עם שוך תרועת הפסטיבלים, הרמטכ"ל ה-23 של צה"ל, רא"ל הרצי הלוי, מתחיל היום לעבוד. ספק אם יהיה לו יום אחד של חסד, ועל מאה ימים אין בכלל מה לדבר.
בעשורים האחרונים לא היה רמטכ"ל שנכנס לתפקידו בתנאים כל-כך מורכבים – גם מבחינה ביטחונית, אך בטח מבחינה פוליטית.
ביטחונית, רא"ל הלוי מקבל לידיו צבא שבמשך שנים רבות הסיט את משאביו מהיערכות לתקיפה באיראן, לטובת איומים אחרים. אך הקלת הסנקציות האמריקניות מעל איראן, והדשדוש במשא ומתן לחידוש הסכם הגרעין, הביאו את איראן לפנות בבת אחת להעשרת אורניום, וכיום, היא במרחק שבועות בודדים מהגעה לכמות הנדרשת לפצצה גרעינית אחת.
בישראל זיהו את המגמה באיחור, וצה"ל מצא את עצמו ללא תוכנית טובה דיה שתוכל לעצור את פרויקט הגרעין ביום פקודה. רק באמצע הקדנציה של הרמטכ"ל כוכבי, החלה מערכת הביטחון להסיט את ההגה, ובתוכנית העבודה האחרונה נכנסו לקצב גבוה ההכנות לתקיפה אפשרית. ההכנות הללו, בטח תחת נתניהו כרה"מ, צפויות להוות חלק מרכזי בקדנציה של הלוי.
בה בעת, עם התקרבות רוסיה לאיראן והאיום על חופש הפעולה של צה"ל בצפון, הלוי יידרש לנווט את המשך המערכה שבין המלחמות, ואת המאמץ לבלימת התבססות איראן בסוריה ובמזרח התיכון כולו.
בעזה הלוי יורש גזרה שקטה יחסית. אך אתמול, בעיצומם של טקסי חילופי הרמטכ"ל, דאג חמאס לשגר תזכורת כואבת לסוגיית השבויים והנעדרים, בדמות סרטון שבו הוצג לכאורה השבוי אברה מנגיסטו. אין ספק כי העיתוי הוא פרובוקציה מתוכננת שנועדה למשוך את תשומת הלב ביום החגיגי.
גלנט יממש את הבטחתו?
גם מול חיזבאללה, שעסוק במשבר בלבנון, הגזרה שקטה יחסית, אך השקט הוא מתוח, והמצב יכול להסלים באחת. בכל הנוגע ליהודה ושומרון – המצב מורכב יותר. לפני כמה שנים, כשהלוי שימש ראש אגף המודיעין, הוא הניח על שולחן המטה הכללי התרעה אסטרטגית להסלמה בזירה הפלשתינית. ההתרעה לא התממשה אז, אך השנה האחרונה הוכיחה שאנו קרובים מתמיד להתפרצות חריפה יותר בזירה. קיימת סבירות לא מבוטלת כי במהלך כהונתו של הלוי יסתיים עידן אבו מאזן בן ה־87, והדבר עלול לערער עוד יותר את הגזרה. לא בכדי, יקיים הלוי את ביקורו הראשון ביהודה ושומרון.
את תחילת כהונתו כרמטכ"ל תלווה גם עננת המשבר הפוליטי והחברתי בישראל. בנאומו אתמול במשרד רה"מ, שר הביטחון גלנט הבטיח לוודא כי "לחצים חיצונים – פוליטיים, משפטיים ואחרים – נעצרים אצלי ולא מגיעים לשערי צה"ל". אלא שלא בטוח עד כמה הוא יצליח לקיים את הבטחתו. הרי הליכוד והציונות הדתית סיכמו על העברת סמכויות המינהל האזרחי לשר סמוטריץ' ועל הכפפת מג"ב איו"ש לשר בן גביר. יתר על כן, שניהם שואפים לשנות את פקודות הפתיחה באש באופן דרמטי.
מעבר לכך, הרמטכ"ל ה־23 יתמודד עם משבר כוח אדם חריף במיוחד, שכן קצינים איכותיים בדרגת סגן וסרן נוטשים את הצבא בהמוניהם.
לאחר כמעט ארבעה עשורים של שירות, ניכר כי הלוי מודע היטב לאתגרים. בשבועות האחרונים קיים הרמטכ"ל הנכנס חפיפה מסודרת עם קודמו, והחל להכין את תוכניות העבודה שלו לעתיד. בינתיים הוא טרם חשף אותן לצבא או לציבור.
בניגוד לקודמו, הלוי הוא אדם צנוע ומופנם יותר, והכריזמה שלו פחותה משל כוכבי. אבל לפעמים, וגם במקרה הזה, עדיף לתת למעשים לדבר.