ועדת הבריאות של הכנסת התכנסה היום (שלישי) לדיון בנושא חיסול וירוס הפפילומה האנושי (HPV) במטרה להגדיר אותו כיעד לאומי. וירוס הפפילומה ידוע כאחד הגורמים המרכזיים לתחלואה בסרטן צוואר הרחם ולמספר סוגי סרטן נוספים בקרב גברים ונשים.
מהנתונים שהוצגו לראשונה בדיון עולה תמונה מדאיגה: 80% מהאנשים נחשפים לנגיף במהלך חייהם, בדרך כלל בגיל צעיר. למרות זאת, ישראל היא אחת המדינות, לצד איראן וטורקיה – שאינה מיישמת מדיניות לאומית למיגור הנגיף באמצעות חיסונים, העלאת מודעות ובדיקות סקר.
משרדי הממשלה, נציגי קופות החולים ומומחים מובילים שהשתתפו בוועדה, מאשרים שאפשר למגר את סרטן צוואר הרחם בישראל, הנגרם על ידי הידבקות בווירוס הפפילומה, עד שנת 2030- בעזרת תוכנית לאומית, שמתבססת על חזון ארגון הבריאות העולמי במטרה להגיע לאלמינציה של וירוס הפפילומה בעולם.
התוכנית כוללת הגעה למצב של 90% התחסנות בגיל צעיר, להמשיך בבדיקות סריקה של צוואר הרחם ולטפל בממצאים המתגלים בשלב הטרום-סרטני. התוכנית נכתבה ע"י עמותת הבית של בר יחד עם קואליציית האיגודים הגינקולוגים וקופות החולים, והוגשה למשרד הבריאות לפני יותר משנה, אך עדיין לא חלה התקדמות בנושא ולא נעשה דבר.
מנתוני משרד הבריאות שנחשפו לראשונה בוועדה, ניכרת עליה חדה בתחלואה במצבים טרום סרטניים בצוואר הרחם או בסרטן צוואר הרחם, בשנת 2021 חלו 304 נשים, בהשוואה ל-254 בשנת 2020 – מדובר בעלייה של כ-20% בתחלואת סרטן צוואר הרחם, כאשר המגמה העולמית היא ירידה בתחלואה. בדבר שיעור ההתחסנות כנגד הפפילומה (מנה ראשונה בקרב בתי הספר), הוצגו נתונים המדאיגים של היקף התחסנות במגזר החרדי שעומד על – גברים – 7%, נשים – 6%. במגזר הממלכתי דתי – גברים- 56%, נשים – 63% - זאת למול שיעור התחסנות בקרב בתי הספר החלוקה במגזר הכללי שעומד על - גברים 63%, נשים 67%.
בר לוי, מנכ"לית "הבית של בר" ואחת מיוזמות הדיון: "מדינת ישראל אדומה – אנחנו קרובים יותר לאיראן בכמות בדיקות הפאפ שנשים עושות וקרובים יותר לטורקיה ברמת ההתחסנות שלנו, לעומת מדינות כמו אוסטרליה וסקוטלנד שהוכיחו שאפשר למגר את סרטן צוואר הרחם. ישראל משקיעה מדי שנה כ-40 מיליון ש"ח עבור טיפולים לנשים שאובחנו, במקום להשקיע בחיסון האוכלוסייה הבגירה ולחסל את הבעיה מהשורש שלה בעלות של 6 מיליון בלבד. מדובר על השקעה לטווח הארוך שתחסל את הווירוס הזה מהמדינה שלנו ותציל חיים".
"בפועל, אין לנו מושג מה באמת קורה בשטח בהיבטי הנתונים. המספרים שמוצגים לציבור אינם מלאים ולא כוללים נשים במצבים טרום סרטניים. אני קוראת למשרד הבריאות לאמץ את התוכנית ולהגדיר אותה כיעד לאומי. יש קונצנזוס של ארגוני הבריאות, אפשר לקבל החלטה היסטורית – זה אפשרי. מודה לחה"כ טטיאנה מזרסקי, ח"הכ שרון ניר וליו"ר ועדת הבריאות יונתן מישרקי, על קיום הדיון החשוב הזה בוועדה ועל המאמצים לקדם פתרונות מצילי חיים".
רבקה זלצר פרייליך אחראית מדיניות ציבורית מניעה וגילוי מוקדם באגודה למלחמה בסרטן הדגישה את חשיבות ההסברה ומניעת עישון ואמרה כי "האגודה מעלה קמפיינים לעידוד התחסנות ובדיקות לגילוי מוקדם. כל עשייה חייבת להיות מלווה בהסברה. גילוי מוקדם של נגע טרום סרטני מאפשר למנוע התפתחות של סרטן. וכל מתחסן ומתחסנת בבית ספר שההורים יאפשרו, יביאו למיגור מחלה קשה. גם בנושא סרטן צוואר הרחם, הפה והלוע ואחרים, חשוב לדעת שהימנעות מעישון מפחיתה את הסיכון לחלות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו