80 שנה לשחרור אושוויץ: בלגיה מסרבת לפצות ניצולי שואה שגורשו ברכבות המוות

הטענה: השליטה הנאצית על הרכבת הבלגית הייתה הדוקה יותר מאשר במקומות אחרים • שופט בית המשפט העליון המקומי, בן לניצולי שואה, סירב לאשר את הדוח: "כישלון מהדהד, חוסר כבוד" • הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש: "הניצולים מתים בקצב של 10% בשנה, אין זמן להמתין"

קרון רכבת נאצי באתר לזכר השואה בהולנד (ארכיון). צילום: EPA

שבוע לפני ציון 80 שנה לשחרור אושוויץ, פרסמה היום (שלישי) ועדה מיוחדת בבלגיה דוח שנוי במחלוקת, הדוחה את האפשרות למתן פיצויים אישיים לניצולי השואה שגורשו באמצעות חברת הרכבות הלאומית הבלגית (SNCB) למחנות ההשמדה.

בין השנים 1942-1944 שילחה חברת הרכבות הבלגית 28 רכבות ובהן 25,843 נוסעים, רובם יהודים, למחנה אושוויץ. רק 1,195 מהם שרדו. למרות זאת קבעה הוועדה כי אין מקום לפיצוי אישי, זאת בטענה שהשליטה הנאצית על הרכבת הבלגית הייתה הדוקה יותר מאשר בצרפת והולנד - שם כן פוצו הקורבנות.

רוב הנוסעים בחברה הבלגית הגיעו לאושוויץ. השלט "העבודה משחררת" במחנה אושוויץ בפולין (ארכיון), צילום: א.פי

חבר הוועדה, שופט בית המשפט העליון הבלגי סידני ברנמן, בן לניצולי שואה מפולין, סירב לאשר את הדו"ח: "זהו כישלון מהדהד שאינו מכבד את זכר אלפי היהודים", אמר, "בתחושת מרירות אני מוכרח לומר שאיני יכול לאשר אותו במצפון טוב".

במקום פיצויים, המליצה הוועדה על שורת צעדים: התנצלות רשמית של חברת הרכבות, מימון יוזמות זיכרון, הקמת תערוכות, הפקת פודקאסטים וסיורים וירטואליים, ופיתוח תוכניות חינוכיות בבתי הספר נגד אנטישמיות ושנאת זרים. כמו כן, הוועדה ציינה כי ממשלת בלגיה כבר מספקת פיצויים והטבות לניצולי שואה המתגוררים במדינה.

הוועדה ציינה שהממשלה כבר מספקת פיצויים והטבות לניצולי שואה המתגוררים במדינה. שורדי שואה במחנה השמדה (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר), שהוביל את הדרישה לחקור את תפקיד חברת הרכבות בגירוש היהודים, מתח ביקורת חריפה על הדו"ח. "שיעור התמותה השנתי של ניצולי השואה הוא 8-10%", הזהירו נשיא הארגון, גדעון טיילור, ומנהל הפעולות הראשי, מרק וייצמן. "תהליך החקירה החל עוד ב-2019. חובה לספק פיצוי דחוף לניצולים שעודם בחיים וליורשיהם", אמרו.

החקירה נפתחה בעקבות החלטה שהתקבלה פה אחד בפרלמנט הבלגי ב-2019 במטרה לבחון את תפקיד חברת הרכבות בגירוש למעלה מ-25,000 יהודים ויותר מ-350 צוענים. מסקנות המחקר ההיסטורי הוצגו ב-2023, ובעקבותיהן הוקמה הוועדה המיוחדת.

"הזיכרון של הזוועות ימשיך להנחות אותנו לעבר עתיד צודק ומכיל יותר". מספר על ידו של ניצול שואה (ארכיון), צילום: GettyImages

"למרות שאנו שמחים לראות את הדגש על חינוך וזיכרון, התאכזבנו מאוד מכך שהדוח לא המליץ על צעדים קונקרטיים למען הניצולים", אמרו ראשי איל"ר. "דחיית הפיצויים מהפושע לקורבן שוללת את המחויבות המוסרית של חברת הרכבות למי שנפגע על ידה, ובמקום זאת מאפשרת לה להתחמק מאחריות אישית ולהרחיב את האשמה לציבור הבלגי כולו".

"איל"ר נותר מחויב להבטיח שניצולי השואה יקבלו את הצדק המגיע להם", סיכמו טיילור ווייצמן, "ושהזיכרון של הזוועות הללו ימשיך להנחות אותנו לעבר עתיד צודק ומכיל יותר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר