האם מפיק ההילולה במירון יהיה אחראי לה גם השנה?

בעקבות ההילולה במירון התקבלו טענות רבות, מחסור במים וצל וסדרנים שלא הכירו את האוכלוסייה החרדית • אלא ש"ישראל היום" מגלה: המפיק עשוי לקיים אותם גם בשנה הבאה • גורמים במשרד הדתות מנסים למנוע זאת: "הוא נאחז בקרנות המזבח"

אסון מירון, ארכיון, צילום: דוד כהן - ג'יני

מבדיקת "ישראל היום" עולה כי חרף התקלות שאירעו בהילולה הקודמת במירון, ייתכן שדוד עזריאלי, המפיק שנשכר על ידי משרד הדתות והמרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, ימשיך לארגן את ההילולה גם בשנה הנוכחית. הסיבה לכך: בשנה שעברה קיבל עזריאלי אפשרות להארכת המכרז בארבע שנים נוספות.

עם זאת, טוענים גורמים במשרד הדתות כי בניגוד לשאר המעורבים שקיבלו אחריות - עזריאלי לא עשה זאת. "זו שערורייה שהוא נאחז בקרנות המזבח", הם אומרים. כך או כך, בדיקת "ישראל היום" מעלה כי לפחות רשמית טרם נבחר מפיק לאירוע.

במסמך הפקת הלקחים מטעם המרכז לארצי לפיתוח המקומות הקדושים נמתחה ביקורת על תפעול ההילולה. "אף שהמרכז דרש מהמפיק להעמיד סדרנים באיכות גבוהה ששיעור ניכר מהם יחזיק בתעודה מתאימה, ואף העמיד תקציב לצורך זה, המפיק העמיד סדרנים באיכות שאיננה תואמת את דרישת המרכז ואשר חלקם לא תואמים לקהל היעד. המרכז העיר למפיק בסוגיה זו, אך בנקודת הזמן של תחילת הילולה לא היה בידי המפיק לשנות את מצב הדברים".

יוסי שווינגר, מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים. מתח ביקורת על מפיק האירוע, צילום: אורן בן חקון

בכירים במשרד הדתות מספרים כי בעוד הסדרנים שנשכרו על ידי המפיק לא הצליחו להשתלט על הסדר במקום, מי שהצליחו לעשות זאת היו מתנדבים מהעדה החרדית – זרם חרדי קיצוני שאינו מכיר בסמכויות המשטרה, שידעו לתת מענה לחוגגים ובכך מנעו אסון.

תקלות והגבלות

שווינגר קבל במסמך על "שורה של תקלות והגבלות תנועה", חלקן כלפי ההפקה וחלקן כלפי גורמים נוספים, שלדבריו "פגעו ביכולת המפיק לטפל בהם מיידית במהלך ההילולה". מדובר, בין היתר, במערכת הביוב של הציון שכמעט שקרסה, במניעת כניסה של אנשי בקרה ועוד.

הסדרי התנועה והעלייה להר גם הם לקו בחסר. "החניונים היו ערוכים לשהייה מוגבלת של קהל. מרגע שהוגבלה כניסת הקהל נוצרו עומסים על החניונים. סבל רב נגרם לעולי הרגל שנאלצו להמתין באוטובוסים, ללא הצללה מספקת, בחניונים חשוכים בלילה, ללא אפשרות לקנות או לקבל אוכל ושתייה. מתחמי נוחות הוקמו ללא תאורה, כיסאות, שולחנות, מים". יצוין כי שווינגר הטיל חלק מהאחריות על המשטרה, שדרישותיה לא ניתנו למפיק ביום הפעלתו ונקבעו תוך כדי ההתארגנות לאירוע.

מתפללים פורצים לציון הרשבי במירון, צילום: דוד כהן-ג'יני

חברת ההפקות מסרה בתגובה כי "המלצות הביניים מטעם ועדת החקירה שפורסמו לפני ימים ספורים מתייחסות להילולה האחרונה, ואין בהן בדל של ביקורת על התנהלות חברת ההפקה. גם הדו"ח שחיבר הפרויקטור מדבר בעד עצמו. החברה עדיין לא החליטה לגבי הפקת האירוע בשנה הבאה, ולא נדרשה לכך".

ממשרד הדתות לא התקבלה תגובה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר