נתונים מדאיגים: 40% מהאוכלוסייה החלו לעשן יותר בעקבות המלחמה

מסקר של מכבי עולה כי 56% ציינו שהגבירו את צריכת הסיגריות מאז תחילת המלחמה • 4.5% מהמפונים דיווחו שהתחילו לעשן מאז תחילת המלחמה • בציבור החרדי המצב חמור אף יותר: יותר ממחצית מהצעירים מעשנים

סיגריות . צילום: pixabay

נתונים חדשים ומדאיגים של משרד הבריאות חושפים היום (שלישי) כי 4.5% מהמפונים דיווחו שהתחילו לעשן ו-2.5% משאר האוכלוסייה החלו לעשן בעקבות המלחמה. מדובר בנתונים ראשוניים מסקר שערך המשרד.

כמו כן, מנתונים של האגודה למלחמה בסרטן עולה ש-40% דיווחו ששינו לרעה את היקף צריכת הסיגריות, מחציתם במהלך השירות הצבאי בסדיר או במילואים. מסקר של מכבי עולה כי 56% ציינו שהגבירו את צריכת הסיגריות מאז תחילת המלחמה. עוד עלה מהנתונים שבמגזר הערבי ובמגזר החרדי שיעורי העישון גבוהים במיוחד. הנתונים הוצגו היום בדיון שיזם ח"כ אושר שקלים בוועדת הבריאות של הכנסת בנושא שכיחות העישון וצעדים למניעת נזקי העישון.

4.5% החלו לעשן, משפחות מפונים בבית מלון, צילום: אורן בן חקון

ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות, הזהירה מפני מגפת הסיגריות האלקטרוניות, כאשר הסיכון של נער שהתנסה בסיגריה אלקטרונית להתמכר לסיגריה רגילה הוא פי ארבעה מנער שלא השתמש בסיגריה אלקטרונית. היא הציגה נתונים לפיהם אחד מכל חמישה מבוגרים בישראל – מעשן, כאשר במגזר הערבי – כמעט 40% מעשנים, 8.1% מבני הנוער מעשנים לפחות פעם בשבוע ו-4.8% לפחות פעם ביום.

 הציגה נתונים לפיהם אחד מכל חמישה מבוגרים בישראל – מעשן, ד"ר אלרעי פרייס, צילום: אורן בן חקון

בציבור החרדי המצב חמור עוד יותר: 54% מתלמידי הישיבות התיכוניות החרדיות מעשנים, ובישיבות חרדיות גבוהות, 56% מעשנים בקביעות. ד"ר שרון אלרעי-פרייס סיפרה על ניסוח הצעת חוק ממשלתית לאיסור טעמים לסיגריות אלקטרוניות, מניעת מכירת מוצר עישון הנראה או מורכב כצעצוע, מכירת מוצרי עישון בחנויות ייעודיות בלבד וצמצום מספר נקודות המכירה והעלאת גיל המכירה ל-21. היא קראה להקצאת חלק מהמיסוי על הסיגריות – לתוכנית ייעודית למיגור התופעה.
עו"ד עמוס האוזנר, יו"ר המועצה למניעת עישון, העריך חלק ממיסוי זה ב-52 מיליוני שקלים.

סיגריות אלקטרוניות (להמחשה), צילום: אי.פי

ח"כ אושר שקלים (הליכוד) הדגיש את החקיקה לפרסום נזקי העישון על קופסאות הסיגריות וקרא למשרדי הבריאות, החינוך והאוצר לפעול יחד להגדלת התקציב לתוכניות למניעת עישון בקרב תלמידים ובני נוער. שקלים אף ביקש ממשרד הבריאות לעצב תכנית לאומית למניעת עישון, לפרט את עלויותיה ולהגישה לוועדה, לפרט את היערכות המשרד לצמצום עישון בעקבות המלחמה, ונוכח הנתונים הקשים במגזר החרדי והערבי, לצאת במסע הסברה ייעודי למגזרים אלה. משרד האוצר התבקש להעביר לוועדה בתוך חודש הערכת הכנסות הממשלה ממסים על מוצרי עישון, ולהגיש לוועדה תכנית להקצאת חלק מהכנסות אלה לתוכנית למניעת עישון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר