מחלת אבעבועות הקוף, שהייתה נדירה עד לאחרונה, שבה לכותרות עם התפרצות חדשה ברחבי העולם. המחלה, שהתגלתה לראשונה ב-1958 בקרב קופי מעבדה בקונגו, קיימת בטבע באפריקה בעיקר במכרסמים. המקרה הראשון של הדבקת אדם דווח ב-1970.
בתחילת מאי 2022 דווח בבריטניה על מקרה של אבעבועות הקוף באדם ששב מניגריה. מאז, התפשטה המחלה במהירות. נכון לסוף יולי 2022, יש דיווחים על כ-16 אלף מקרים מאומתים בעולם, מתוכם כ-110 בישראל. רוב המאומתים הם גברים צעירים שמקיימים יחסי מין עם גברים.
עד אפריל 2024, חל שיפור משמעותי במצב. ההתפרצות העולמית הוכלה ברוב המדינות המערביות, כולל ישראל, הודות למאמצי חיסון ממוקדים ומודעות ציבורית גבוהה. החיסון נגד אבעבועות הקוף הפך לזמין יותר, ומדינות רבות הרחיבו את תוכניות החיסון שלהן.
למרות השיפור, באפריקה המחלה עדיין אנדמית באזורים מסוימים, ומאמצים בינלאומיים נמשכים לשפר את הגישה לחיסונים וטיפולים שם.
שאלות נפוצות:
איך נדבקים?
ההדבקה העיקרית היא במגע קרוב בין בני אדם, במיוחד ביחסי מין. המחלה מועברת בעיקר דרך מגע ישיר עם הפריחה ונוזלי גוף של חולה. תיתכן גם הדבקה טיפתית.
איך נגיף שדעך לפני שנה וחצי מופיע עכשיו שוב?
הנגיף לא נעלם לחלוטין, אלא המשיך להתקיים באזורים אנדמיים. השילוב של ירידה בחסינות האוכלוסייה, תנועה גלובלית מוגברת, ואולי מוטציות בנגיף, הובילו להתפרצות מחודשת.
מהם התסמינים של המחלה?
התסמינים כוללים חום, כאבי ראש, כאבי שרירים, עייפות, והגדלה של בלוטות לימפה. לאחר מכן מופיעה פריחה מגרדת, בעיקר באזור איברי המין ופי הטבעת.
איך מתחסנים?
החיסון ניתן בשתי מנות, בהפרש של לפחות 28 ימים. משרד הבריאות מספק הנחיות לגבי קבוצות היעד לחיסון ומיקומי החיסון.
אנשים שקיבלו חיסון מלא (שתי זריקות) עלולים להידבק שוב?
החיסון מספק הגנה גבוהה, אך לא מוחלטת. אנשים מחוסנים עלולים להידבק, אך בסבירות נמוכה יותר, ובמקרה של הדבקה, המחלה צפויה להיות קלה יותר. חשוב להדגיש כי המצב עשוי להשתנות, ומומלץ תמיד להתעדכן במידע העדכני ביותר ממשרד הבריאות או מארגוני בריאות מוסמכים.
מוקדם יותר השבוע הודיע המרכז לבקרת מחלות ומניעתן באפריקה כי התפרצויות הנגיף הן מצב חירום לבריאות הציבור, עם יותר מ-500 מקרי מוות שדווחו. הארגון קרא לעזרה בינלאומית כדי לעצור את התפשטות הנגיף.
ארגון הבריאות של אפריקה אמר בעבר כי אבעבועות הקוף זוהה ב-13 מדינות במהלך השנה האחרונה, ויותר מ-96 אחוזים מכלל המקרים, ומקרי המוות בפרט, הם בקונגו. מספר המקרים עלה ב-160 אחוזים ומקרי המוות עלו ב-19 אחוזים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. עד כה נרשמו יותר מ-14 אלף נדבקים ו-524 בני אדם מתו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו