בלנית לצעירה: לא תטבלי כי לא נישאת ברבנות | האזינו להקלטה המקוממת

אישה חילונית התקשרה כדי לקבוע הגעה למקווה ביישוב אזור ונתקלה בשאלות פולשניות • בנוסף, הבלנית התנתה את קבלתה בהצגת אישור הדרכת כלות • זאת בניגוד לנוהל חוזר מנכ"ל אשר מתייחס לשמירה על צנעת הפרט של ציבור הטובלות • מהמועצה הדתית אזור נמסר: "מדובר בטעות אנוש מצד גורמי המקצוע"

"צר לי, אך לא תוכלי לטבול אצלנו": השיחה עם הבלנית// צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

גיל, צעירה חילונית בת 30 המתגוררת במושב מסורתי באזור המרכז, ביקשה לקיים את מצוות הטבילה במקווה טרם החתונה. אך שיחת הטלפון שהיא ערכה עם הבלנית ומתאמת התורים במקווה ביישוב אזור הותירה אותה המומה ופגועה.

מקווה טהרה (ארכיון, להמחשה), צילום: ליאור מזרחי - קונטקט

לאחר שקיבלה המלצה מחברותיה ללכת למקווה ביישוב חילוני, שם בוודאי יכבדו את אורחות חייה ופרטיותה, היא התקשרה לפני כשבועיים לקבוע תור במקווה ביישוב אזור. לאחר שהבלנית ביררה איתה באיזה יום תוכל להגיע היא הוסיפה: "השאלה הכי קריטית - מתי עשית הפסק טהרה". מדובר במושג הלכתי אשר פירושו בדיקה שמטרתה לוודא שנפסק הדימום.

גיל לא הכירה את המושג, והבלנית המשיכה "הדרכת כלות, בדיקות, שבעה נקיים, הפסק טהרה". "אני לא יודעת במה מדובר", ענתה גיל. "את מתחתנת דרך הרבנות?" תחקרה הבלנית. "דרך ארגון חופות" ענתה גיל.

מקווה הטהרה בסיאול // צילום: בית חב"ד סיאול // מקווה הטהרה בסיאול // צילום: בית חב"ד סיאול,
מה המדיניות? מקווה בכפר יובל (אילוסטרציה, להמחשה), צילום: אייל מרגולין/ג׳יני

ארגון חופות הינו מערך רבני-פרטי שמחתן זוגות יהודים כדת משה וישראל, מחוץ לרבנות-הראשית. הזוגות שמתחתנים דרך הארגון בוחרים האם להצהיר על עצמם כ״ידועים בציבור״ או להירשם לנישואין אזרחיים בחו״ל.

"את צריכה להביא לי אישור הדרכת כלות, בלי זה לא תוכלי לטבול אצלנו", ענתה הבלנית. "אין לי" ענתה גיל. "לא תוכלי לגשת לרבנות לפתוח שם תיק?", התעקשה הבלנית. "לא, אני לא פותחת תיק", הסבירה גיל. "צר לי. אז לא תוכלי לטבול אצלנו". חתמה הבלנית את השיחה.

הבלנית שהותירה את גיל הנסערת ללא מענה פעלה בניגוד לחוזר מנכ"ל, המנחה את הבלניות שלא לשאול את הטובלות שאלות הנוגעות למצבן האישי או הנוגעות לפרטיותן. בחוזר ישנו נוהל אשר מתייחס לשמירה על צנעת הפרט של ציבור הטובלות במקווה, הכולל הוראות המנחות את הבלניות שלא לשאול שאלות בסגנון זה, במידה והנשים אינן מעוניינת בכך.

מאורסת לפני חתונה (אילוסטרציה, להמחשה), צילום: ניר פקין

"יובהר כי יש לשים דגש על כיבוד פרטיותן של ציבור הטובלות, ולאור זאת על הבלנית להימנע משאלות שעלולות לפגוע בפרטיות", נכתב בחוזר בסעיף 848.6 בנוגע להנחיה לטבילה במקוואות נשים.

"מעבר לפגיעה והעלבון הקשים שהרגשתי מהדחייה וההתייחסות אליי כאל 'סוג ב'' שלא ראויה לקבל שירות מהקהילה שלי, שירות שאני משלמת עבורו בכספי המיסים שלי כל החיים, הייתה כאן גם הפקרה שלי בלי שום פתרון, כשאני רוצה וצריכה לטבול במקווה בסמוך לחתונה שלי", אומרת גיל ל"ישראל היום".

"בתור אשה חילונית עם זיקה ואהבה לדת ולמסורת, שרואה את הקרע בעם שלנו, כאב לי והעציב אותי מאוד לראות ולהבין שזו החווייה שנשים נוספות עוברות, ועוד במפגש הראשון בחיים שלהן עם מוסד דתי. במקום לחבק ולקבל, ולעודד קרבה ויחס חיובי לדת ולמנהגים שלנו, אני בטוחה שחוויה כזו חסמה לחלוטין אצל המון נשים חילוניות כל אפשרות שיתקרבו למוסד דתי כלשהו בעתיד, ויצרה אצלן אנטגוניזם לדת באופן כללי".

"מבקשים להתנצל". המועצה הדתית, צילום: .

"בגלל 'שליחים' לא ראויים שמדברים כביכול בשם הדת היפה שלנו, וזה חבל מאוד. אני אמנם התעקשתי לקיים את המצווה וקיבלתי סיוע מארגונים כמו 'חופות', 'עתים', ו-'מרכז עדן', שהפנו אותי למקווה באזור מגוריי שהייתה לי בו חוויה נפלאה, אבל ברור לי שנשים רבות היו פשוט מוותרות על ה'תענוג' המפוקפק שבקבלת סירובים נוספים לטבול, ובכך יוצא שיהודים מונעים מיהודים לקיים מצוות ואפילו מרחיקים אותם מהדת".

היא מוסיפה ומדגישה: "התחתנתי כדת משה וישראל, ואין שום סיבה או צידוק, חוקי או מוסרי, למנוע ממני לקיים מצווה, לפגוע בפרטיות שלי עם תשאולים הזויים, ובאופן כללי למנוע ממני שירות ציבורי שממומן מכספי משלם המסים".

"צריך לפעול לפירוק מונופול הרבנות"

עו״ד אלה סקעת, מנהלת המחלקה המשפטית בארגון עתים: "עוד דוגמה למקרה שבו הציבור נתקל בהתנהלות לא תקינה של נציגת הממסד הדתי בקצה שלו. בכל הנוגע למקוואות, על אף בג״ץ וחוזר מנכ״ל, אנחנו נתקלים לעתים במקרים בהם נשים נשאלות שאלות פולשניות שהן לא אמורות להישאל".

חתונה יהודית // צילום אילוסטרציה, צילום: GettyImages

"תפקידה של הבלנית הוא לאפשר את הטבילה במקווה ואין צורך לפגוע בפרטיותן של הנשים לצורך כך. אנו מצפים מהמועצה הדתית להנחות את כלל הבלניות ולוודא כי כולן עומדות בכללים הנדרשים״.

רבקה ארביב, מנכ״לית ארגון חופות מבית השגחה פרטית: "בכל מקום בו הרבנות נמצאת כמונופול - היא מתפתה להשתמש בכוח לרעה. אין שום צידוק למנוע מכלה לטבול, ולא משנה באיזה אופן היא בוחרת להתחתן. בחופות אנחנו מקיימים חופות כהלכה מחוץ לרבנות הראשית כי אנחנו מאמינים שהיהדות שייכת לכל יהודי ויהודיה. מי שבאמת אכפת לו מעתיד היהדות בישראל צריך לפעול לפירוק מונופול הרבנות - בכשרות, בגיור, במקוואות ובנישואין".

מהמועצה הדתית אזור נמסר בתגובה: "המקרה הובא לידיעת הנהלת המועצה בדיעבד. מדובר בטעות אנוש מצד גורמי המקצוע. המועצה הדתית תפעל לחדד את הנהלים ולמנוע הישנות מקרים דומים בעתיד. אנו מבקשים להתנצל בפני הפונה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר