משרד הבריאות פרסם היום (רביעי) סקר שביעות רצון של מטופלים באשפוז פסיכיאטרי לשנת 2022. מהממצאים עולה כי בית החולים הפסיכיאטרי "גהה" זכה לציון הגבוה ביותר - 84. למקום השני הגיעה המחלקה הפסיכיאטרית בשיבא תל השומר. הממוצע שקיבלו כלל בתי החולים עומד על 78. שיפור משמעותי מממוצע הסקר הקודם שעמד על 72.
בקרב בתי החולים הפסיכיאטריים הגדולים מובילים מזור (81) ושער מנשה. בתי החולים הפסיכיאטריים שזכו לציונים הנמוכים ביותר הם אברבנאל (74) ובאר יעקב (66). שביעות הרצון של מטופלים ירדה בהשוואה לסקר הקודם בבתי החולים שיבא ובאר יעקב. בית החולים באר יעקב זכה לציונים נמוכים מהממוצע גם במדדים נוספים בהם יחס וכבוד למטופל (80), קבלת מענה ללא מאמץ (57) והעצמת המטופל (55).
בכל הנוגע למדד תנאי האשפוז הציון הממוצע שהתקבל עומד על 74, כאשר ציון נמוך במיוחד נמדד בשלוותה, אברבנאל (65 כ"א) ובאר יעקב (64). ממוצע נמוך במיוחד התקבל בנושא איכות המזון (52). כמו כן, לשאלה "האם הוסברו לך הזכויות הסוציאליות ואחוזי הנכות מביטוח לאומי?" - רק 40% ענו בחיוב. לשאלה "האם הבנת את תוכנית הטיפול בך במהלך האשפוז?" - רק 48% השיבו בחיוב.
עוד עולה מהנתונים כי 90% מהמטופלים מרוצים מהיחס המכבד שקיבלו, 88% מדווחים כי הרגישו מוגנים ובטוחים במהלך האשפוז, 81% מהמטופלים מדווחים על קבלת מענה ללא מאמץ ו-84% סבורים כי יכלו לפנות למטפל העיקרי שלהם בכל שאלה.
70% מהמטופלים מדווחים שדנו איתם על תהליך ההכנה לשחרור, 69% מרוצים ממגוון הפעילויות המוצעות, מדד העצמת המטופלים עומד על 74% (לעומת 69% בסקר הקודם) ו-82% מרגישים כי הם מטופלים בידיים טובות.
בממוצע 52% מהמאושפזים בבתי החולים הפסיכיאטריים נמצאים שם לתקופה של עד חודש ועוד 26% למשך חודש עד חודשיים. עם זאת, ישנם 7% מהמאושפזים שנמצאים בבתי החולים ארבעה חודשים ויותר. חלקם של המאושפזים לתקופות ארוכות גבוה במיוחד באברבנאל (18%), שלוותה ובאר יעקב (10%).
הסקר נערך בין החודשים נובמבר 2021 ועד יוני 2022 ובמסגרתו רואיינו 1,052 מטופלים ומטופלות בני 18 ומעלה, שעומדים לקראת השחרור. במהלך הסקר לא נכחו אנשי צוות של בתי החולים. עם זאת 30% מהנשאלים סירבו להשיב לסקר.
שביעות רצון נמוכה יותר במרבית הפרמטרים נמדדה אצל מטופלים שאושפזו שלא בהסכמה (38% מהנשאלים), ואצל מאושפזים במחלקות סגורות (68%). מאושפזים שאושפזו לראשונה, צעירים בני 18-34, מאושפזים בבתי החולים הגדולים היו מרוצים פחות ממאושפזים בבתי חולים קטנים יותר. עוד נמצאה שביעות רצון גבוהה יותר במחלקות מעורבות של גברים ונשים.
הדו"ח מציין שכעשירית מהמטופלים מציינים שאין הרגשת מוגנות וביטחון במחלקות והם סובלים מאלימות מצד מטופלים אחרים, גניבות חוסר שמירה על פרטיות ואף חוסר התערבות של הצוות במקרי אלימות. עוד מציינים כי דיווח על הטרדה מינית מצד מטופלים "חזר מספר פעמים בודדות במרבית בתי החולים".
"נושא בעל חשיבות עליונה"
שר הבריאות, משה ארבל ציין: "שיפור חוויית המטופל הינו נושא בעל חשיבות עליונה במערכת הבריאות בכלל ובמוסדות לבריאות הנפש ובתי החולים הפסיכיאטרים בפרט. צוות מטפל עם תודעת שירות גבוהה מעניק חוויה חיובית למטופל במפגש עם המערכת ומביא לטיפול איכותי וטוב יותר".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "המשרד מוביל מהלך אסטרטגי כולל בכל הנוגע לתחום בריאות הנפש ובכלל זה, מודל מערך האשפוז הפסיכיאטרי, ולצידו מערך המענים בקהילה. הסקר מאפשר לנו להסיק את המסקנות הנדרשות ולשלב אותן בתוכניות העבודה, זאת על מנת להמשיך ולחזק את המערכת כולה, ולפעול לשפר את הטיפול במטופלים ואת תחושותיהם".
ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, ד"ר הגר מזרחי: "תוצאות הסקר מציגות מגמת שיפור במרבית המדדים שנובעת מעבודת הצוותים הרפואיים הרואים את חשיבות חווית האשפוז של המטופלים כחלק ממכלול הטיפול הנפשי. עם זאת, הסקר נוגע גם באתגרים במרכזים לבריאות הנפש הזקוקים לשיפור, בהם מתן דגש בהסברים על תוכנית הטיפול וזכויות סוציאליות המגיעות למטופלים וכן על תהליך ההכנה לשחרור, העצמת המטופלים ושיתופם בקבלת החלטות, והעשרת מגוון הפעילויות לאורך היום".
ריבי צוק, יו"ר עמותת "עוצמה" המאגדת משפחות מתמודדים בבריאות הנפש: "סקר חווית המטופל מעיד על המסירות האכפתיות והמקצועיות של רבים מהצוותים המטפלים בבתי החולים הפסיכיאטריים, ושאלו מגיעים למטופלים ונחווים על ידי חלק לא מבוטל מהם, ועל כך אנו שמחים ומברכים.
"יחד עם זאת אסור שממצאי הסקר יטשטשו את האמת המרה ביחס למערך האשפוז הפסיכיאטרי. מערך זה נמצא במצוקה קשה ובלתי נסבלת, בכל מישור אפשרי - התשתית הפיזית ותנאי האשפוז, העדרן של שעות טיפול מינימליות, המחסור בכוח האדם שצפוי להחמיר, העדרם של מענים מתמחים מספיקים, שגרת יום דלה וחוסר יכולת לקיים רצף טיפולי חיוני במעברים בין אשפוז לקהילה.
"תוצאות הסקר מצדיעות לאנשים המאיישים את מרכזי בריאות הנפש אך אסור שיסיטו את תשומת הלב מהדלות, ההזנחה, והמצב שבו מצויים שירותי בריאות הנפש בכללותם".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו