רצח בן ה-6 בהרצליה: "במקרים מסוימיים יש סימנים מקדימים - אך מערכת בריאות הנפש בקריסה"

שעות לאחר הזוועה בהרצליה, ד"ר מרינה קופצ'יק, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל, מסבירה אם יש דרכים למנוע את המקרה הבא • "המקרה מראה עד כמה חשוב לתת מענה לכולם - אנו לא יודעים מה בדיוק אירע אמש, בדיקה נעשית בחדר טיפול ולא על סמך סרטון" • עם זאת מדגישה: "נשים שנשארות בבית עם ילדים במשך חודשים לבדם, עלולות לחוש מצוקה, טיפלתי בנשים כאלה שהיו על סף התמוטטות - אך לא מוכר מקרה שבו זה מוביל לרצח"

זירת רצח (ארכיון). צילום: גדעון מרקוביץ'

"המקרה שכולנו נחשפנו אליו הוא מאד טראגי וקיצוני וכרגע אנחנו לא יודעים את כל הפרטים", כך אומרת הבוקר (רביעי) ד"ר מרינה קופצ'יק, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל ומנהלת מחלקה בבית החולים הפסיאכיטרי מרחבים בבאר יעקב, על הרצח המזוויע של בן שש בהרצליה על ידי אמו. 

"לא ידוע אם היא הייתה במצוקה נפשית או לא, או שהייתה מטופלת", אומרת ד"ר קופצ'יק בשיחה עם ישראל היום. "המקרה הזה מראה שיש אנשים במצוקה נפשית שצריכים עזרה ומחכים חודשים ארוכים לתורים לפסיכולוגים ופסיכיאטרים. מערכת בריאות הנפש נמצאת במצוקה".

האישה החשודה ברצח בנה בקניון בהרצליה, צילום: .השימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים

עד כמה סביר שזה היה התקף פסיכוטי?

אני לא רוצה להתייחס למקרה הפרטני הזה. בדיקה נעשית בחדר טיפול ולא על סמך סרטון. לפעמים אנחנו מניחים הנחות והדברים אחרים לגמרי. יש מקרים שבהם הורים רצחו ילדים מתוך מצב פסיכוטי נפשי מעורער ולפעמים יש גם מקרים שלא. מוכרים מקרים של פגיעה בעקבות דיכאון אחרי לידה, אבל פה מדובר בילד בן שש כך שלא זה המצב.

האם אפשר לזהות דברים כאלו מראש?

"אם בנאדם נמצא במצוקה נפשית והוא מקבל טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי, נמצא במעקב מסודר ולוקח טיפול תרופתי אפשר לזהות מראש סימנים למצוקה או למסוכנות. לא תמיד קל לזהות, אך במקרים מסויימים יכולים. זה מראה עד כמה צריך וחשוב לתת מענה לכולם. מערכת בריאות הנפש צריכה לתת מענה אבל היום אנשים מחכים חצי שנה עד שנה לפסיכיאטר ולפסיכולוג. המלחמה החריפה את הנושא. ואנחנו מתקשים לתת מענה".

הגרזן שבאמצעותו נדקר המאבטח בהרצליה, צילום: דוברות המשטרה

האם יכול להיות שהאישה סבלה ממצוקה נפשית על רקע המלחמה והעובדה שבעלה במילואים?

"נשים שנשארות בבית עם ילדים כשהבית בחזית וחודשים ארוכים שאמא צריכה להחזיק בית ולהיות מפרנסת זה בהחלט יכול לגרום למצוקה. המצוקה בהחלט נמצאת. טיפלתי בנשים כאלה שהיו על סף התמוטטות. אך לא מוכר מקרה שזה מוביל לרצח".

ד"ר קופצ'יק הסבירה על תהליך ההסתכלות הפסיכיאטרית שצפוי במקרה הזה, כדי לאבחן את מצבה של האם. "הסתכלות יכולה לארוך יומיים שלושה ולפעמים גם מספר שבועות. במקרים מעין אלה היא נעשית בבית חולים במחלקות שמיועדות לכך. עושים הערכה של הבנאדם ונדרשים לענות על שאלה האם הוא אחראי על מעשיו וכשיר לעמוד לדין".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר