רוזה, ורוד או סמוק - תקראו לו איך שתרצו, העיקר שזה היין שהכי מתאים לשתות בעונה הזו של השנה. לצד היינות הלבנים, כמובן. בעצם מדובר ביין שמתנהג כמו יין לבן ומופק בטכניקות דומות, אבל מענבים אדומים בדרך כלל. השיטה המרכזית להכנתו היא לסחוט את הענבים ולהשרות את המיץ, על הקליפות, למשך זמן מועט בלבד (שעות, לפעמים אפילו פחות), כך שהצבע שמופק מהזגים הוא מינימלי. אופן נוסף הוא להתקין אותו מסחיטת ענבים לבנים בתוספת קלה של מעט יין אדום, אבל כיום השימוש בטכניקה הזו די נדיר.
בפרובנס הצרפתית ובאזורים חמים נוספים, הרוזה הוא היין המקומי המועדף, והוא נלגם בכל הזדמנות - בארוחה אלגנטית, כמו גם בריביירה על החוף, לעיתים עם כמה קוביות קרח בכוס - אבל בישראל הוא סבל ממוניטין בעייתי לאורך השנים.
לעיתים הביקורת היתה מוצדקת - היינות הללו נתפסו כאגביים, נחותים בהשוואה ליינות האדומים והלבנים, בעלי צבע "דלוח" וטעם לא ברור, וחלקם היו מתוקים מדי או לא מאוזנים. אבל הזמן עושה את שלו והסטיגמה הזו עוברת אט־אט מן העולם, בעיקר משום שאיכות היינות הללו נוסקת אל על, וכיום יש מגוון רחב ונהדר של אפשרויות סמוקות מהארץ ומחו"ל, ובמגוון סגנונות.
יש חצי־יבשים בעלי טעמי פרי מתקתקים, ולעומתם ניצבים כאלה חפים משאריות סוכר, חדים וחמצמצים המיועדים ל"שותים מתקדמים" שמחפשים עניין ותחכום בכוס. בשולי הקטגוריה נוכל למצוא גם יינות רוזה כבדים ועשירים שיוכלו ללוות ארוחה שלמה ממש כמו יין לבן הגון, ויש אפילו כמה מבעבעים בצבע הוורוד.
גם הצבע של היינות האלה עובר סוג של אבולוציה. אם עד לפני שנים לא רבות הז'אנר המועדף היה ורוד בוהק ועשיר, הרי בשנים האחרונות אימצו ייננים רבים את צבע דג הסלמון החיוור, שמאפיין את יינות טאבל (Tavel) הצרפתיים.
השנה האינפלציה בכמות ובמגוון של יינות הרוזה מרקיעה שחקים (לצערי, אפשר לומר דבר דומה גם על חלק מהמחירים שלהם), וגם יקבים שנמנעו עד עתה מלנפק יינות ורודים ממרתפיהם, מצטרפים לחגיגה.
המלצות המומחים
דומיין נטופה רוזה 2018, נטופה - ממסך של סירה (50%) עם גרנאש (30%) ומורבדר מכרם עין דור. הענבים נבצרו מוקדם, באמצע יולי, כיאה לטרואר הגליל התחתון. באף ניחוח פרי אדום נהדר לצד פריחה ומעט אדמתיות. גוף קליל וכיפי שמזכיר את יינות פרובנס. 60 שקלים.
Les Jamelles, Cinsault Rose, 2018 (צרפת) - האחים קתרין ולורן דלייני, ייננים צעירים מבורגון, התמקמו ליד הכפר Les Jamelles מאזור לנגדוק שבדרום צרפת כדי לייצר יינות איכותיים במחיר השווה לכל נפש שיאפיינו את הטרואר של האזור. היין הזה מוכיח שהם מצליחים לא רע בכלל במשימה. את הרוזה הזה הם ייצרו מענבי סינסאו, ומעבר לחומציות הרעננה יש בו פרי נהדר (פטל ותותי גינה) ואפילו טיפה פטרוליות שמוסיפה לו מורכבות. 60 שקלים.
מאיה מארה פינק, 2018, יקב מאיה - ה"ליין" היווני של דוד בר־אילן ושות' מציג את אחד מיינות הרוזה המצטיינים. הוא הופק מענבי קריניאן שגדלו בכרמי זכרון יעקב ומענבי מורבדר מכרם מטע (הרי ירושלים). צבעו בהיר מאוד, יש לו ארומה טרייה ורעננה, ובחך הוא מתגלה כבעל גוף קל ונעים עד מאוד. 79 שקלים.
רוזה 2018, יקב כרמי יוסף (ברבדו) - את השרדונה של הפרופסורים תמיד אהבתי, אבל הפעם דווקא הרוזה שלהם שבה את ליבנו. הוא מיוצר מענבי מרלו שנבצרו מוקדם ומתאפיין בצבע אדום-ורוד בוהק ובניחוחות פרי נהדרים (דובדבן צעיר). החך שלו חנפן, שמנוני במידה ויתאים גם למי שאינו חובב מושבע של הרוזה. 80 שקלים.
רוזה 2018, גבעות - מופק מענבי קברנה סוביניון שגדלו בגבעת הראל שליד שילה המקראית. צבע ורדרד חיוור ויפה, אף קריר ומפתה עם נגיעות דובדבן צעיר ופטל. בחך חד ומינרלי, אבל מאוזן בפירותיות נעימה. יין מדויק שידו של היינן, ד"ר שיבי דרורי, ניכרת בו. 85 שקלים.
רוזה, 2018, יקב יתיר - הרוזה שהתקין השנה ערן גולדווסר ממשיך את הקו של הבציר שקדם לו ומצליח להרשים שוב. זהו בלנד של גרנאש, מורבדר ומעט טמפרניו מכרמי יער יתיר, שמתאפיינים בקרקע חרסיתית העשירה בגיר. צבעו אדום בהיר ובוהק, באף הוא פרחוני ובעל ארומת פטל אדום טרי. בטעימה הוא חומצי ורענן, חד ובקצה מינרליות טובה. 89 שקלים.
רוזה 2018, יקב ננה - 100% גרנאש מהכרם של ערן ושחר רז שבמצפה רמון. הוא תסס והתיישן בחביות אלון במשך שבעה חודשים. צבעו סלמון חיוור, האף נעים ומשלב פומלית עם מי ורדים, ובפה אושר גדול. פירותי במידה, מאוזן וחומצי. 105 שקלים.
רוזה 2018, יקב שאטו רובין (צרפת) - מטירות היין הוותיקות בצרפת ומהיקבים הבודדים בפרובנס שמוגדרים כ"קרו קלאסה". צבע סלמון־כתמתם חיוור האופייני ליינות האזור, ארומה נהדרת של פרי רענן עם עשבוניות קלה בצידה, אבל בפה הוא פירותי ועשיר, בעל גוף נהדר מצד אחד אך פריך ומאוזן מצד אחר. כיאה ליין במעמדו, גם הקנקן שבו הוא מוגש מרשים ומוסיף לשואו. 125 שקלים.
צילומים: אייל גוטמן, יואב גורין, רן הילל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו