ברכת אשר יצר - נוסח מנוקד ומעוצב

ברכת אשר יצר נאמרת לאחר יציאה משירותים כהכרת תודה על תפקוד הגוף • מתי מברכים, עד מתי אפשר לברך ותוך כמה זמן? כל הפרטים

קשת בענן. צילום: אייל מרגולין - ג׳יני

ברכת אשר יצר היא אחת מהברכות החשובות ביהדות, הנאמרת לאחר יציאה משירותים, והיא מבטאת את הכרת הטוב לקב"ה על פעילות תקינה של גוף האדם. הברכה מופיעה בסידורים כחלק מהברכות היומיומיות, ומשמשת תזכורת לחשיבות הבריאות והפלא שבמערכת הגוף האנושית.

נוסח הברכה

בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלקֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר יָצַר אֶת הָאָדָם בְּחָכְמָה וּבָרָא בוֹ נְקָבִים נְקָבִים חֲלוּלִים חֲלוּלִים. גָּלוּי וְיָדוּעַ לִפְנֵי כִסֵּא כְבוֹדֶךָ, שֶׁאִם יִפָּתֵחַ אֶחָד מֵהֶם אוֹ יִסָּתֵם אֶחָד מֵהֶם, אִי אֶפְשַׁר לְהִתְקַיֵּם וְלַעֲמוֹד לְפָנֶיךָ אֲפִילוּ שָׁעָה אֶחָת. בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי רוֹפֵא כָל בָּשָׂר וּמַפְלִיא לַעֲשׁוֹת.

ברכת אשר יצר, צילום: ללא

מתי אומרים את ברכת אשר יצר?

ברכת אשר יצר נאמרת לאחר כל יציאה משירותים שבה התבצע תהליך של מתן שתן או צואה. הברכה נאמרת מיד לאחר הנטילה שלאחר היציאה, ובמקרים בהם האדם אינו נוטל ידיים ליד השירותים, הוא יכול לברך לאחר מכן במקום אחר.

עד מתי אפשר לברך?

לפי ההלכה, ניתן לברך את ברכת אשר יצר כל עוד האדם לא נצרך לשירותים פעם נוספת. כלומר, אם אדם יצא משירותים ושכח לברך, אך לא נצרך לשירותים שוב – הוא עדיין יכול לברך. אם חלף זמן רב והוא אינו זוכר אם היה צורך לשירותים בינתיים, ישנה דעה שממליצה לברך מספק.

תוך כמה זמן אפשר לברך?

ישנם דעות שונות בקרב הפוסקים לגבי הזמן המקסימלי שבו ניתן לברך. חלקם גורסים שניתן לברך עד כ-30 דקות, ואחרים טוענים שאין מגבלה מוחלטת כל עוד לא חזר הצורך לשירותים. באופן כללי, מומלץ לברך בהקדם האפשרי כדי לא לשכוח ולהימנע מספקות.

חשיבות הברכה

מעבר לחשיבות ההלכתית, ברכת אשר יצר משמשת כהזדמנות להכיר תודה על תפקוד הגוף ולזכור שלא מדובר במובן מאליו. הרעיון המרכזי העומד מאחורי הברכה הוא ההבנה כי הגוף פועל בצורה מורכבת, וכי כל בעיה קטנה במערכת זו עשויה להשפיע משמעותית על חיינו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר