטורי: מכתב נדיר של הרב החשוב נמכר במיליונים

מכתב מלפני 300 שנים בכתב ידו של רבי חיים בן עטר, נמכר תמורת 2.5 מיליון שקלים לרוכש אנונימי • המכתב התגלה בכרך המכיל מאות כתבי יד וחתימות של גדולי חכמי מרוקו בני דורו

מכתב נדיר בכתב ידו של בעל "אור החיים", רבי חיים בן עטר. צילום: בית המכירות קדם

מכתב נדיר בכתב ידו של בעל "אור החיים", רבי חיים בן עטר (1743-1696), נמכר אתמול (שלישי) תמורת 700 אלף דולר (כ-2.5 מיליון שקלים) לרוכש אנונימי. על הסכום תתווסף עמלת בית המכירות בגובה של 25 אחוזים.

המכתב, הנושא את חתימתו המיוחדת של רבי חיים בן עטר, מופנה אל דייני העיר מקנס, בבקשה להקל במיסים שהוטלו על אחד מבני הקהילה. המסמך נמכר בבית המכירות קדם - כחלק מאוסף מכתבים ומסמכים נדירים שאסף עו"ד ד"ר אביגדור (ויקטור) קלגסבלד.

המכתב נושא את חתימתו המיוחדת של רבי חיים בן עטר, צילום: בית המכירות קדם

המכתב התגלה בכרך המכיל מאות כתבי יד וחתימות של גדולי חכמי מרוקו בני דורו, ביניהם הרב יעב"ץ (רבי יעקב אבן צור), רבי יהודה בן עטר והרב המשבי"ר.

רבי חיים בן עטר, שנודע בגדולתו התורנית, היה ממעודדי העלייה לארץ ישראל בקרב יהודי מרוקו. באותה תקופה סבלו יהודי מרוקו מפרעות ורדיפות קשות שפגעו בקהילות, ובנוסף פקד את האזור רעב כבד. אירועים אלו הובילו את הרב להחלטתו לעלות לארץ. הרדיפות אף השפיעו על כתיבת ספרו המרכזי "אור החיים", בו הוא התנצל על חוסר האחידות באורך הפירושים - בשל הפרעות והרדיפות שמנעו ממנו להרחיב בחלק מהמקומות.

עם עלייתו ארצה, הגיע רבי חיים בן עטר לעכו עם 30 תלמידים, במטרה להקים ישיבה. בשל מגפות שפקדו את האזור, הוא נדד בגליל, ואחר כך הגיע לירושלים - שם רכש חצר (שלפי המסורת בה נולד האר"י הקדוש כמאתיים שנה קודם) והקים את בית מדרשו. למרות היותו רב ספרדי, זכה להערכה רבה גם בקהילות החסידיות באירופה, וכתביו נחשבים לספרי יסוד בחסידות.

הרב חיים בן עטר זכה להערכה רבה גם בקהילות החסידיות באירופה, צילום: בית המכירות קדם

בית המדרש שהקים המשיך לפעול גם לאחר פטירתו, והוא אחד מבתי הכנסת הבודדים שלא נחרבו על ידי הירדנים ב-1948. לאחר מלחמת ששת הימים שופץ המבנה מחדש ברחוב "אור החיים" ברובע היהודי.

רבי חיים בן עטר נפטר בשנת 1743 בגיל 47. קברו נמצא בהר הזיתים, ובכל שנה ביום פטירתו, ט"ו בתמוז, עולים רבים לקברו ומקיימים במקום תפילות והילולה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר