שר הבריאות יעקב ליצמן // צילום: ניר רבקין // שר הבריאות יעקב ליצמן // צילום: ניר רבקין

מהפכת התזונה: משרד הבריאות יסמן מוצרים לא בריאים

הסימון צפוי בעוד כשנה • המשרד צפוי להגביל פרסום מוצרים עתירי שומן, סוכר ונתרן • תזונה לקויה אחראית ל-22.7% ממקרי המוות בארץ • השר ליצמן: ״אנשים לא מודעים עד כמה זה מזיק אם הם אוכלים כפית סוכר או שתי כפיות מלח"

זהירות, מזון מזיק: משרד הבריאות יקדם תקנות לסימון מוצרי מזון עם תכולה גבוהה של סוכר שומן ונתרן, ויגביל פרסום מוצרים לא בריאים בערוצי תקשורת שלהם נחשפים ילדים ובני נוער. סימון המוצרים צפוי להתחיל רק עוד שנה ועדיין לא נקבע הלוגו לסימון.

בני פלבן

עם זאת, יוזמה שאפתנית יותר להטיל "מס שומן" או "מס סוכר", על המוצרים המזיקים, כפי שנהוג במדינות אחרות, נדחתה בינתיים בלחץ התעשייה. גם נושאים אחרים כמו הגבלת תכולת שומן טראנס מזיק במוצרי מזון לא מופיעה במסקנות הוועדה וגם לא העיסוק במשקאות המומתקים עם ממתיקים מלאכותיים.

גם יוזמה לסבסד את מחירו של לחם מלא נדחקה לשולי ההמלצות וכך גם החלפת סל המוצרים בפיקוח במוצרים בריאים. החלטה שצריכה להתקבל בשיתוף משרדי האוצר והבריאות. שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס לסימון, ואמר: ״זו הצלת נפשות, פיקוח נפש, היום אנשים לא מודעים אם הם אוכלים כפית סוכר עוד שתי כפיות מלח - לא יודעים כמה זה מזיק".

עוד בנושא:

ליצמן: "יתכן ואסכים לייצא קנאביס"

מוצרים עם מעל ל-22.5 גרם סוכר יסומנו

ההמלצות נקבעו בוועדת מומחים - ועדת האסדרה לתזונה בריאה, שבה היו חברים אנשי אקדמיה, נציגי ציבור, נציגי התעשייה ואנשי משרד הבריאות, שדנה בנושא בחצי השנה האחרונה.

נקבע כי לסימון שלילי יזכו מוצרים שיכילו מעל 800 מ"ג נתרן, או מעל 22.5 גרם סוכר או מעל 6 גרם שומן רווי ל-100 גרם מוצר. בשלבים הבאים שייושמו כשנה וחצי וכשלוש שנים לאחר יישום השלב הראשון, יירדו שיעורי הנתרן ל-500 ולאחר מכן ל-400 מ"ג, הסוכר ל-15 ולאחר מכן ל-10 גרם והשומן הרווי ירד ל-5 ולאחר מכן 4 מ"ג.

בצ'ילה הסימון תרם לשינוי

הסימון יחול גם על משקאות. עם זאת, הוועדה נמנעה מלקבוע סימון גם למזון הנמכר במסעדות אלא רק למוצרי צריכה.

עוד באתר:

מבצע 565: סוכן משטרתי הפליל 37 חשודים בעבירות נשק וסמים

רחוב על שם ילדי תימן החטופים בחדרה

ארדן: "2,500 שוטרים חדשים עד לשנת 2018"

מודל דומה אומץ בצ'ילה, שם סומנו מוצרי המזון בתווית שחורה. הדבר הוביל לשינוי הרכב המזון של מעל 1,500 מוצרים תוך פרק זמן קצר.

משרד הבריאות יכול היה להשתמש בנושא הסימון כדי להטיל מיסוי על מזון לא בריא, אך נמנע מלעשות זאת בלחץ התעשייה.

תזונה לקויה אחראית ל-22.7% ממקרי המוות בישראל

לפי הנתונים 1.7 מיליון ישראלים סובלים מעודף משקל או אף מהשמנת יתר. השמנה ותזונה לקוייה אחראיות ל-22.7 אחוזים ממקרי התמותה בישראל (9,555 מקרים בשנה).

כמעט מחצית מהבנים בני 15 (45%) ו-51 אחוזים מהבנות דיווחו ששתו לפחות משקה אחד ממותק מדי יום. ישראל נמצאת במקום הרביעי והלא מחמיא בסקר זה מבין המדינות המפותחות, ובצמרת צריכת הסוכר מקרב מדינות ה-OECD.

צריכת הנתרן בישראל עומדת על 12 מ"ג ליום בקרב ילדים ו-9.5 מ"ג ליום למבוגרים. פי שניים ויותר מהרמה המומלצת שהיא 5 מ"ג ליום.

הגבלת פרסום מזון מזיק

ההערכה היא שההוצאה על טיפול במחלות כרוניות הקשורות לנזקי ההשמנה עומדת על 9 מיליארד דולר בשנה ו-6 מיליארד בגין עלויות הקשורות להשמנת יתר (כמו אובדן כושר עבודה, ימי מחלה וסיעוד).

מסקנות נוספות של הוועדה כוללות הגבלת פירסום ושיווק בטלוויזיה בקולנוע ובאינטרנט של מזון מזיק בשעות ובתכנים המיועדים לצפיית ילדים ובני נוער עד גיל 16, המלצה למשרד החינוך לכלול שעת חינוך לתזונה בריאה בתוכנית הלימודים, מעבר לתזונה בריאה במקומות עבודה, בתי ספר, בתי חולים, שירות בתי הסוהר וכדומה.

פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת ואחד מחברי הוועדה: "חשוב שמשרד הבריאות יקבע לוח זמנים קשיח לביצוע המסקנות. הוועדה צריכה לדעתי להמשיך לייעץ ולפקח שההמלצות אכן מתבצעות ולא מופעלים לחצים לבטלן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...