נגיף הפוליו בעזה: מומחים ממליצים להפחית את מנות החיסונים

למרות התפרצות המחלה בעזה: מומחים למחלות זיהומיות ממליצים לרדת משתי מנות בטיפות למנה אחת • הסיבה: מחסור עולמי בחיסונים • חשש: זליגת זן פוליו נוסף מעזה לישראל • מנכ"ל משרד הבריאות יכריע

ילד עזתי מקבל חיסון נגד נגיף הפוליו. צילום: AFP

למרות התפרצות הפוליו בעזה, מומחים למחלות זיהומיות ממליצים להפחית בישראל את מספר חיסוני הפוליו בטיפות משתי מנות למנה אחת.

ההמלצה, שהועברה להכרעת מנכ"ל משרד הבריאות, נובעת ממחסור עולמי בחיסונים והכוונה להפסיק לתת את החיסונים בטיפות במדינות רבות. זאת ועוד, החיסון בטיפות אינו מגן מפני זן פוליו 2 שמתפשט כעת ברצועה.

חיסון ילדים בעזה כנגד נגיף הפוליו, צילום: אי.פי

פרופ' גליה רהב, יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות, הזהירה בדיון שהתקיים בנושא בוועדה המייעצת לחיסונים, "כי ייתכן יבוא לישראל של פוליו מזן 2 על ידי חיילים". היא המליצה על מעקב צמוד של חיילים ששהו בעזה "כדי שלא יעבירו את המחלה לבני משפחותיהם".

פרופ' שמואל רישפון, לשעבר רופא מחוז חיפה במשרד הבריאות, הציע לבדוק אפשרות לייבא חיסון מסוג - NOPV 2, שניתן בעזה.

הזן המתפשט בעזה הוא פוליו מזן 2 שמקורו בחיסון חי מוחלש. החיסון שקיבלו חיילי צה"ל בזריקה מגן עליהם ממחלה, אך הם עדיין עלולים לשאת את הנגיף ולהדביק אחרים. מלאי החיסונים בטיפות בארץ צפוי להסתיים תוך כמה חודשים, וחברות התרופות מפסיקות לייצרו. רוב חברי הוועדה סברו שבגלל המצב בעזה אין זה הזמן המתאים להפסיק את החיסונים בטיפות. עם זאת, הם המליצו לעבור למנה אחת בלבד כדי להאריך את תקופת החיסון ולשמור מלאי חירום. במקביל, הודגשה החשיבות של העלאת אחוז הכיסוי החיסוני בחיסון הפוליו בזריקה.

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, היה בדעת מיעוט וסבר שיש להמשיך בתוכנית החיסונים הקיימת, מחשש לפגיעה באמון הציבור. נתוני משרד הבריאות מראים ירידה בשיעורי ההתחסנות בשנים האחרונות.

פרופ' אלי סומך, יו"ר הוועדה, סיכם ואמר כי בזמנים רגילים היה מקום להפסיק את חיסוני השגרה בטיפות, אך המצב הנוכחי מחייב זהירות יתרה. "עם זאת", הסביר, "לא ניתן להתעלם מהחששות שהובעו על ידי הדוברים בדיון להמליץ על שינוי בתוכנית החיסונים דווקא בעת מלחמה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר