משרד הבריאות ביצע ביקורת תברואתית וטכנולוגית בעקבות ממצאים חיוביים לסלמונלה והודעת החזרה יזומה רחבה שדווחה לציבור.
בביקורת נמצאו ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה. כזכור, כתוצאה מכך החליטו גורמי המקצוע במשרד הבריאות על עצירת אישור הייצור הנאות לחברה לתקופה של שלושה חודשים או עד לתיקון כלל הליקויים שנמצאו בביקורת.
להלן עיקרי ממצאי הביקורת:
• בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל, מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.
• במהלך הביקורת של משרד הבריאות, עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן היתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר יחד עם זאת נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר.
• נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל, דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר.
• במהלך הביקורת של משרד הבריאות, התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש וכן כי לא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה.
• במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד וכי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום.
יודגש, כי דוח תחקיר מלא הועבר לחברה להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדוח תוך 14 ימים.
משרד הבריאות מבקש לעדכן כי על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין אירוע השוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל. יצוין כי ממידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים.
מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע (מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק), נמצאו עד כה כ- 30 דגימות חיוביות לסלמונלה. הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד.
הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. מ- 14 דגימות נמצא כי החיידק בתרבית הינו מסוג serovar =S.16:1,v:- Salmonella entercia, השונה, כאמור, מזה שנמצא בבלגיה. לא ניתן לשלול המצאות זן נוסף של סלמונלה המעורב באירוע השוקולד.
משרד הבריאות השהה את תו התקן של מפעל שטראוס // צילום: דוד כהן ג'יני
בעדכון נתוני הבוקר היומי (יום ראשון) על אירועי הסלמונלה דווחו עד כה 21 מקרים (בגילאים שונים) בעלי קשר אפידמיולוגי, לכאורה, מאירוע השוקולד. נלקחו תרביות מ-16 מהמטופלים, תוצאות יתקבלו בימים הקרובים. יש לציין כי שישה מהמטופלים הגיעו לטיפול בבית חולים וכל השאר נזקקו לטיפול בקהילה. על פניו, בשלב זה, נראה כי מספרים אלו אינם חריגים ואינם מעידים על התפרצות רחבה.
ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס: "הממצאים מראים כשלים חמורים שהיו במפעל, גם על כשלים בהקשר של תשתית ותהליכי עבודה. אנחנו התלנו את תו התקן של המפעל ל'ייצור נאות' ולא נחזיר עד שהכשלים טופלו. נוודא שהמוצרים שיוצאים יהיו שימושים לצריכה. עשינו פעולות נרחבות כדי לדגום את היקף הזיהום שיש בסלמונלה, בהקשר להחזרה יזומה של המוצרים בשטראוס.
"הבדיקה כללה דיגומים בתוך המפעל עצמו. הגיעו אלינו כ-300 בדיקות, 30 מתוכן חיוביות. חשוב להדגיש שהדגימות שנמצאו חיביות הן רק בתוך המפעל, אין דגימה חיובית של מוצרים שהיו בדרכי השיווק. סוג החיידק הוא סלמנולה נדיר, לא גורם לתחלואה קשה, אך מסוכן לקבוצות בסיכון. זה מרגיע וחשוב לי לומר את זה. אנחנו ממשיכים בבדיקות, ייתכן שנגלה עוד חיידקים, אבל הממצא שגילינו שולל קשר אפשרי של המקרה שיש לנו בישראל למקרה שיש באירופה, שקשור במפעלים בבלגיה".
ד"ר שרון אלרעי פרייס מתייחסת לפרשת הסלמונלה בשטראוס צילום: משרד הבריאות
פרטים נוספים מהממצאים שהתגלו
עוד נודע כי בין הממצאים שהתגלו במפעל - נעשה שיפוץ במעלית שהובילה את חומר הגלם ולכן השתמשו במעלית רגילה להוביל את חומרי הגלם. לגבי כניסת יונים למפעל: בביקור מנכ"ל משרד הבריאות השבוע במפעל עדיין ניתן היה להבחין בכניסה של יונים לשטח המפעל. חברת שטראוס קיבלה את דוח חקירת האירוע מידי משרד הבריאות כבר באמצע השבוע שעבר, אך משרד הבריאות המתין 27 שעות לפני פרסומו לציבור משום שחוקית המשרד מחוייב לתת זמן תגובה לחברה.
עד כה התגלתה סלמונלה במוצרים מוגמרים שהיו במפעל וטרם שווקו, ביניהם מקופלת. במסגרת חקירת משרד הבריאות נאספים מוצרי שטראוס לצורך דגמות גם מבתי צרכנים, בין השאר נעשה ניסיון לאסוף מוצרים מבתי לקוחות שהתלוננו על כאבי בטן ושלשולים ונלקחו מהם בדיקות לסלמונלה
סוג הסלמונלה שנמצאה בדגימות במפעל היא סלמונלה מסוג נדיר יחסית, ממנו מתגלים 7-15 חולים בשנה מתוך כ-3000 מקרים מאובחנים מדי שנה. במשרד הבריאות מעריכים עד כה כי אין התפרצות חריגה של סלמונלה לאור הנתונים על 21 מקרי חשד לסלמונלה, ביחס לאלפי מקרים בשנה.
עוד נודע כי יקח עוד כמה שבועות עד לתשובות סופיות על הימצאות סלמונלה במוצרים סופיים שיצאו לדרכי השיווק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו