הפרשייה האחרונה מוכיחה: תעשיית הפוריות משתקת את האתיקה הרפואית בישראל

טיפולי הפוריות מגלגלים מיליוני שקלים בשנה ומעוורים גינקולוגים בכירים • הפרשה שנחשפה אתמול העלתה מחדש את הכשלים של משרד הבריאות • יש להקים מערך פיקוח רציני על התחום בישראל

צנטריפוגה המשמשת בתהליך הטיפול בזרע, לקראת הפריה חוץ גופית. צילום: GettyImages

לפי ההערכות של גינקולוגים בכירים, מאות ישראלים וישראליות נזקקים מדי שנה לטיפולי פוריות בחו"ל הכוללים תרומה של ביציות. המונח "תרומה" במקרה הזה הוא מכובס, ולמעשה מדובר בסחר בביציות. הנשים הזרות מקבלות תשלום עבור הביציות שנלקחות מהן, והנשים הישראליות משלמות עשרות אלפי שקלים עבור טיפולי הפוריות.

אנשי הצוות הרפואי החשודים כי ייבאו מגאורגיה ביציות הנגועות במחלת ההמופיליה משתחררים // אבי כהן

אך מעבר לשאלות האתיות הרבות על הסחר בביציות, עולות גם שאלות רפואיות וציבוריות כבדות משקל. למשל, על הדרך שבה משרד הבריאות מפעיל את חובתו הציבורית והחוקית להגן על הנשים בישראל מפני תקלות וטעויות.

מדובר בתעשייה שמגלגלת מיליוני שקלים בשנה, ושמעורבים בה מבכירי הגינקולוגים בישראל, שמנסים לממש עבור המטופלות את תקוותן להרות ולהביא לעולם ילד.

להגן על המטופלות

הפרשה שנחשפה אתמול העלתה מחדש את הכשלים של משרד הבריאות בכל הנוגע לפיקוח ולבקרה רופפים מדי וחלקיים למדי על טיפולי הפוריות, גם בבתי החולים בישראל וגם במסגרות הטיפולים במדינות זרות.

לייצר פיקוח על תרומת הביציות, צילום: Getty Images

המשותף לכולם הוא ההכרח להגן על המטופלות - לא רק מפני טעויות וכשלים, אלא גם מפני מצבים שבהם תעשיית הפוריות עתירת הרווחים מעוורת או משתיקה את האתיקה של הרופאים הבכירים, ואף גורמת לבתי חולים להחריש או לטייח מידע.

אחת מהדוגמאות לכך, נזכיר, היא הטעות בהחלפת הביציות המופרות של אישה אחת באלו של אישה אחרת בביה"ח אסותא ראשון לציון.

בשנים האחרונות נחשפו עוד ועוד פרשות, שבמרכזן התנהלות לא אתית שמסכנת נשים ועוברים במסגרת תעשיית הפוריות בישראל - תעשייה גדולה מאוד בקנה מידה עולמי.

טיפולי פוריות שווים מיליונים, צילום: Getty Images

מחלת דם קשה

כך עולה גם מהפרשה החדשה על חשדות חמורים להשתלת ביציות הנושאות מחלה גנטית קשה אצל נשים ישראליות.

המופיליה B היא מחלה שגורמת לכשל בקרישת הדם ולדימום רב ומסכן חיים בכל פגיעה בכלי הדם בגוף. אתמול כבר הפכה החקירה לגלויה, עם פרסום ההודעה המשותפת למשרד הבריאות ולמשטרה.

נשים בהריון (אילוסטרציה), צילום: Gettyimages

יש לקוות שהפעם משרד הבריאות סוף־סוף יתעשת, ויקים מערך פיקוח רציני ואפקטיבי על תעשיית הפוריות בישראל, לטובת הבריאות והחיים של אלפי ישראלים, ובעיקר ישראליות, שעוברים מדי שנה טיפולי פוריות בדרכם להבאת ילד לעולם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר