כתב יד נדיר במיוחד של הרב אליהו מווילנה, המכונה "הגאון מווילנה" או "הגר"א", יועמד בעוד כשבוע וחצי למכירה במחיר פתיחה של 120 אלף דולר. עם זאת, בבית המכירות הפומביות "תאג' ארט" בירושלים - שמתאר אותו כ"תגלית היסטורית ייחודית, מאות מילים בכתב ידו של גדול חכמי התורה" - מעריכים כי מחירו הסופי יגיע לסכום שינוע בין 180 ל־250 אלף דולר.
מדובר ב"קודש הקודשים", כהגדרת בית המכירות, שני עמודים קבליים שבמרכזם כיתוב של אדם לא ידוע ובצידיהם הערות בכתב ידו של הרב המפורסם. מכיוון שמדובר ברב ידוע במיוחד ובתיעוד נדיר של כתב ידו, נשלחו העמודים לבחינה של חוקר המקרא הרב דוד קמינצקי, שזיהה כי כתב היד, סגנונו וצורת הכתיבה שלו הם בוודאות של הגר"א. "אפשר להבחין בכך כשמשווים כתב יד זה לכתבי יד אוטוגרפיים מפורסמים אחרים שלו", מציינים בתאג' ארט.
מאנשי המופת
הגאון מווילנה חי בליטא בשנים 1797-1720 ונחשב סמכות רבנית עליונה באירופה. מיוחסים לו יכולות למידה והבנה כה נדירות, שכבר בגיל שש דרש בבית הכנסת הגדול בווילנה.
הוא נהג לישון שעות ספורות בלבד בלילה כדי ללמוד כמה שיותר תורה, ולאורך השנים סירב בתוקף לכהן במשרה רבנית רשמית, כדי לא להפריע ללימודיו. בשל גאונותו הוא זכה למעמד של סמכות יוצאת דופן, ואף כונה "יחיד בדורו". אף שהתנגד בכל תוקף לתנועת החסידות, גם מנהיגיה כיבדו אותו באופן גורף.
לאחר שעבר את גיל 40 מיעט הגר"א בכתיבה, וכמעט לא נותרו מסמכים בכתב ידו. את הערותיו על הספרים שלמד הוא נהג לכתוב בשולי דפיהם, ומאוחר יותר הם ראו אור בספריו. בספרייה הלאומית שמורים עשרות מסמכים בכתב ידו, ולצידם מספר לא ידוע של כתבי יד באוספים פרטיים. זה שעומד כעת למכירה היה במקורו חלק מאוסף של משפחת הלפרין מניו יורק.
כרך נדיר של התלמוד הבבלי עם הערות בכתב ידו של הגר"א הוצע למכירה ב־2012, במחיר פתיחה של חצי מיליון דולר, אך מלבדו לא ידוע על מכירות פומביות נוספות של כתבי יד של הגאון מווילנה.
בבית המכירות מוסיפים כי הרב חי אמנם במאה ה־18, אך שיעור קומתו ביהדות נחשב כמו זה של רבנים מתקופת התלמוד. "הוא היה אחד מאנשי המופת בדורות הראשונים", הם כותבים. "אחרי האלפסי ("הרי"ף" - מגדולי פוסקי ההלכה היהודית, בן המאה ה־11; ח"ג) והרמב"ם לא נמצא חכם גדול כמוהו, ולכן הוא מכונה 'גאון'".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו