ספרי תורה וסידורים עלו בלהבות: תיעוד מבית הכנסת השרוף של בני המנשה בהודו

בני הקהילה היהודית חזרו לכפר סג'אל וגילו כי בית הכנסת נשרף ונהרס • אך למרות הקושי העצום יש גם שמחות – חתן מישראל וכלה ממניפור נישאו באתר שבו הם מתגוררים לאחר שנמלטו מביתם: "ניצוץ של תקווה בתוך גחלי החורבן"

קורע לב: ספרי תורה וסידורים עלו בלהבות בבית כנסת בהודו// קרדיט: השימוש בהתאם לסעיף 27 א לחוק זכויות יוצרים

כשבועיים אחרי שבית הכנסת שלהם, כמו יתר בתי הקהילה, עלו בלהבות, חזרו בני המנשה לכפר סג'אל, שעבר פרעות. חרף הסיכון, שעדיין קיים מצד בני השבט השולט במדינת מניפור, שבו הם מתגוררים, הם נכנסו לבית הכנסת וגילו שכולו עלה בלהבות. ספרי התורה והסידורים נשרפו.

ביום שישי האחרון פורסמה ב"ישראל היום" כתבה נרחבת על מה שהתרחש בצפון הודו. האלימות פרצה במדינת מניפור, שנמצאת בצפון־מזרח הודו, בין שתי קבוצות אתניות - שבט המייטי שכולל בעיקר הינדים, ושבט הקוקי, שרובו נוצרי אך יש בו גם כמה אלפי יהודים שהתגיירו – שמכנים עצמם בני המנשה. כ-5,000 חברי הקהילה מצאו את עצמם בלב הכאוס.

צפון הודו בוערת בקרבות בין השבטים, צילום: אי.אף.פי

"מדובר במלחמת אזרחים של ממש", סיפר אהליאב האוקיף, תושב הכפר, שרובו יהודי, ושהוחרב על ידי שבט המייטי. "הקהילה היהודית הוחרבה על ידי אויבינו. הבתים כולם נשרפו וכך גם בית הכנסת, שנשרף יחד עם ספר התורה והסידורים שלנו. קבוצות של בני שבט מייטי חמושים, לבושים חולצות שחורות ומאורגנים היטב, השתלטו על הכפר והרסו אותו עד היסוד".

לאחר שבועות שבהם נמצאו במחנות פליטים, חזרו חלק מבני המנשה לכפרם, וגילו את הנזק העצום שנגרם. בסרטון שהגיע ל"ישראל היום" נראה בית הכנסת הרוס לחלוטין לאחר שעלה בלהבות. הסידורים הפכו לאפר, ספר התורה נחרך ונהרס.
אך בני המנשה מסרבים להרים ידיים ולהיכנע, ודווקא כעת בתוך הקושי העצום, הם מוצאים סיבה להיות שמחים.

שניים מבני הקהילה, אשחר שמתגורר בישראל ונעמי שמתגוררת במניפור, נישאו אתמול (שלישי) במדינת מיזורם, שאליו נמלטו. "ניצוץ של תקווה בתוך גחלי החורבן", כתבו בני הקהילה. "מדובר באיחוד שמשתרע על מקומות, שפות ותרבויות, ובכל זאת שזור עמוק במרקם של העם היהודי – אמונה מוצקה שהשמחה הגדולה ביותר שלנו תהיה במלואה כשכל פזורי ישראל יחזרו הביתה לירושלים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר