סב ל-17 ומורה למדעים: איבריו של ידידה בלוך ז"ל הצילו את חייהם של שישה

רס"ר (במיל') ידידיה בלוך ז"ל נפל בדרום לבנון והותיר אחריו אשה בהריון, הורים ושבעה אחים • ריאותיו, כיליותיו, ליבו ועוד עזרו להציל את חייהם של שישה חולים, מגיל 9 ועד 74 • לביב סלאח מהיישוב מעא'ר, שאחד מילדיו משמש כיום כקצין בפיקוד הצפון, קיבל את ריאתו: "ההבנה שמדובר בחייל היא קשה, אני מודה למשפחה, אשמח לפגוש אותם, לחבק ולהודות להם, וכמובן אני מאחל לידה קלה לאשתו"

מימין: ד"ר דן גורפיל, לביב סלאח מושתל הריאות ופרופ' מרדכי קרמר. צילום: דוברות בלינסון

מעגל החיים, הצער והתקווה: איבריו של רס"ר (במיל') ידידיה בלוך ז"ל הצילו את חייהם של שישה חולים, בהם לביב סלאח מנהל בית ספר בגימלאות וסב ל-17 ופבל מגידמן מתמטיקאי ומורה למדעים, בשתי השתלות שבוצעו בבית החולים בילינסון. 

פרט להשתלות הללו הציל בלוך במותו עוד ארבעה חולים: לבו הושתל בבן 57 בשיבא, הכבד הושתל בבת 47 באיכילוב, אונת כבד הושתלה בילד בן 9 בשניידר וכלייה בבת 15 בשניידר.

בלוך ז"ל בן 31 ממבוא חורון, לוחם בגדוד 7155 בעוצבת "חוד החנית" (55) נפצע אנושות בקרב בדרום לבנון, ולאחר כמעט שבוע שבו נלחמו הרופאים על חייו, הם נאלצו לקבוע את מותו. הוא השאיר אחריו אישה, ספיר בחודש השמיני להריונה, הורים ושבעה אחים, ומשפחתו החליטה לתרום את איבריו.

"הוא הציל את חיי"

ריאותיו של בלוך ז"ל הושתלו אצל לביב סלאח (69) ממעא'ר, לביב עבד במשך שנים כמנהל בית ספר בצפון, אחד מילדיו כיום קצין בפיקוד הצפון.

הוא סובל ממחלת הראות הקטלנית פיברוזיס ריאתית והמתין להשתלת ריאות כמעט שנה. לביב מספר: "אני מחכה כבר כמעט שנה להשתלת ריאות וההשתלה הזו הצילה את חיי. יחד עם זאת, ההבנה שמדובר בחייל היא קשה והקורבנות במלחמה הזאת הם גדולים, אני מאוד מאוד מודה למשפחה של ידידיה ז"ל, אני אשמור על הריאות ומקווה שהן ישמרו עליי. אני אשמח לפגוש אותם, לחבק ולהודות להם, וכמובן אני מאחל לידה קלה ובידיים מלאות לאשתו".

רס"ר במיל' ידידיה בלוך ז"ל, צילום: באדיבות המשפחה

אשתו וילדיו של לביב הוסיפו: "ההשתלה נותנת תקווה חדשה לאבא ולא פחות מכך לנו, הילדים ו-17 הנכדים שיזכו אחרי השיקום לחזור ולשחק עם סבא, אנחנו מתפללים שכל חיילנו והחטופים ישובו הביתה לשלום, מאחלים החלמה מהירה ושלמה לכל הפצועים בגוף ובנפש, ובעיקר שנמשיך לחיות בערבות הדדית כולנו".

במושתל הריאות טיפלו פרופ' מרדכי קרמר מנהל מערך הריאות בבילינסון, ד"ר דני גורפיל מנהל טיפול נמרץ במערך לניתוחי לב וחזה בבילינסון. את השתלת הריאות ביצעו ד"ר יורי פייסחוביץ מנהל המחלקה לכירורגיית חזה, ד"ר ישראל קוזניץ כירורג לב וחזה בצוות השתלות הריאה בבילינסון וד"ר ארי ניימרק סגן מנהל המערך לניתוחי לב. בבית החולים מציינים כי ההשתלה עברה בהצלחה ולביב מתאושש במהירות.

פרופ' מרדכי קרמר מנהל מערך הריאות בבילינסון: "ההשתלה הזו מסמלת בעיניי את ברית הדמים בין העדה הדרוזית לבין היהודים, התרומה האצילית של משפחת בלוך הצילה את חייו של לביב ובתקופה כל כך קשה ועקובה מדם, אירועים כאלה הם שממלאים לנו את הלב".

פבל המתין לתרומה במשך עשור

את הכליה של בלוך ז"ל קיבל פבל מגידמן (74), אבא ל-4 וסבא ל-6 מחיפה. מגידמן, מתמטיקאי ומורה למדעים, סובל מאי ספיקת כליות קשה, המתין במשך עשור לתרומה, כאשר ב-7 השנים האחרונות הוא טופל בדיאליזה.

פבל מגידמן: "אני שולח תנחומים למשפחת בלוך. הטרגדיה שלהם שהובילה להצלת החיים שלי, דומה לחיבור בין יום הזיכרון לחללי צה"ל וליום העצמאות שבא מיד אחריו. יש פה עצב ושמחה. משהו מידידיה ז"ל נמצא עכשיו אצלי וזה מרגש וזה מבלבל. אני יודע שמילים לא ירפאו את הפצע של המשפחה על מות האהוב שלהם, אבל בזכות התרומה אוכל לחזור ולעזור לסביבה שלי, ללמד, לתרום ולחיות חיים פעילים. כל זה בזכות האצילות של משפחת בלוך. הנדיבות הזו הדליקה בתוכי אור בהיר של תקווה והחייתה בי ניצוץ של אנרגיה וחיוניות, רגע לפני שהייאוש והמחלה השתלטו על חיי".

מימין: ד"ר אביתר נשר ופבל מגידמן. "משהו מידידיה ז"ל נמצא עכשיו אצלי וזה מרגש וזה מבלבל", צילום: דוברות בילינסון

את ההשתלה של פבל ביצעו ד"ר ולדימיר טנק וד"ר ודים מז'יבובסקי, רופאים בכירים במחלקת ההשתלות בבילינסון.

ד"ר אביתר נשר, מנהל מחלקת ההשתלות בבילינסון: "מאז שהקמנו את המחלקה, השתלנו מעל ל-5,000 כליות. מאחורי כל השתלה סיפור מרגש ונוגע ללב. אבל כשמדובר בתרומה מחייל שנפל בקרב, בימים של מלחמה ארוכה, מדממת וכואבת לאזרחי המדינה, להתרגשות אין גבול. הטרגדיה, האובדן והכאב אל מול הרוח האנושית והבחירה של משפחה אחת לעשות מעשה אצילי. זו בחירה שמזכירה לכולנו את הערבות ההדדית הישראלית שאנחנו מכירים ואוהבים. זו בחירה שהצילה את חייו של פבל שסבל המון שנים והיה זקוק בדחיפות לתרומת כליה. אין מילים להודות למשפחה המיוחדת הזו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר