האם תרופות ההרזייה המכילות את החומר הפעיל סמגלוטייד יכולות להפחית את הסיכון לאלצהיימר?
מחקר חדש מצא כי השימוש בתרופה אוזמפיק, נמצא קשור גם להפחתת סיכון לאלצהיימר, בקרב חולים בסוכרת סוג 2.המחקר עקב אחרי כמיליון חולי סוכרת סוג 2 לאורך שלוש שנים. חלקם השתמשו באוזמפיק ואחרים ב-6 תרופות אחרות לסוכרת.
מתוצאות ראשוניות של מחקר, שנערך באוניברסיטת קייס ווסטרן רזרב באוהיו, נמצא כי מי שהשתמש בתרופה אוזמפיק לסוכרת היה בסיכון מופחת ב-40% עד 70% להיות מאובחן עם אלצהיימר. זאת בהשוואה לחולים שהשתמשו בתרופות כמו אינסולין, מטפורמין, ויקטוזה, ליקוסמיה או ג'רדיאנס ופורקסיגה.
החוקרים דיווחו כי הפחתת הסיכון לאלצהיימר נותרה נמוכה גם לאחר נטרול משתנים כמו מצב ההשמנה, קבוצות הגיל והמינים. "בהשוואה לכל אחת משבע תרופות אחרות נגד סוכרת, כולל מטפורמין והדור הראשון של תרופות ממשפחת 1-GLP השימוש באוזמפיק (סמגלוטייד) היה קשור לסיכון מופחת למחלת אלצהיימר", אמר רונג שו (XU), דוקטורט, פרופסור לאינפורמטיקה ביו-רפואית בבית הספר לרפואה באוניברסיטת קייס ווסטרן רזרב והמחבר הראשי של המחקר.
פוטנציאל חיובי למניעת התפרצות
"המחקר שלנו מספק ראיות מבטיחות בעולם האמיתי, המצביעות על כך שסמגלוטיד מועיל במניעה או האטה של התפתחות מחלת האלצהיימר. אני מאמין שסמגלוטייד מייצג הזדמנות מרגשת למניעה, עיכוב וטיפול במחלת האלצהיימר. עם זאת, נחוצים ניסויים קליניים כדי לאשר את ההשפעות", ציין שו.
המחקר מצא קשר בין השימוש בסמגלוטייד להפחתת הסיכון לאלצהיימר אך לא סיבתיות. עם זאת שו מציין כי "יש עדויות פרה-קליניות לכך ששימוש בסמגלוטייד מגן מפני ניוון עצבי ודלקת עצבית. בנוסף, הוא מטפל בהשמנת יתר, סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם, עישון ושתיית אלכוהול, כולם גורמי סיכון למחלת אלצהיימר. לכן, שיערנו שסמגלוטייד יכול להפחית את הסיכון למחלת אלצהיימר על ידי מיקוד - במישרין או בעקיפין - לגורמי הסיכון הניתנים לשינוי, ניוון עצבי ודלקת עצבית".
ד״ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה טוען כי יש עוד צורך בעדויות נוספות. "הטיפולים בתרופות למחלת ההשמנה מסוג GLP1 הוכיחו במחקרים רבים כי הן מסוגלות להביא לירידה בערכי הסוכר, בהפחתת הסיכון לאירועי לב ותחלואה בסרטן ולירידה משמעותית במשקל.
"המחקרים האחרונים שמתפרסמים בעולם מעידים על מגמה חיובית, לפיה בסמגלוטייד גלום פוטנציאל למנוע התפרצות של אלצהיימר. חשוב להדגיש שממצאי המחקר טרם פורסמו במלואן ויש צורך בעדויות קליניות רחבות היקף על מנת לקבוע מסקנות נחרצות. יחד עם זאת ניתן להעריך שהשימוש בתרופות מסוג GLP-1 לטיפול במגוון רחב של מחלות שמושפעות מהשמנה עשוי להתרחב עוד יותר בשנים הקרובות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו