למרות הסגר והאילוץ לחגוג את ערב ראש השנה במיעוט אורחים, עדיין כדאי לחגוג אותו במלוא הדרו. מלבד מחשבות יצירתיות רבות ותכנון תפריט חגיגי, יש גם לתת את הדעת ולשים לב להיבט הכלכלי. ארוחת חג אינה עניין של מה בכך, והנטל הכספי הכרוך בהעמדת שולחן לתפארת הוא משמעותי.
כשמתכננים בקפידה את מטעמי החג שיעלו על השולחן החגיגי, שוכחים לעיתים להתעכב על מחירם של חומרי הגלם. במנות מסוימות חומר הגלם העיקרי אינו בהכרח היקר ביותר, ועלותו המשמעותית של מתכון מסתתרת דווקא בדמות פירות יבשים, אגוזים ושמן איכותי. אנחנו אף שוכחים לחשב את עלות היין ואת עלות סידור שולחן החג, על קישוטיו השונים.
מכיוון שארוחת חג מאופיינת בשפע רב, אפשר לגוון ולתכנן כך שתהיינה מנות רבות על השולחן, אך ההוצאה סביבן לא תכביד על המארחים. וכמובן, מנת הדגל העיקרית יכולה להיות ססגונית, טעימה להפליא וחגיגית במיוחד גם כשמדובר בקציצות עוף עסיסיות המבושלות עם ירקות כתומים ומתקתקים.

גם הכלים שבהם תגישו את המאכלים והסידור של השולחן עצמו יכולים להרשים גם ללא הוצאה גבוהה. "הדבר החשוב בעיצוב שולחן חג הוא יצירת אפקט ה'וואו', שאותו אפשר להשיג באמצעות מרכז שולחן דומיננטי, או שימת דגש על עיצוב קטן ליד כל אורח", אומרת עומרית גזית־קניון, סמנכ"לית פיתוח ועיצוב של רשת פוקס הום.
לדבריה, מרכז שולחן מרשים יכול להתקבל כשנניח מגש מוזהב ועליו כמה עששיות, לצד נרות בגדלים שונים בצבעי שמנת. "במרכז שולחן אחר נוכל לפזר פמוטי אבן עם משיחות זהב לאורך כל השולחן, שימשכו את תשומת הלב של הסועדים. אם נעדיף להשקיע בעיצוב אישי עבור כל סועד וסועדת, אפשר להניח מפית לבנה מגולגלת עם חבק מוזהב, וכמובן לא לשכוח להוסיף ברכה בנימה אישית, מה שעושה את כל ההבדל".
סיגל כספי, מנהלת מסחרית של גולף אנד קו, מציינת כי מראש צריך לחשוב על הסגנון של השולחן ואז לתכנן את הסידור בהתאם: "לחובבי העיצוב המודרני יתאים שולחן אלגנטי שהגוונים השולטים בו הם שחור ולבן, עם נגיעות של זהב, בשילוב משיחות של אפור מעושן. הקווים ישרים והסידור מדויק. בשולחן חג אלגנטי חשוב לשמור על ניגוד בין צבעים בהירים לצבעים כהים, גם בפרטים הקטנים".

לדבריה, למראה שולחן קלאסי הצבע המרכזי יהיה לבן משולב בגוונים מטאליים כגון זהב וכסף. "שילוב הגוונים המטאליים מגביר את האווירה החגיגית, ועם זאת נשמר המראה הנקי והצח, שיכול להתבטא בכלים עצמם או באביזרים הנלווים כמו חבקי המפיות, כלי ההגשה ועוד. לחלופין אפשר לבחור בעיצוב שולחן רומנטי עדין, שכולל כלים בצבעוניות רכה בגוני פסטל, לבן שמנת, ורדרד, והמוטיבים הצמחיים שולטים בו".
כספי מציינת כי אם רוצים להכניס את הטבע לבית או אם קיים שולחן כפרי, אפשר לשמור על מראה נקי של השולחן ללא מפה, בשילוב ראנר עדין, סט צלחות מקרמיקה חשופה ופרחים טבעיים.
קציצות עוף עם תבשיל ירקות כתומים בניחוח דבש, קינמון וג׳ינג׳ר

החומרים (ל־6 מנות):
√ ½ ק"ג עוף טחון
√ ½ צרור פטרוזיליה, קצוץ
√ ½ צרור כוסברה
√ 2 ס״מ שורש ג׳ינג׳ר טרי
√ 1 בצל קטן קלוף
√ 3 שיני שום
√ 1 ביצה
√ ½ כוס פירורי לחם
√ 2 כפות רוטב סויה
√ 2 כפות דבש איכותי
√ מלח לפי הטעם
לירקות הכתומים:
√ 1 בטטה קלופה
√ 2 גזרים קלופים
√ 1 דלורית קטנה קלופה
√ 2 בצלים סגולים
√ 1/3 כוס שמן זית
√ 1 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורר
√ קורט קינמון
√ 2 כפות דבש
√ מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
לקציצות: טוחנים במעבד מזון פטרוזיליה, כוסברה, ג׳ינג׳ר, בצל ושום למחית.
מוסיפים עוף, ביצה, פירורי לחם, סויה, דבש ומלח. מערבבים ושומרים במקרר.
בינתיים צולים את הירקות: חותכים את הבטטה לפרוסות, את הגזר למקלות ואת הדלורית והבצל לפלחים.
מסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, יוצקים שמן זית, מתבלים בכל התבלינים וצולים מכוסה ביריעת נייר אלומיניום בחום של 190 מעלות במשך כ־30 דקות, עד שמתרכך.
למחבת גדולה מכניסים את כל הירקות עם נוזלי הצלייה. מחממים, מכדררים את תערובת הקציצות לכדורים ומבשלים עם הירקות עד שהתבשיל מוכן.
עלות המצרכים כפי שבדקנו:
ברשת רמי לוי 122.90 שקלים
ברשת שופרסל 130.90 שקלים
ברשת חצי חינם 131.1 שקלים
צלי בקר ברוטב תפוחים ותמרים עם תפוחי אדמה, בצלים וחצילים שרופים

החומרים (ל־6 מנות):
√ 1.2 ק"ג צלי כתף בקר
√ מעט שמן זית
√ 2 בצלים קלופים, חתוכים לרצועות
√ 2 חצילים
√ ½ ק"ג תפוחי אדמה זעירים, חצויים לאורכם
√ 6 שיני שום שלמות
√ 2 כוסות מיץ תפוחים טבעי
√ 4 כפות ממרח תמרים טבעי
√ 1 כף זרעי כוסברה כתושים
√ מלח לפי הטעם
√ פלפל שחור גרוס לפי הטעם
√ חופן בצל ירוק קצוץ לקישוט
אופן ההכנה:
בסיר גדול ורחב שוליים צולים את הבשר עד להשחמה מכל הצדדים. מוציאים ושומרים בצד.
באותו הסיר משחימים את הבצל.
בינתיים שורפים את החצילים בקליפתם בתנור בחום של 250 מעלות.
מרוקנים את ליבת החציל ומסננים מנוזלים.
מחזירים את הבשר לסיר ומסדרים מסביב את תפוחי האדמה, החצילים והשום.
יוצקים מיץ תפוחים מעורבב עם ממרח תמרים, מוסיפים זרעי כוסברה, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה עדינה.
מנמיכים את הלהבה, מכסים במכסה ומבשלים במשך כ־4 שעות.
מצננים לחלוטין, פורסים את הבשר ושומרים במקרר.
לפני ההגשה מחממים עם הרוטב והירקות. מקשטים בבצל ירוק קצוץ ומגישים.
עלות המצרכים כפי שבדקנו:
ברשת רמי לוי 114.50 שקלים
ברשת שופרסל 136.70 שקלים
ברשת חצי חינם 181.70 שקלים
תבשיל דגים עם סלרי, קישואים ולימון כבוש

החומרים (ל־6 מנות):
√ 3 דגי דניס מפולטים ל־6 פילטים ללא עור
√ ½ כוס שמן זית
√ 2 קישואים חתוכים לפרוסות
√ 4 שיני שום פרוסות
√ 1 גבעול סלרי אמריקני קצוץ
√ 3 פלחי לימון עם הקליפה
√ 1 כף גדושה ממרח לימון כבוש
√ כמה פרוסות פלפל ירוק חריף
√ חופן עלי סלרי קצוצים
√ חופן עלי פטרוזיליה קצוצים
√ חופן עלי כוסברה קצוצים
√ מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
במחבת רחבה מחממים שמן זית ומזהיבים את פרוסות הקישואים.
מוסיפים שיני שום, סלרי ופלחי לימון ומקפיצים יחדיו.
מוסיפים ½ כוס מים, ממרח לימון כבוש, פלפל ירוק, עשבים קצוצים ומלח ומביאים לסף רתיחה (עד כאן אפשר להכין מראש).
בסמוך להגשה מחממים את הרוטב ומכניסים את פילה הדג. מבשלים יחדיו במשך כ־7 דקות, תלוי בגודל הפילה.
עלות המצרכים כפי שבדקנו:
ברשת רמי לוי 188.20 שקלים
ברשת שופרסל 233.20 שקלים
ברשת חצי חינם 172.20 שקלים