אלפי בני אדם צפויים להגיע בסוף השבוע הבא ל"שבת חברון" בקרית ארבע ובחברון. אלא שבדיון בוועדת המשנה יו"ש בכנסת נחשף פער מסוכן ביותר בביטחון מתחם מערת המכפלה, בוודאי לאחר אסון מירון, שמתרחש כתוצאה מהעובדה שבפועל האחריות על המתחם הינה של עיריית חברון, שבולמת אפשרות להשתמש בכלים מצילי חיים – בהם מערכות כיבוי אש קריטיות.
את הדיון יזם ח"כ צבי סוכות, שעומד בראש ועדת המשנה יו"ש, שמבקש לשנות את הסטטוס קוו במערת המכפלה, שנקבע לפני 30 שנה בוועדת שמגר ובהחלטת ממשלה שהתקבלה לאחר מכן. אך זמן קצר לתוך הדיון התברר כי הלימבו שבו נמצאת מערת המכפלה מצריכה טיפול דחוף הרבה יותר, בשל סכנת החיים הממשית שעלולה להתרחש במקום.
מערת המכפלה נמצאת בסטטוס של H2, כחלק מהסכמי חברון שנחתמו ב-1997 בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הרשות דאז, רב המרצחים יאסר ערפאת. מדובר בסטטוס שקובע כי האחריות הביטחונית הינה של ישראל, ואילו האחריות האזרחית על המתחם הינה של הרשות הפלשתינית. כתוצאה מכך, כל השליטה במערכות השונות, כולל מערכת כיבוי אש ומערכות חשמל, הינן בשליטה של הוואקף המוסלמי ששולט במתחם.
"יש מורכבות שלא קיימת במקומות אחרים", הודה בדיון סגן מפקד המנהל האזרחי, אלוף משנה להט שמש. במשך דקות ארוכות ניסה חבר הכנסת סוכות להבין כיצד ניתן להביא לשינוי של המציאות בשטח, אך שמש סירב לספק תשובות באשר לעמדה המקצועית ואמר כי על המערכת המדינית להנחות אותו ורק לאחר מכן הוא יוכל לבצע שינויים. בין היתר אמר בנוגע למערכת כיבוי האש "ניסינו לקדם את הפרויקט עם הצד הפלשתיני, אך אנחנו יודעים לבצע מהלכים חד צדדיים – בדרכים יצירתיות".
המחסור בגוף אחד שמקבל את ההחלטות, והעובדה שהרשות המוניציפלית שתיאורטית אמורה להיות אחראית הינה עיריית חברון, שאין לה שום עניין לעשות זאת, מוביל לסכנה חמורה באירועים רבי משתתפים. מערת המכפלה הינה אתר התיירות והמורשת השלישי בגודלו בישראל מבחינת מספר המבקרים – מיד לאחר הכותל המערבי ומצדה.
"נוצר ווקום תפעולי, וכשאני צריך לאשר שם אירוע המוני אני מוצא את עצמי בבעיה חמורה", התריע מפקד תחנת חברון, סגן ניצב אילן ברחק. "אין מנהל אירוע, אין הסדרה של חשמל וכיבוי. נעשו דיונים מול המנהל האזרחי על מנת לשנות את הדבר הזה. הנושא של כיבוי האש הוא פער מאוד משמעותי מבחינה בטיחותית".
"בראש ובראשונה האחריות היא על עיריית חברון", אמר סגן ראש המנהל בתגובה. "אנחנו פועלים לממש אחריות מרחיבה".
מי שבפועל לוקח אחריות על אירועים גדולים הוא מפקד החטיבה המרחבית יהודה, אך מדובר, לדברי נציג פיקוד מרכז, סגן אלוף שמוליק כהן, כתוצאה מכך שגורם צבאי מנהל את האירוע יש פערים, בוודאי מול המלצות ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון. "אנחנו לוקחים על עצמנו את האחריות, אבל נשמח שגורם אזרחי ייקח את האחריות ויבצע את הפרוצדורה".
חבר הכנסת סוכות הבהיר כי מדובר באסון בהתהוות. "אנו מתריעים מול ממשלת ישראל – מדובר בחיי אדם. אנחנו נמצאים ערב ועדת חקירה אחרת, הדבר הזה חייב להיות מוסדר. בלתי נתפס שמדינת ישראל אומרת שהאחריות על חיי אדם נמצאת בידי מחבלים. זה אירוע מאוד מטריד וחייבים להתריע בכל פעמון אפשרי".
"לא מדובר בעניין של נוף או דברים סמנטיים – יש כאן חשש כבד לחיי אדם", התריע ראש מועצת קרית ארבע ישראל ברמסון. "מדינת ישראל לא מנהלת את האירוע אלא הוואקף, כל פעמוני האזעקה מצלצלים. צריך לעבוד מהר, בכל האמצעים, והמערה חייבת לעבור לידיים הנכונות. מועצת העיר חברון הינה כולה אנשי חמאס. לא צריך לחכות שדברים יקרו. מספיק לנו מה שקרה במירון, לא צריך לחכות שעוד משהו כזה יקרה".
בדיון עסקו גורמי המקצוע בהתקנת מעלון, שבה המנהל האזרחי ניסה בתחילה לעבוד בשיתוף פעולה עם הגורמים הפלשתינים, אך לאחר שנתקל בהתנגדות הפקיע את הקרקע ובנה את המתחם. חבר הכנסת אביחי בוארון דרש לבצע הפקעה שכזו על כל שטח מערת המכפלה על מנת למנוע את המשך המחדל.
"מה שהיה עד היום לא נכון למצב הנוכחי – יש שר ביטחון חדש והשר במשרד הביטחון (בצלאל סמוטריץ' ח"ג) צריך להיוועד בו. יש תקדימים של הפקעת שטח והחרגת שטח כדי שנוכל לעבוד בו. צריך להלאים את מערת המכפלה, לבטל את החלק הזה בהסכמי אוסלו ולהחזיר אותו לידיים ישראליות", אמר בוארון.
"יש חוות דעת משפטית, ניתן להפקיע את כל השטח ולבנות את המקום לא ככזה שנתקע ב-1967 אלא לבנות אותו כאתר מורשת. יש לנו שנתיים לעשות את זה, יש לנו חברים טובים מעבר לים, יש לנו הזדמנות היסטורית – כל התקדימים המשפטיים על השולחן".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו