חשד להרעלת מזון: אישה בשבוע ה-41 להריונה הגיע לבית החולים איכילוב לאחר שחום גופה על בפתאומיות. הרופאים ילדו את האישה בניתוח קיסרי והביאו לה ולתינוק אנטיביוטיקה.
האישה דיווחה כי קודם לעליית חום גופה היא הזמינה משלוח מזון ממסעדה בשם ״אמריקה בורגר״. מבדיקות הרופאים עולה כי האישה נדבקה בחיידק הליסטריה שעלול לגרום להפלה ונבדק החשד האם מקור ההדבקה הוא במשלוח המזון.
ליסטריה יכולה להתפתח עד 60 ואפילו 70 יום מצריכת המזון המזוהם. אז ממש קשה להתחקות לאחור מה אכלו בטווח כזה גדול. לא בהכרח שההזמנה הספציפית היא זו שגרמה למחלה. ליסטריה, בניגוד לזיהומי מזון אחרים כמו סלמונלה שתוקפים את הגוף יום-יומיים אחרי צריכת המזון.
פרופ' לירן הירש, מנהל המחלקה לאם ולעובר באיכילוב התייחס למקרה והסביר:
"מדובר באישה שבמהלך הלידה סבלה מעליית חום, אך לא היו לה סימנים נוספים שמעלים חשד לליסטריה. הרוטינה בחדרי הלידה באיכילוב להתייחס בחומרה לכל עליית חום בלידה ולקחת בדיקות למעבדה. אצל היולדת הזו צמח החיידק ליסטריה".
עוד ציין כי הסיבה לכך שהאישה עברה ניתוח קיסרי קשורה לסיבות מיילדותיות ולהתפתחות הלידה ולא קשורה לחום או לזיהום בחיידק. "היולדת תהיה בבידוד כדי שלט תדביק יולדות אחרות וכך גם התינוק, שנמצא כעת בבידוד ונלקחו ממנו תרביות כדי לדעת האם נדבק. בהמלצת רופא ילדים יוחלט אם לתת גם לו אנטיביוטיקה. האמא ללא חום מאז הלידה ומרגישה בטוב".
פרופ' הירש מסביר מהם כללי בטיחות מזון לנשים הרות: "הכי חשוב בנושא בטיחות מזון בהריון זה המניעה ולכן חשובה הגיינת ידיים. חשוב לשטוף פירות וירקות וכן להימנע מחלב לא מפוסטר ומזון כמו דגים נאים או בשר נא. חום הבישול הורג חיידקים שקשורים למזון ולכן חשוב להימנע מבשר ודגים לא מבושלים".
הסכנה בזיהום מליסטריה היא לידה מוקדמת ופגיעה בעובר. במקרים נדירים עלול להגרם זיהום ברחם והפלה. "בכל מקרה שבו נראה שיש קשר בין אכילה בחוץ והופעת תסמינים שקשורים למערכת העיכול יש להגיע להיבדק וגם כאשר מופיע חום מכל סיבה שהיא בהריון. חשוב לזכור שתסמינים של שלשולים ונקאות קשים עלוים לגרום לאיבוד נוזלים ומלחים, דבר שמסכן את ההריון ולכן יש להגיע לבדיקה".
חשד זה מצטרף לחשד נוסף שעלה אתמול לפיו סועדים במסעדת טופולופומפו לקו בהרעלת מזון לאחר ש-12 אנשים, מתוכם שתי נשים הרות שמאושפזות מאז יום חמישי, זאת לאחר שהעידו כי אכלו במסעדה "טופולופומפו" בתל אביב. בלשכת הבריאות המחוזית פתחו בבדיקה, כשההערכה היא שמדובר בזיהום מחיידק ליסטריה. המסעדה נסגרה נסגרה בהסכמה עד לתיקון הליקויים.
מנתוני משרד הבריאות עולה כי עד לאמצע אפריל דווח על 18 מקרי הרעלת מזון מהחיידק ליסטריה לעומת 12 מקרים בתקופה המקבילה אשתקד. כן דווח על 228 מקרים של סלמונלה לעומת 261 בתקופה המקבילה ב-2022.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו