לראשונה: ישראל תנסה לקבל ייצוג בתביעה נגדה בבית הדין הבינלאומי בהאג

הממשלה מחרימה את בית הדין ולא משתתפת בדיונים • לשכת עוה"ד תנסה לשנות את המצב: הגישה בקשה להצטרף כידידת ביהמ"ש כדי להסביר את הצד הישראלי

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג // צילום: Getty Images ,
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג // צילום: Getty Images

בלעדי: לשכת עורכי הדין תגיש בקשה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להצטרפות כידידת בית המשפט, על מנת להסביר את הצד של ישראל שנעדרת משום החרמת ההליך, כך נודע ל"ישראל היום". חברי המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין אישרו הערב את הצעת ההחלטה שהעביר יו"ר הלשכה, עו"ד אבי חימי.

המהלך בא על רקע קביעתה של התובעת הראשית בבית הדין בהאג, פאטו בנסודה, כי יש בסיס לפתיחת חקירה נגד ישראל על ביצוע פשעי מלחמה ב"צוק איתן" בעקבות תלונה של הרשות הפלשתינית. מדינת ישראל, כידוע, אינה חברה בבית הדין וסביר להניח שהממשלה תחרים את ההליך ולא תגיש עמדה מטעמה, אלא תסתפק בשתי חוות דעת שפורסמו בתקשורת.

צילום ארכיון

בהצעת ההחלטה של הלשכה נכתב כי "על מנת שעמדת הרשות הפלשתינית לא תיוותר ללא מענה, נדרשו יו"ר הפורום הבינלאומי של הלשכה - בראשות נעמי עיני, מאיר לינזן, מיכאל קמפינסקי ומור סיון אדרי - לאפשרות כי לשכת עורכי הדין תגיש עמדתה לבית הדין כ'ידיד בית המשפט', ולצורך כך הוקם צוות בראשותו של עו"ד ניק קאופמן, מומחה במשפט בינלאומי שייצג כמה מדינות בבית הדין בהאג". 

עוד נכתב כי "לשכת עורכי הדין בישראל פעלה לאורך  השנים לקידום המשפט הבינלאומי ואף נטלה חלק פעיל בזירה זו בצורה עצמאית ואפקטיבית".

עו"ד אבי חימי // צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בסוף חודש דצמבר 2019, קבעה התובעת בנסודה כי ישנו בסיס לפתיחה בחקירה נגד מדינת ישראל בחשד לביצוע פשעי מלחמה במסגרת מבצע צוק איתן ובמסגרת מדיניות ההתיישבות בגדה, זאת על בסיס תלונה שהוגשה לבית הדין על ידי הרשות הפלשתינית.

מאחר שלפי חוקת בית הדין ("אמנת רומא") רק מדינה יכולה לבקש מהתובעת לחקור, פנתה התובעת לבית הדין בבקשה לקבל החלטה מקדמית בשאלה האם ניתן לפתוח בחקירה בעקבות תלונה המתקבלת מהרשות הפלשתינית. שופטי בית הדין בהאג הזמינו את מדינת ישראל להגיש עמדתה עד ל-16 במרץ הקרוב. 

יו"ר לשכת עורכי הדין, אבי חימי: "הלשכה מחויבת לעשיית צדק בכל הליך משפטי, לרבות בבית הדין הבינלאומי בהאג. לאור עמדת מדינת ישראל, שאינה מכירה בסמכותו של בית הדין בהאג, מצאנו לנכון לפעול באופן עצמאי על מנת למנוע חקירה פלילית בינלאומית נגד מדינת ישראל, מפקדי צה״ל ונבחרי ציבור".

חשוב לציין כי מדובר ביוזמה עצמאית של הלשכת עורכי הדין שאיננה קשורה לשלטון המרכזי. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר