חלק מהרגלי האכילה שלי תואמים את אלה של ילדה בת 3. נכון, אני אישיות קולינרית מובהקת, בעלת חך מפותח, תיאבון הרפתקני וסקרנות קולינרית תמידית. אך עדיין בשעה ארבע אחר הצהריים אני צריכה ביס מתוק. צריכה?! חייבת! הצרפתים קוראים לזה שעת הפינוק, ואני מאוד מעריכה את תרבותם וממשיכה לאמץ גם מנהג זה.
כחלק מתהליך הצמיחה האישי והמקצועי שלי, התרחבה גם המודעות התזונתית ואני משתדלת עד מאוד למצוא ולתת מענה מאוזן יותר לשעת המתוק. בשנים האחרונות, עם התרחבות סל הקניות הבריא, משימתי הפכה קלה יותר. כמי שמגדלת ארבעה בנים רעבים וחובבי אוכל ובעיקר מתוק, אני אופה המון עוגיות - במגוון צבעים, צורות וטעמים. אני משתדלת להיטיב עם גופם הצעיר ואופה עוגיות בריאות יותר. להם ולי. וכך, בשעה ארבע אחר הצהריים, סביב שולחן העץ הגדול אנחנו מתקבצים לשעת פינוק משפחתית על צלוחית עוגיות כוסמין משובצת שוקולד מריר איכותי.
כך תעשו את זה נכון
- קמח כוסמין מלא הוא קמח קל ורך יותר מקמח חיטה מלאה, ולכן מומלץ להשתמש בו לאפיית עוגיות.
- שמן קוקוס אמנם בריא, אך טעמו לרוב חזק מאוד. אפשר להחליפו בשמן קנולה במתכונים שבהם משתמשים בשמן בתצורתו הנוזלית. שמן קוקוס מתקשה בטמפרטורה קרה ועל כן משמש לרוב תחליף לחמאה.
- הימנעו מתחליפי שומן כגון מרגרינה, שמזיקה לבריאות. במובן הקולינרי והבריאותי עדיפה צריכת כמות קטנה של חמאה על פני מרגרינה.
- שוקולד מריר המתהדר באחוזים גבוהים של מוצקי קקאו עדיף על פני שוקולד חלב, ואף בריא בפני עצמו.
- שימו לב שהסילאן טבעי במאה אחוז ואינו מכיל סוכר.
- השתמשו בסירופ מייפל טבעי ולא בסירופ בטעם מייפל, שהוא למעשה סירופ סוכר פשוט עם תמציות טעם.
- עוגיות בריאות מטבען מעט יבשות ודחוסות יותר, מפני שנטייתם של הקמחים המלאים היא לספוח יותר לחות, לכן הקפידו שלא לאפות אותן יותר מדי. אם העוגיות ממשיכות לצאת יבשות, הוסיפו מעט רסק תפוחים טבעי המעניק לחות באופן בריא, מבלי להוסיף שומן או חלמון ביצה (כולסטרול).
- שימוש בפירות מיובשים הוא נהדר ומומלץ, אך יש לשים לב שרוב הפירות הללו עוברים תהליכים רבים היוצרים מוצר פחות טוב. לכן בחרו פירות מיובשים טבעיים או אורגניים, אף שצבעם לרוב אינו מפתה.
- זיכרו שעוגיות בריאות הן עדיין עוגיות ולכן הן אינן מיטיבות עם הגוף, אך זהו בהחלט הפתרון המאוזן ביותר לאלה שאינם יכולים להוריד את הפינוק המתוק מהתפריט היומי.
- הכינו עוגיות קטנות יותר והקציבו מנה יומית. חלוקה לשקיות או לכמה קופסאות תקל את הפיתוי להמשיך לזלול.
- אם ברצונכם לשנות מתכון מושחת לבריא יותר, עשו זאת בכמה פעמים על ידי ניסוי וטעייה. לא כל מתכון קל מייד להמיר.
- אם אין לכם סבלנות לאפות לבד, קיראו בקפידה את רשימת המרכיבים על תווית קופסת העוגיות. העדיפות היא לעוגיות המכילות מעט מרכיבים. חפשו קמחים מלאים, סוכרים מן הטבע ומרכיבים טבעיים בלבד.

עוגיות גרנולה
החומרים (ל־24 עוגיות):
- 1 כוס שיבולת שועל עבה
- 1 כף גדושה קמח כוסמין מלא
- ½ כוס אגוזי פקאן קצוצים
- 4 כפות קוקוס טבעי טחון
- 6 כפות שוקולד מריר קצוץ
- 1 כפית וניל
- 3 כפות גדושות סוכר קנים
- 2 ביצים
- 2 כפות שטוחות ממרח שקדיה
- 1/3 כוס שמן קנולה
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל המרכיבים לעיסה אחידה וגבשושית.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה ובעזרת פלטה מדורגת או סכין מריחה מורחים שכבה דקה של התערובת בעובי של כ־3 מ"מ.
- אופים בחום של 180 מעלות במשך כ־12 דקות, או עד שכל הצדדים מזהיבים.
- מסובבים את התבנית פעמיים בעת האפייה כדי שההזהבה תהיה אחידה.
- בעזרת סכין גלגלת (כמו של פיצה) חותכים ריבועים כשהתבנית חמה מאוד, או מחכים עד שהתבנית תצטנן לחלוטין ושוברים לשברים גדולים.
- מצננים היטב, ורק אז מאחסנים בכלי אטום.

עוגיות חמאת בוטנים
החומרים (לכ־20 עוגיות):
- 2 כפות גדושות חמאת בוטנים ממותקת טבעית
- 1 כפית סודה לשתייה
- 5 כפות קמח כוסמין מלא
- קורט מלח
- 4 כפות מייפל טבעי
- 2 כפיות שמן קוקוס בטמפרטורת החדר
- 2 כפות שבבי קקאו גרוסים או פצפוצי שוקולד מריר
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל המרכיבים בעזרת הידיים לעיסה אחידה.
- יוצרים כדורים קטנים ואחידים.
- מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בחום של 180 מעלות במשך כ־10-8 דקות.
- מצננים היטב, ורק אז מאחסנים בכלי אטום.

עוגיות שקדים וקפה
החומרים (ל־20 יחידות):
- 200 גרם שקדים טחונים
- 2 ביצים
- ¼ כוס שמן קנולה
- 3 כפות ממרח שקדיה
- ¼ כוס קמח כוסמין
- 5 כפות סוכר קנים
- 2 כפיות שטוחות אבקת קפה נמס
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל המרכיבים לבצק אחיד ודביק ומסדרים תלוליות על תבנית מרופדת בנייר אפייה. אפשר לקשט בשבבי שקדים.
- אופים בחום של 180 מעלות במשך כ־10 דקות עד ששולי העוגיות מזהיבים.
- מצננים היטב, ורק אז מאחסנים בכלי אטום.

עוגיות טחינה וסילאן
החומרים (לכ־30 יחידות):
- ½3 כוסות קמח כוסמין מלא
- 1 כוס טחינה גולמית
- ¾ כוס סוכר קנים
- 4 כפות סילאן טבעי
- ¾ כוס שמן קוקוס
- 1 חופן שומשום שחור
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל המרכיבים, מלבד השומשום, לבצק רך ויוצרים כדורים קטנים.
- יוצרים כדורים קטנים ואחידים.
- מערבבים סילאן ומעט טחינה, מורחים על פני העוגייה ומפזרים שומשום שחור.
- מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בחום של 180 מעלות במשך כ־10 דקות.
- מצננים היטב, ורק אז מאחסנים בכלי אטום.
הכלים באדיבות כלבו עידית ברמת אביב
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו