ילד בן 6 מאשדוד מאושפז מאז שבת בבית החולים הציבורי אסותא באשדוד, כשהוא במצב קשה בעקבות חנק שנגרם מסוכריית ג'לי שאכל.
האירוע התרחש באחד מרחובות העיר, כאשר הילד טייל עם אמו. בעוד הוא אוכל מהסוכריות, לפתע הוא השתנק, השתעל ואיבד את ההכרה. עוברי אורח הזעיקו את מד"א, שביצעו בילד פעולות החייאה, אך ללא הצלחה בהוצאת העצם הזר. הילד פונה לאסותא אשדוד.
ניסיון כואב
עם קבלתו בביה"ח הוכנס הילד במהירות לחדר הלם של מלר"ד ילדים, שם טופל על ידי ד"ר שחר קופלר, ד"ר מיכל וינקר, ד"ר איתי בית אריה, המרדים ד"ר רוג'ר מרקס וד"ר ירדן וייס, והוצא הגוף הזר.
בסיום הטיפול הראשוני הילד התייצב תוך שהוא מונשם בצורה מלאה. לאחר ייצוב מצבו הוא הועבר להמשך טיפול במחלקת טיפול נמרץ ילדים של ביה"ח. מצבו מוגדר קשה מאוד, והוא מורדם ומונשם.
"מדובר במקרה מצער מאוד שיכול לקרות לכל ילד", מסבירה ד"ר נעה רוזנפלד, מנהלת מחלקת טיפול נמרץ ילדים והרופאה המטפלת. "בימים הקרובים נוכל לדעת עד כמה הנזק הוא חמור. לצערי, זה לא המקרה הראשון שאנחנו נדרשים להעניק טיפול רפואי מציל חיים לילד לאחר בליעה וחנק של סוכרייה או ממתק. המסקנה שלי היא שיש להימנע ככל הניתן ממתן סוכריות, בטח קשות, במספר רב לילדים צעירים, ובכל מקרה לא להשאיר אותם לבד עם הממתק. רגע קצרצר של סיפוק עלול להוביל לנזק חמור. הורים - גלו משנה זהירות".
סיכון מוגבר
בחודש שעבר מתה ברמב"ם פעוטה בת שנתיים שנחנקה גם היא מאכילת סוכריות גומי. היא אושפזה במשך כמה ימים בטיפול נמרץ כשהיא מחוברת למכשיר החייאה, אך לבסוף המאמצים הרפואיים לא צלחו.
לפי נתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, בחמש השנים האחרונות מתו 50 ילדים כתוצאה מחנק, כאשר 64% מהם מתחת לגיל 4. מתוך סך מקרי המוות מחנק קרוב לשליש נפטרו מחנק ממזון (15 ילדים), ומתוכם נפטרו שישה פעוטות מתחת לגיל שנה.
אורלי סילבינגר, מנכ"לית הארגון, מסרה: "חנק הוא גורם התמותה השלישי אצל פעוטות וילדים בגילים המדוברים. ילדים קטנים נמצאים בסיכון מוגבר לחנק. היות שמערכת הנשימה שלהם עדיין אינה מפותחת מספיק, הם נוטים לשאוף את המזון בלי יכולת להשתעל אותו החוצה.
"כמו כן, הם אינם יודעים ללעוס היטב את המזון ונוטים לשאוף או לבלוע אותו בשלמותו. מכיוון שקנה הנשימה שלהם צר מאוד, הוא עלול להיחסם בקלות ולגרום לחנק. אני קוראת להורים - אל תגידו 'לי זה לא יקרה'. לא נותנים לילדים מתחת לגיל 5 מאכלים מסוכנים כמו סוכריות, פופקורן ופיצוחים. יש להתאים את סוג המזון ואופן הגשתו לגיל הילדים וליכולותיהם ולהקפיד על הרגלי אכילה בטוחה כמו אכילה בישיבה, בהשגחת מבוגר וללא פעילות נוספת במקביל".
בימים אלו מצוין בישראל ובעולם שבוע בטיחות הילד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו