אוסקה, העיר השלישית בגודלה ביפן, תאסור עישון בכל רחובות העיר החל מ-27 בינואר. במסגרת צו עירוני חדש, יהפוך היעד התיירותי העמוס לשטח ציבורי ללא עישון כלל, לרבות באוויר הפתוח. העירייה תטיל קנס של כ-1,000 ין (כ- 23.42 שקלים) בגין הפרת הצו.
עד כניסת איסור העישון לתוקף, אמורות לקום ברחבי העיר יותר מ-140 תחנות (חדרי עישון) בהן מותר לעשן. ראש העיר הידיוקי יוקויאמה הודיע כי מספר תחנות העישון יעלה לכ-300 עד פתיחת "אקספו אוסקה", שהוא יריד בינלאומי יוקרתי שנערך אחת לחמש שנים בהשתתפות מדינות מרחבי העולם ובכללן גם ישראל.
ובארץ? חקיקה פורצת דרך - והיעדר אכיפה
בישראל, החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים אוסר עישון בבתי קולנוע, אוטובוסים, מסעדות, רכבות, מרכולים, בתי חולים, מרפאות ומטוסים. כמו גם גני אירועים, מקלטים ציבוריים ובריכות שחייה. במקביל החוק אוסר על עישון בטווח של 10 מטר ממקומות כמו גן שעשועים או גן ילדים.
באגודה למלחמה בסרטן טוענים כי מדובר בחוק מתקדם אשר לא מאפשר עישון במקומות רבים אך היעדר אכיפה נמרצת ורחבה של החוק מובילה לכך שבהרבה מקומות ציבוריים בהם אסור לעשן על פי החוק, בדגש על מקומות בילוי, אנשים מעשנים באין מפריע.
משה בר חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן הסביר כי: "היסטוריית המאבק בעישון רצופה בחקיקה פורצת דרך אך היא חייבת להיות מלווה באכיפה נמרצת ורחבה. מטרת החוק היא להגן על ציבור הלא מעשנים מפני החשיפה הכפויה לעשן שידועה מזה שנים כקשורה לתחלואה מוגברת ואף לסרטן. כך שהיעדר האכיפה היא פגיעה משמעותית בבריאות הציבור. החוק מאפשר הטלת קנס של - 1,000 שקל על המעשן ושל 5,000 שקלים על בעל המקום. אני קורא לראשי הערים לדאוג לאכיפה נמרצת ונרחבת ולהגן על בריאות תושביהם".
מדוח שר הבריאות בנושא עישון שפורסם הבוקר (רביעי) עולה כי 26% מהלא מעשנים דיווחו שהם חשופים לעישון כפוי (פסיבי). מקומות החשיפה העיקריים לעישון כפוי היו אצל חברים/משפחה (50.6%) ובמקומות ציבוריים פתוחים (47.4%).
מקומות חשיפה נוספים היו במקומות בילוי (כמו ברים, פאבים ומסעדות) -42%, בבית (39%), במקום העבודה (38.5%), באולמות אירועים (34%), בבניין מגורים משותף (16%).
עוד עולה מהדוח כי ברשויות המקומיות כמעט לא אוכפים את איסור העישון במקומות ציבוריים ולא מחלקים דוחות על עבירות אלה. רק 51 רשויות מקומיות מתוך 257 דיווחו על היקף האכיפה ב-2023 למשרד הבריאות.
ב-2023 ניתנו 3864 דוחות וקנסות, ירידה לעומת 2022 שבה ניתנו 10115 דוחות על עישון במרחב הציבורי על ידי הרשויות המקומיות. הרשויות המקומיות המובילות שפעלו לאכיפה וצמצום העישון במרחב הציבורי הן באר שבע (1127 קנסות), רמת גן (553) וחדרה (509 קנסות). בדימונה, הרצליה ונשר ניתן רק דוח אחד בלבד על עישון במרחב הציבורי ב-2023
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו