מחקר חדש: תרופה לסרטן השד מפחית בכ-40% את הסיכוי להתקדמות המחלה

במחקר שהוצג בכנס בשיקגו הוצגה תרופה שניתנה לחולות שפיתחו עמידות לטיפול הורמנולי • מדובר בתרופה "אנהרטו" - בה משתמשים כבר עבור חולי סרטן מעי הגס, קיבה וריאה • השימוש בה הוביל להפחתה של 37% בהתקדמות המחלה או מוות

מחלות נדירות (אילוסטרציה). צילום: iStockphoto

טיפול חדש שנוסה בחולות סרטן השד הצליחה להפחית בכמעט 40% את הסיכוי להתקדמות המחלה. מדובר בטיפול שפותח במיוחד ושנותן מענה לכ-60% חולות הסובלות מסרטן שד גרורתי, הרגיש להורמונים ובעל ביטוי נמוך של קולטנים לחלבון ה-HER2.  

איך מאבחנים מלנומה?

המחקר שהוצג בכנס הסרטן בשיקגו (ASCO), הציג את התרופה "אנהרטו" שניתנה לחולות הסרטן שפיתחו עמידות לטיפול הורמונלי והפסיקו להגיב אליו. מדובר באחד האתגרים המשמעותיים בטיפול בחולות סרטן שד גרורתי. לאחר מיצוי הטיפולים ההורמונליים שניתנים לחולות, המחלה מתחילה להתקדם במהירות וטיפולי הכימותרפיה הקיימים אינם מספקים. למעשה, רק 26% מקבוצת החולות הזו שורדות 5 שנים.

המחקר, בו השתתפו 866 חולות, התנהל במדינות רבות בעולם וכלל גם שבעה מרכזים רפואיים מישראל (שיבא, בילינסון, איכילוב, שערי צדק, הדסה, רמב"ם, מאיר). הודות לממצאי יעילות מרשימים שנצפו במחקרים קודמים על התרופה "אנהרטו" הוחלט לבחון את מתן הטיפול גם בשלב מוקדם יותר של המחלה הגרורתית (קו ראשון), מיד לאחר שהחולה מפסיקה להגיב לטיפולים הורמונליים ונרשמת אצלה התקדמות במחלה, בהשוואה לטיפול המקובל בכימותרפיה.

בקרב החולות שטופלו ב"אנהרטו" נמצא שהתרופה הפחיתה את הסיכון להתקדמות מחלה או מוות ב- 37% ועוצרת את המחלה בממוצע ל- 13.2 חודשים לעומת 8.3 חודשים בקרב חולות שקיבלו את הכימותרפיה המקובלת כיום. היעילות של הטיפול נצפתה בעקביות גם אצל חולות עם ביטוי נמוך של  HER2 ואפילו אצל כאלו שהביטוי שלהן היה נמוך מאוד. בנוסף, שיעורי התגובה היו גבוהים משמעותית מהמקובל כיום: בקבוצת החולות שטופלה עם התרופה נרשמו שיעורי תגובה של 57% לטיפול לעומת רק 31% שהגיבו לכימותרפיה.

טיפול בסרטן, אילוסטרציה, צילום: GettyImages

״אנהרטו" כבר הוכיחה יעילות גם בטיפול בסרטן קיבה וריאה ונכללת בסל התרופות לחולות סרטן שד בהתוויה אחרת מזו שנמצאה יעילה במחקר החדש. ״אנהרטו״ היא תרופה הכוללת נוגדן אליו מוצמדת כימותרפיה. התרופה פועלת כמעין ״טיל מונחה מטרה״ ומגיעה ישירות לתאי הגידול ובכך חוסכת את הפגיעה בתאים הבריאים.

ד"ר שלומית סטרולוב שחר, אונקולוגית בכירה ביחידה לסרטן שד בבית החולים איכילוב: "הטיפול ב'אנהרטו' בקו ראשון עבור החולות שבמחקר, שיפר בחמישה חודשים את הזמן ללא התקדמות מחלה. זו תרופה מדהימה, מאד פוטנטית וכמעט 60% מהחולות הגיבו לטיפול הזה. יש לנו באיכילוב מספר מטופלות שהשתתפו במחקר הזה וראינו עד כמה התרופה הזו מדהימה. חולה עם בלוטות שהיו נגועות בצוואר ונעלמו או גוש בשד שממש נמס אחרי הטיפול. אנחנו חייבים להנגיש את הטיפול הזה למטופלות שלנו. נקווה מאד שזה יכנס לסל התרופות, למרות שמדובר על חולות רבות והעלות תהיה גבוהה".

100% הצלחה בטיפול סרטן פי הטבעת

 מחקר אחר שהוצג בכנס האונקולוגים אסקו מצא גם הוא תוצאות חסרות תקדים  לחולים בסרטן פי הטבעת. מדובר על טיפול תרופתי בתרופה אימונותרפית בשם "ג'ימפרלי", שנוסה בקרב 42 חולי סרטן פי הטבעת. החולים הראו 100% הצלחה בטיפול, ללא צורך בניתוח. מדובר בחלופה לאלטרנטיבה הטיפולית הפולשנית שכוללת ניתוח שעלולות להיות לו השפעות קשות על איכות חיי המטופלים. כאמור החולים היו ללא עדות למחלה ב-100% מהמקרים בסופו, במשך מעקב של שנתיים וחודשיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר