התפרצות מחלת הלישמניה ("שושנת יריחו") באזור אופקים, מיקדה את תשומת הלב הציבורית לנזק מעקיצת זבוב החול, שגורמת להופעת נגעים גדולים וכואבים על העור.
ד"ר גיא שלום, מומחה לרפואת עור של הכללית במחוז מרכז, הסביר מה היא המחלה, המופעים שלה ומה ניתן לעשות במקרה של עקיצה.
בישראל כמו ברוב מדינות המזרח התיכון מדובר במחלה שכיחה מאד שיש לה שני טפילים הגורמים אותה: לישמניה מייג'ור ולישמניה טרופיקה. הטפילים האלו מצויים באזורים רבים מאד בארץ: הנגב, הערבה, אזור ירושלים, השומרון, אזור הצפון ולאורך בקעת הירדן. הטפיל מועבר אל הזבוב בעקבות עקיצה של פסמונים בנגב ושפני סלע בשומרון.
כמו כן, כיון שזבוב החול מעופף בדרך כלל בסמיכות אל החול ולא בגובה רב ילדים נעקצים ממנו במקומות בעייתיים הרבה יותר מאשר מבוגרים. אחרי העקיצה ישנה תקופת דגירה של הטפיל עד ההתפרצות שמופיעה כפצע גדול על העור.
"הלישמניה היא מחלה שנגרמת על ידי טפיל המועבר בעקיצה של זבוב החול. הטפיל נכנס לתאי הדם הלבנים על הפגוציטים שלוחמים בזיהומים החודרים אל הגוף. ההידבקות של הטפיל הזה מחוללת תופעה דלקתית מקומית שמובילה לפצעים רחבים ועמוקים במקום של העקיצה וסביבה", אמר ד"ר שלום, "הפצע הזה יכול להישאר כמה חודשים עד שמחלימים ממנו. כמו כן אחרי ההחלמה נותרות צלקות עמוקות במקום העקיצה וקשה מאד לטפל בהן ולתקן אותן עקב העומק שלהן בתוך העור" אמר.
ד"ר שלום הוסיף כי לעיתים עקיצה בפנים יכולה להותיר נכות מסוימת שגם מוכרת על ידי הביטוח הלאומי.
לגבי מניעת המחלה מבהיר ד"ר שלום כי האפשרויות הן מוגבלות: "ראשית צריך לדעת שאין ממש חיסון כנגד הטפיל הזה כרגע. עם זאת, יש תרופות שניתנות בבתי החולים במקרה של פצע מפושט במקום בעייתי. העניין הוא שהתרופות האלו מאד יקרות וצריך עבורן אישור מיוחד ורק בתי החולים יכולים לבקש את האישור הזה. מעבר לכך יש משחה מיוחדת (משחת לשקוטן - leshcutan) שאכן פוגעת בטפיל. אלא שהיא לא מכוסה על ידי סל הבריאות והיא גם לא מצויה בארץ. מדובר במשחה יקרה מאד שהחולה צריך לממן בעצמו".
ד"ר שלום ציין עוד כי אדם שנעקץ פעם אחת על ידי המחלה מחוסן מעקיצות נוספות ולא יחלה בה שוב. "חולים רק בפעם הראשונה ורק במקומות שהזבוב עקץ. לכן יש סוג של אגדה על הבדווים שמסתובבים בארץ במדבר יהודה והנגב, שהם משאירים את הטוסיק של הילדים שלהם חשוף כדי שדווקא שם הזבוב יעקוץ את הילד, והפצע שייווצר לא יהיה בולט ולא יפריע לילד מבחינה חיצונית".
מדובר במחלה שעלולה לסכן חיים?
"סוגי הלישמניה שמצויים בארץ הנם מקומיים בלבד ולא מסכנים את האדם מעבר לפצע העמוק והמכוער שגם כואב. במרכז אמריקה ובדרום אמריקה יש סוג אחר יותר מסוכן של המחלה אך הוא לא קיים בארץ. לפעמים רואים אותו אצל תיירים שטיילו באזורים האלו אך הוא לא מצוי בארץ".
ד"ר שלום ציין כי הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם הטפיל היא על ידי מניעה. "באזורים שיש התפרצות רחבה של המחלה הרשויות צריכות לעשות הדברה יזומה כדי להתמודד עם ההתפרצות. ברמת האדם ההתמודדות היא עם מריחה על הגוף של כל דוחי עקיצות היתושים למיניהם", אמר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו