בגודל כדור פינג פונג: גידול בגבו של נער בן 16 מירושלים, אשר סבל במשך זמן רב מכאבים, הוסר במלואו בזכות מערכת טכנולוגית חדשה שהוכנסה לאחרונה לשימוש בחדרי הניתוח בהדסה.
במשך חודשיים סבל הנער הירושלמי בן ה-16 מכאבים מתונים בגב התחתון. לאחר שרופא הילדים הבחין שכאבי הגב של הנער לא חולפים, הוא הפנה אותו לאורתופד שחשש מלחץ על העצב ושלח אותו לבדיקת C.T. בבדיקות מצאו בגבו של הנער גידול טרום סרטני, אגרסיבי מאוד, בגודל משמעותי של ככדור פינג פונג שחסם את תעלת השדרה וסיכן אותו בשיתוק. בהמשך הנער פונה לבית החולים הדסה עין-כרם, שם הסירו אצלו את הגידול האלים באמצעות שימוש בטכנולוגיה חדשנית בפיתוח כחול-לבן.
למנוע פגיעה בעצבי עמוד השדרה
״הדרך היחידה להיפטר מגידול כזה היא להסיר אותו במלואו, בניתוח מורכב וממושך״, מתאר פרופסור ג׳וש שרודר, מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה בהדסה. ״מדובר בניתוח מסובך מאוד, וכמו בכל ניתוחי הגב יש סיכוי מסוים לפגיעה במטופל. בנוסף, לפעמים מסתתרים בגידול תאים סרטניים אשר לא ניתן לדעת עליהם לפני הניתוח. האתגר המרכזי שעמד בפנינו היה לשמור על דיוק מוחלט במהלך הניתוח, זאת כדי למנוע פגיעה בעצבי עמוד השדרה של הנער, שעלולה להוביל לשיתוק״.
מתוך ההבנה הזו, הצוות בחדר הניתוח החליט להכניס לתמונה את מערכת ״PathKeeper״ החדשה. מדובר במערכת ניווט המותאמת לניתוחי עמוד שדרה, שמאפשרת דיוק מירבי של המנתחים בחדר הניתוח. זאת, באמצעות שימוש במצלמה תלת-ממדית המונחת על לייזר ועוקבת באופן עצמאי אחר כל חלקי גבו של המנותח. זוהי מערכת חדשנית, פרי פיתוח ישראלי של פרופסור שרודר ושל שותפו ארז למפרט, מומחה בתחום ההדמיה הרפואית התלת-ממדית ובעל ניסיון רב במחקר ובפיתוח.
המערכת המתקדמת, שרק לאחרונה אושרה על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) ועל ידי משרד הבריאות הישראלי, ממזערת משמעותית את הסיכונים בהליכים הקשורים בעמוד השדרה, המצריכים פעמים רבות התערבות ניתוחית מסובכת וממושכת. מלבד הדיוק הקריטי בניתוחים אלה, המערכת מבטלת הלכה למעשה את הצורך בהדמיות מבוססות קרינה, ומאפשרת למנתח בחדר הניתוח לראות בכל רגע נתון היכן נמצאים כלי הניתוח ביחס לעמוד השדרה ולעצבים, כל זאת במטרה למנוע את הצורך בהדמיה מבוססת קרינה.
״השתמשנו במערכת ניווט אופטית שמיועדת לניתוחי עמוד שדרה, המסתייעת במצלמה תלת-ממדית ייחודית המונחת על לייזר ועוקבת באופן עצמאי אחר כל חלקי הגב וחוליות עמוד השדרה״, מתאר פרופסור שרודר. ״התמונות שקיבלנו מעובדות באמצעות מצלמה ויישום ייעודיים, ואותן שילבנו עם צילומי C.T מוקדמים של המטופל. כך, התאפשר לנו לפעול בדיוק מירבי בניתוח עצמו״.
בזמן שיא
לאחר ארבע שעות על שולחן הניתוחים, הצוות בחדר הניתוח הצליח להוציא את הגידול מגב הנער בשלמותו. ״לאור השימוש בטכנולגיה המתקדמת, הצלחנו לבצע ניתוח שהיה עשוי להיות מורכב הרבה יותר, בבטיחות מקסימלית״, מעיד שרודר. ״המערכות החדשניות האלה אינן ׳סמל סטטוס׳ – הן מאפשרות לנו, המנתחים, להעניק בפועל טיפול מותאם ומדויק יותר ולהשיג תוצאות מיטביות למטופלים״.
לאחר הניתוח, הנער התאושש בהצלחה כאשר כבר במחלקת ההתאוששות נצפתה אצלו חזרה מהירה יחסית לעצמו. הוא שוחרר מבית החולים מספר ימים לאחר מכן כשהוא נינוח ומחלים במהירות. אביו של הנער סיפר על הטלטלה ועל ההקלה, לבסוף, שליוו את המשפחה: ״החוויה בבית החולים הייתה טובה מאוד, הבן שלי מתאושש יפה. הודות לטכנולוגיה החדשנית התאוששותו הייתה מהירה וכך גם יכול היה להשתחרר בדיוק בזמן לחגיגת בר המצווה של אחיו שהתקיימה זמן קצר לאחר מכן״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו