הממונה על המאבק בקורונה, פרופ' רוני גמזו, התריע היום (חמישי) כי במצב התחלואה הנוכחי, לא יוכל להתבצע השלב השלישי של ההקלות שאמור להתחיל בעוד 10 ימים. פרופ' גמזו, שיעזוב בשבוע הבא (ב-13 בנובמבר) את התפקיד ויוחלף על ידי פרופ' נחמן אש, אמר את הדברים במסגרת תדרוך לעיתונאים שערך.
"מקדם ההדבקה הנוכחי עומד על 0.8, ולכן יהיה קשה מאוד להגיע למצב שבו יחולו עוד הקלות כפי שאמור להיות בעוד 10 ימים כחלק מהמתווה", אמר גמזו, שהתייחס גם לפתיחת חנויות הרחוב ביום ראשון הקרוב ואמר כי "מדובר בהחלטה של הרע במיעוטו. משרד הבריאות עמד על עמדתו שלא לפתוח את החנויות, אך היינו צריכים לאפשר איזשהו סוג של מסחר במדינה, אך אי אפשר לרכז את המסחר רק במדורי המסחר והריהוט במרכולים, זה לא סביר".
דבריו של גמזו מגיעים לאחר שקבינט הקורונה אישר אמש את ההחלטה. שר האוצר ישראל כ"ץ בירך על המהלך, ומנגד, שר הבריאות יולי אדלשטיין ושר הכלכלה עמיר פרץ הצביעו נגדה.
לדבריו, לאחר שהסגר הביא לירידה מהירה מאוד במקדם ההדבקה, החזרת מערכות החינוך, מערכות העבודה והמגזר הפרטי לשגרה מסוימת הביאה לעלייה משמעותית מאוד בתחלואה בישראל: "אנו רואים תנועה משמעותית בכל המגזרים ובכל המסגרות, לכן לא הופתענו לראות עלייה הדרגתית במקדם ההדבקה". הוא גם התייחס לחזרת תלמידי כיתות א'-ד' למערכת החינוך, ואמר כי בוועדת השרים עדיין דנים כיצד להמשיך את הלימודים: "אנחנו רוצים להקשיב לכולם ולמצוא פתרון שכולם יסכימו איתו. יש חשיבות גדולה מאוד למצוא דרך להרחיב את מערכת החינוך, במיוחד כשיודעים שהמתווה הרגיל נמצא לקראת מעצור".
ממונה הקורונה קרא לציבור הרחב להתרחב, ואמר שלמדינת ישראל יש קרוב ל-100 אלף בדיקות פנויות – אך שבכל יום מבוצעים רק כ-40 אלף בדיקות, כך שכ-60 אלף "מתבזבזות", כדבריו. "כל קופת חולים צריכה לפתוח את האפשרות להיבדק בה גם בלי אינדיקציה או מחסום כלשהו, פשוט לאפשר ללכת להיבדק. כך עושים בכל העולם, וכך צריך לעשות גם בישראל", אמר. פרופ' גמזו קרא באופן ספציפי למורי תלמידי כיתות א'-ד', למורים ולסייעות ללכת להיבדק: "בריאות התלמידים בידיים שלכם! הבדיקה חופשית, זמינה ונגישה בכל הערים".
עוד אמר פרופ' גמזו כי מתקיים דיון מול ראשי הרשויות כדי לתת להם יעדים מסוימים בהתאם למצב התחלואה ביישובים, כך שכל עיר תקבל תמריץ בשווי של עשרות עד מאות אלפי שקלים, תלוי בגודל הרשות. "תדאגו שמוקדי הבדיקה יהיו פזורים בכל הרשויות. צריך להילחם בקורונה ולחסל אותה, זה ניתן לביצוע", אמר. "הממשלה ביקשה דרך לתמרץ ערים להעלות את שיעור עטיית המסכות בהן, וחיפשו טכנולוגיות ברמת הסקר להגדלת שיתוף הפעולה. אני לא בעד אכיפה או מעקב פרטני".
בהתייחסות לחורף שהחל השבוע עם גשמים ברחבי הארץ, הממונה אמר לציבור הישראלי כי הם יכולים להשתמש בחימום בחלל סגור – אך שעל תושבי המדינה להתרגל לעשות זאת עם חלון פתוח. "תלמדו לחיות עם אוורור יותר גבוה. נכון שיש מקומות קרים יותר, אבל בעידן הקורונה צריך שיהיו חלונות פתוחים בכל המקומות, בבית, בעבודה, בכל חלל שהוא", אמר בתקיפות.
בנוגע לסיום תפקידו המתקרב, הוא אמר כי הוא ומחליפו, פרופ' נחמן אש, עוברים על כל הנושאים המתאימים. "הוא צמוד אליי בכל דבר, בכל החלטה ובכל ישיבה, והוא מבין את המורכות ואת האתגרים", ציין פרופ' גמזו. "אמשיך ללוות את כל התהליך של פרופ' אש ושל משרד הבריאות, וגם לאחר שאעזוב אהיה זמין לייעוץ לכל דבר שאדרש אליו, עם המון דאגה ואכפתיות"
חברי הממשלה התייחסו לפתיחת החנויות בשבוע הבא
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס להחלטת פתיחת החנויות באומרו כי "נאפשר ארבעה לקוחות בכל עת, לא יותר מזה. אנחנו גם יודעים שיש עלייה מסוימת בתחלואה, ולכן אם נראה בסוף השבוע הבא, לקראת השלב השלישי הגדול, שאכן יש עלייה כזו – נצטרך לעצור ואולי אפילו להדק את ההגבלות. אני מבקש מכולם לכבד את הכללים הללו".
בעקבות אישור ההחלטה, אמר עמיר פרץ, שהצביע נגדה מכיוון שלא כללה את פתיחת אזורי המסחר הפתוחים כגון ביג וביל"ו סנטר: "עלינו לעמוד בהבטחה לפתוח את חנויות הרחוב ביום ראשון הקרוב. יש פתרונות רבים שטרם בחנו על מנת להגדיל את התעסוקה. אחד מהם הוא הגדלת מספר הבדיקות, ולא רק לאלה שקיים חשש שנדבקו – כך נגיע למספר המשקף יותר את המצב האמיתי, כמו גם פתרונות יצירתיים שירתמו מקומות עבודה לקטיעת שרשראות ההדבקה, כדוגמת רכבי הסעות קטנים במקום אוטובוסים. ככל שנפתח יותר, כך פחות אנשים יתקבצו ברשתות השיווק".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו