סביב שולחן החג הלבן וההדור מסובין כל בני המשפחה. לצדי אחת מגיסותיי, יש הטועים בנו לאחיות. שתינו לובשות חג וידי שתינו מצטלבות דרך קבע בדרכן אל החרוסת. בחסות ההמולה, אנחנו נכנעות לרעב ולפיתוי ותמיד תהא זאת החרוסת.
שתינו אוהבות להכין חרוסת, כל אחת את שלה. בכל שנה הן נפלאות ושונות, מתוקות וטובות, אך מעולם לא נרשם פטנט או מתכון. את החרוסת אנחנו מכינות באימפולסיביות, אולי כתירוץ להמשיך ולטעום עד שטעמה מתוק אך מאוזן וממכר ביותר.
והנה החלטתי לרשום את תכונת ידיי, לתעד את שהן עושות. כמה תמרים הן מוסיפות, איזה אגוזים הן קולות וקוצצות, באיזה תבלין מתבלות וממתיקות. כך נוצרו להן שתי גרסאות שונות. חרוסת אחת כהה, דחוסה ואגוזית ואילו השנייה בהירה יותר ומאוד פירותית. שתיהן נהדרות ולמדתי כי זו וזו נפלאות גם כממרח בריאות רב עונתי וגם משמשות כהשראה למתכונים נהדרים לכבוד החג.
חרוסת אגוזית
רשימת חומרים
250 גרם תמרים מיובשים, מגולענים ומרוסקים
2 כפות ממרח שקדיה
2 כפות סירופ מייפל טבעי
50 גרם צנוברים קלויים וקצוצים
50 גרם שקדים קלויים וקצוצים
50 גרם פקאנים קלויים וקצוצים
1 תפוחי (גרנד סמית) קלופים מגוררים
1/4 כוס יין תירוש
1/2 כפית שטוחה קינמון טחון (אם אוהבים)
אופן ההכנה:
מערבבים את כל מרכיבי החרוסת יחדיו ושומרים בכלי אטום במקרר.
חרוסת פירותית
רשימת חומרים:
1 כוס תערובת אגוזים קלויים (פקאן, מלך, שקדים)
1 תפוח קלוף
1 אגס קלוף
3 דבלים
4 תמרים מסוג מג'הול, מגולענים
3 כפות ממרח תמרים
2 כפות מייפל טובעי/ סילאן טבעי
2 כפות ממרח אגוזי לוז / שקדים טבעי (לא חובה אבל בהחלט משדרג)
אופן ההכנה:
בעזרת מעבד מזון או בלנדר טוחנים ראשית את האגוזים. מוסיפים חתיכות תפוח ואגס וממשיכים לטחון.
מוסיפים תמרים מיובשים ודבלים וטוחנים. מוסיפים את יתר החומרים וטוחנים עד לקבלת מרקם אחיד.
במקום פירות טריים אפשר להשתמש ברסק תפוחים ואגסים טבעי ללא תוספת סוכר ולחסוך שלבים בהכנה.
מה אפשר להכין עם חרוסת?
עוף ממולא אורז וחרוסת עם גזרים צבעוניים
לעוף:
1 עוף במשקל של כ-1.5 ק"ג, (כדאי לבקש מהקצב שישאיר עור כדי להקל על הסגירה)
4 כפות אורז מבושל
4 כפות חרוסת
4 כפות שמן זית
4 כפות עליי תימין מופרדים
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
לתוספת:
6 גזרים צבעוניים מקולפים וחצויים לאורכם
4 תפוחי אדמה שטופים היטב וחתוכים לפלחים
4 גבעולי בצל ירוק שלמים
4 כפות שמלאץ (שומן אווז/עוף)
2 כפות סילאן טבעי
אופן ההכנה:
מסדרים את הירקות על תחתית תבנית צלייה המתאימה להגשה, מתבלים במלח ופלפל.
מערבבים אורז, חרוסת, שמן זית, עליי תימין ומתבלים במלח ופלפל.
ממלאים את פנים העוף במלית ודוחסים אותה היטב פנימה.
בעזרת העור הנותר מכסים את הפתח, מצליבים את השוקיים מעל ונועצים שני קיסמים דרך השוקיים כדי לקבע.
בעזרת חוט קשירה מהדקים את הכנפיים לחזה וקושרים את השוקיים. מניחים על הירקות כשהצד של הכרעיים כלפי מעלה.
מתבלים במלח ופלפל, יוצקים סילאן, מפזרים שומן אווז.
צולים בחום גבוה, 200 מעלות במשך כ-30 שעה, הופכים כך שהצד של החזה יהיה כלפי מעלה וממשיכים לצלות במשך כ-20 דקות נוספות.
מנמיכים את חום התנור ל-160 מעלות וצולים 20 דקות נוספות.
דלורית במילוי טלה וחרוסת
רשימת חומרים ל-6 מנות:
12 שיני שום
¼ כוס שמן זית
3 דלוריות קטנות חצויות לאורכן ומרוקנות
350 גרם בשר טלה טחון
חופן נדיב פטרוזיליה קצוצה
1 בצל קצוץ דק דק
4 כפות חרוסת
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
½ כפית כמון
אופן ההכנה:
בקלחת קטנה מבשלים שיני שום בשמן זית במשך כ-10 דקות על להבה נמוכה מאוד עד שמתרככות.
מסננים את השום מן השמן ומעבירים לקערה, שומרים את השמן בצד.
לקערה מוסיפים בשר, פטרוזיליה, בצל, חרוסת ומתבלים במלח, פלפל וכמון.
ממלאים את הדלוריות במלית בנדיבות.
מושחים את הדלוריות בשמן השום, מתבלים במלח ופלפל.
מסדרים על תבנית אפייה מרופדת נייר, מכסים בנייר אלומיניום וצולים בחום בינוני, 180 מעלות במשך כ-45 דקות. מסירים את יריעת האלומיניום ומזהיבים במשך דקות ספורות.
עוגת חרוסת
רשימת חומרים ל-2 תבניות אינגליש קייק קצרות באורך 20 ס״מ או תבנית עגולה בקוטר 24 ס״מ
3 ביצים
1/2 כוס סוכר
3 כפות סילאן
1 כוס רסק תפוחים
¼ כוס שמן קוקוס
2 כוסות שקדים טחונים
2 כפות קורנפלור
160 גרם תמרים מגולענים קצוצים דק
לציפוי:
4 כפות אגוזים קצוצים דק מאוד (מלך או פקאן)
2 כפות סוכר
½ כפית קינמון
אופן ההכנה:
מקציפים במיקסר עם וו הקצפה את הביצים והסוכר לקצף תפוח.
מקפלים פנימה את יתר החומרים בתנועות עטיפה עדינות.
יוצקים לתבנית משומנת, התמרים ישקעו לתחתית וזה בסדר.ֿ
מצפים בתערובת של אגוזים, סוכר וקינמון.
אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, חום בינוני , במשך 35-40 דקות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו