| צילום: אנצ׳ו גוש-ג׳יני

הפתרון שהציעו רבנים למחסור בשוחטים – שנבלם

יוקר המחייה מכה בישראל, אך רק שני בוחנים יכולים לאשר לשוחטים לצאת לחו"ל, כך פורסם בסוף השבוע ב"ישראל היום" • בזמן שבית הספר לשחיטה תקוע, פתרון יצירתי שהוצע על ידי רבני בית מטבחיים בישראל להקלה מידית על מחסור בשוחטים לא אושר על ידי יועמ"שית משרד הדתות

פרסום ראשון: רבני בית מטבחיים בישראל פנו בדחיפות לרבנות הראשית ולוועדת הכשרות הארצית במועצת הרבנות הראשית, בבקשה לאפשר להם להכשיר שוחטים במהירות, כחלופה לבית הספר לשחיטה שתקוע, על מנת להתגבר על מחסור עצום באנשי מקצוע בתחום בחו"ל, כפי שפורסם בתחקיר "שישבת". אלא שיועמ"שית המשרד לשירותי דת בלמה את היוזמה.

ל"ישראל היום" נודע כי ועדת הכשרות ביקשה לבחון את בקשתם, ואולי אף לאשר אותה במהירות, אך הדבר נבלם על ידי היועצת המשפטית של משרד הדתות. לטענתה, התחום חונה תחת ועדת שחיטת חו"ל ולא ועדת הכשרות של הרבנות הראשית, ועל כן הם אינם יכולים לאפשר זאת.

בתחקיר, שעסק בכשלים בנושא, פורסם כי יש מחסור משמעותי באנשי צוות – שוחטים, בודקי פנים, בודקי חוץ וראשי צוותים, בבתי מטבחיים בחו"ל, דבר שגורם לעלייה במשכורתם – סכומים שמתגלגלים לבסוף לצרכן הישראלי. במרץ האחרון הוקם בית ספר לשחיטה כפתרון למחסור העצום, אך הוא נסגר כעבור שלושה חודשים, לאחר שהכשיר עשרה אנשי צוות בלבד, מסיבות לא ברורות. הרב הראשי יצחק יוסף טען כי יש לכנס את מועצת הרבנות לדון בנושא, אך גורמים שעוסקים בתחום אומרים כי לחץ חיצוני הוא שהוביל לסגירת בית הספר. בינתיים רק שני בוחנים בישראל בוחנים שוחטים פוטנציאליים ומאשרים להם לצאת לחו"ל.

במכתב ששלחו לחברי ועדת הכשרות הארצית, הרב יצחק רלב"ג, הרב יצחק לוי, הרב אליעזר שמחה וייס, הרב שמואל אליהו, וכן הרב אברהם בוחבוט שעומד בראש מחלקת שחיטת חו"ל, אמרו הרבנים כי אין שום סיבה שלא יוגדרו כראשי צוותים ובכך ימלאו את החסר המידי. כמו כן אמרו, כי יוכלו להכשיר אנשי צוות במהירות וללא רגולציה מיותרת. "אנו פונים לכבודכם בבקשה לאשר אותנו כראשי צוותים בשחיטת חו"ל מכוח מעמדנו כרבני בית מטבחיים בארץ, תפקיד מקביל (ואף יותר מכך) לראש צוות בשחיטת חו"ל", כתבו. "בנוסף אנו מעוניינים להציע כי כל מועמד למבחן מעשי בכל תפקיד מטעם מחלקת שח"ל יוכל לעבור אישור ובחינה של שלושה רבני בתי מטבחיים שונים כדי לפתור את מצוקת כח האדם בשוחטי חו"ל", הוסיפו.

הרבנים, מבתי המטבחיים מהגדולים בישראל – בית המטבחיים "דבאח" בדיר אל אסד, "אדום אדום תנובה" בית שאן", "בקרנה" בחיפה ורב בית המטבחיים בירכא, ציינו כי בעבר רבני בית מטבחיים בישראל שימשו כראשי צוותים "ואנו מבקשים לחדשה כמקדם". הם ציינו כי רובם מכירים את שחיטות חו"ל ועבדו במפעלים בעולם. "בתפקידנו כיום הננו נדרשים להתמודד עם מצבים מורכבים הן בניהול צוות כשרות מגוון ועמידה בתוקף על נוהלי הרה"ר וזאת חרף לחצים עצומים מצד הסוחרים המקומיים והמפעלים, וכן בפסיקה הלכתית על שאלות מורכבות. בנוסף אנו נדרשים לייצג ולאכוף את נוהלי הרבנות בשחיטות הבד"צים השונים שעובדים בבתי המטבחיים. האתגרים העומדים לפתחנו רבים ואי אפשר לפתורם.

"בנוסף לכישורי הניהול הנדרשים כאן צריך להיות בקי ומנוסה בכל תפקידי השחיטה השונים החל משחיטה ובדיקת הסכין, בדיקת פנים, בדיקת חוץ, ידע בניקור קדמי ואחורי, השגחה וסימוני כשרות ולהבדיל טיפול בסימון הטרף וכלה בבניית נהלים מתאימים לעבודה המורכבת במציאות הקיימת", ציינו.

מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: "בארץ אין הכשרה אחידה. כל רבנות מקומית נותנת הכשר קובעת כללים משל עצמה לבתי מטבחיים בתחומה. לשחיטה בחו״ל, הרבנות הראשית אחראית באופן ישיר, ולכן כחלק מאחריותה כלפי צרכני הכשרות, היא מבקשת לוודא שהשוחטים עברו הכשרה מתאימה טרם אישורם. לא בכדי, על פי רפורמת הכשרות, תוקן החוק כך שרק הרבנות הראשית תהיה רשאית מעתה להכשיר שוחטים ולא אף גורם אחר.
מעבר לכך, חשוב לציין שמאפייני השחיטה בחו״ל מבחינת קצב השחיטה והיקף התוצרת שונים מהארץ ומחייבים מיומנות רבה יותר. לדוגמא: קצב שחיטה בחו״ל עולה על פי שלוש מהקצב בארץ".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...