קשה לסכם באופטימיות שנה כל כך מורכבת כמו תש"ף, המסתיימת בימים אלו. מגיפת הקורונה, הקיטוב בין חלקי העם וגם חוסר ההסכמה של נציגי הציבור כמעט בכל נושא הם רק חלק מהדוגמאות למה שחווינו השנה. ואולי בהפוך על הפוך - מכאן אפשר רק לצמוח. קחו למשל את ענף היין. מצד אחד המסעדות, הברים ומקומות הבילוי היו סגורים תקופה ארוכה, ויקבים ספגו הפסדים וצברו מלאי ענק. מצד שני, הנתונים מלמדים כי הצריכה בשוק הפרטי דווקא עלתה פלאים.
אורי קילשטיין, משנה למנכ"ל שופרסל וסמנכ"ל הסחר והשיווק, מודה כי גם הוא הופתע לנוכח המספרים. "באופן כללי, קטגוריית היינות נמצאת אצלנו בעלייה גדולה לעומת השנה שעברה, ומאז פרצה מגיפת הקורונה המגמה אף התחזקה. מדובר בעשרות אחוזים. אנשים שהיו רגילים לצאת ולצרוך יין מחוץ לבית, מצאו את עצמם בסגר והחלו לשתות בבית. זה קיים בכל העולם - שותים בבית, ולא רק יין אלא גם אלכוהול ובירות".
לדבריו, "חלק ניכר מזה נזקף לצמיחה הכללית של הקניות באונליין שצמחו מאז תחילת המגיפה, אבל בקטגוריה הזו ראינו קפיצה של יותר מ־100% בחצי השנה האחרונה. בהתחלה אנשים הזמינו באינטרנט רק מוצרים יבשים וחומרי ניקוי, אחר כך הרחיבו את הקנייה גם למוצרי מכולת כמו גבינה, מלפפונים ועוף, וכיום זה חזק מאוד גם בתחום היין. אני מאמין שלא ירחק היום שהמכירות הללו יהוו כ־50% מכלל מכירות היין של הרשת", מתנבא קילשטיין.
בתוך הקטגוריה, אילו יינות התחזקו?
"זה מעניין, כי רואים שיינות אדומים עלו, אבל הקפיצה הגדולה יותר - של מאות אחוזים - היתה ביינות לבנים ורוזה, וביינות הפרימיום והמבעבעים, לרבות המיובאים. אנשים מחפשים לקנות 'שאבלי'".
איך אתה מסביר את העובדה שמצד אחד מדברים על המיתון "הכי עמוק מאז קום המדינה", ומצד שני המספרים שאתה רואה מראים צמיחה כזו ברכישת יינות?
"זה מדהים. גם בגלל הדיווחים על מאות אלפי עובדים שהוצאו לחל"ת, וגם העובדה שחלק ניכר מרכישות היין בעבר היו לטובת מתנות למארחים - סוג בילוי שכיום הרבה פחות פופולרי - היינו מצפים שאנשים יצמצמו את קניות היין והאלכוהול, או לכל הפחות יקנו מוצרים זולים יותר מסדרות יין בסיסיות. גילינו שאנשים החליטו להתפנק בבית. לכן, למרות שמחירי היין נמצאים באופן כללי בירידה, אנחנו רואים שהמחיר הממוצע לבקבוק שנמכר ברשת נמצא בעלייה, כי אנשים קונים היום יינות יותר איכותיים".
איך אתם נערכים לשנה החדשה ולתקופת החגים?
"חגי תשרי הם נקודת קפיצה שנתית בקניית יין בישראל, ולכן הגדלנו את המלאים. יש לנו מבצעים בכל רמות המחיר. משלושה בקבוקים ב־50 שקלים, ארבעה ב־100, שניים ב־60 או חמישה ב־200. מבקרים אצלנו ברשת כ־2 מיליון לקוחות בשבוע".
גם אתי אדרי, מנהלת היצוא של יקבי יתיר וכרמל, שותפה לחלק מהתחושות הללו. "ראינו מגמה של צמיחה שהתחילה באופן מדוד באפריל", היא מדווחת, "אבל ממאי ועד יולי הקצב גדל משמעותית. לפי נתוני סטורנקסט, קטגוריית היין כולה עלתה באחוזים דו־ספרתיים, כשהיקבים שלנו צומחים אף מעבר לקצב הזה".
איך את, כמנהלת יצוא, מתמודדת עם היעדר היכולת לטוס ולהיות קרובה לשווקים שאליהם אתם מייצאים?
אדרי מתנסחת בזהירות: "עשינו את ההתאמות הנדרשות, אם בטעימות והדרכות וירטואליות בזום, אם בפעילות במדיה חברתית, כדי לשמור על הקשר עם הצרכן הסופי במדינות היעד וכדי לשמור על המודעות למותג. אנחנו מקווים שהמגיפה תדעך בקרוב".
יקבים צמצמו את כמות הענבים
ובכל זאת, לא הכל ורוד מבעבע. שוחחנו עם כמה בעלי חנויות פרטיות ורשתות יין מתמחות, והבנו שהחודשים האחרונים יצרו דיכוטומיה מובהקת בין השוק הפרטי, שלבלב כאמור, לבין זה המוסדי.
את המכה הרגישו לא מעט חנויות קטנות ליין אך בעיקר יקבים - שהמכירות שלהם מתבססות על בתי מלון, מסעדות וברים בעיקר. אלה אמנם נפגעו, וחלקם עדיין "יושבים" על מלאים מבציר קודם. יש אפילו שצמצמו את כמות הענבים שהם קולטים בבציר הנוכחי. בענף המזון והמשקאות יש תחומים שבהם השוק הפרטי הצליח לכסות על הפגיעה בשוק המוסדי, ויש שלא.
וכעת למה שמעניין באמת. אמנם בראש השנה צריכת היין בישראל פחותה מזו שבפסח, אך עדיין מדובר באחד משני הפיקים הגדולים של השנה. יצאנו לרחרח מה חדש, לגמנו והשווינו, והנה רשימת היינות הטובים שטעמנו לקראת השנה החדשה, בכל רמות המחירים.
עד 60 שקלים
שרדונה וירטואוזו, 2019, יקב היוצר, 2019: שרדונה יומיומי נעים, בעל צבע בהיר, אף טרופי קלוש (אננס ומנגו) שמתפתח בכוס, גוף קליל וטעמים פירותיים נעימים. יופי של תמורה לכסף. 49 שקלים, שניים ב־80 שקלים לקראת החג.
סוביניון בלאן, 2019, שאטו לה ריג'אן (בורדו, צרפת) : בעל גוון בהיר עם נטייה לזהב קל, אף נפלא ורענן של לימון ואשכולית טרייה לצד פריחה לבנה, בחך טעמי פרי הדר, אגס ותפוח ירוק ועשבוניות טובה. הוא חומצי כדבעי אבל מאוזן. כיפי ומהנה. 60 שקלים.
עלמון אסמבלאז' 2019, יקבי ברקן: בלנד מענג של שרדונה, ויוניה וסוביניון בלאן, שופע ארומות מפתות של פרי ירוק (תפוח, מלון) לצד מליחות ים קלילה. ההתבגרות המתונה בחביות (כחצי שנה בלבד) העניקה לו גוף שמנוני ונגיש, שיחד עם החמצמצות הלימונית המאוזנת, מגישים יין קולינרי מהנה ולא יקר. 60 שקלים.
גאטו נגרו, מלבק 2020: הקאמבק של השנה. לפני כ־20 שנה כיכב "החתול השחור" מצ'ילה על מדפי הרשתות, וממש כעת הוא חוזר אליהם, הפעם מארגנטינה. הבציר נערך בחורף האחרון (ככה זה בחצי הכדור הדרומי) והיין מפציץ בצבע עמוק, ארומות עמוסות פרי (פטל ואסנה) שממשיכות גם לתוך החך. והמחיר? 39 שקלים. שלושה ב־100 במבצע.
קברנה סוביניון אסטייט, 2019, יקב ציון: היקב הירושלמי הוותיק של משפחת שור מציג מיתוג מחודש, לא רק של הקנקן אלא גם של מה שיש בו. יינות כל הסדרות שודרגו באיכותם וזכו לתוויות חדשות במראה אחיד. אהבנו את הקברנה הזה שניחן בצבע בורדו יפה, אף שמדיף ניחוחות פרי בשל לצד אניס ומעט קפה. בלגימה הוא בהחלט מספק את הסחורה ומהנה - גוף טוב, חומציות נעימה וסיומת בינונית באורכה. 40 שקלים.
עד 120 שקלים
לבן 2019, יקב גתו: יקב גראז' בפאתי הוד השרון שהיינן שלו, מלכיאל הדרי, מוציא מתחת ידו יינות מדויקים, בינתיים. גם השרדונה הזה, מרכס דובב, ממשיך את המסורת ומפגין אף פירותי לעילא (אגס, מלון ותפוח), עשבוניות טרייה בצד, עסיסיות מעודנת בחך וחומציות מאוזנת. שווה להגיע במיוחד למגדיאל. 119 שקלים.
פטיט סירה, 2018, יקב דלתון: זן ענבים לא מוערך מספיק בישראל בעל מאפייני פרי עוצמתיים וגוף רחב. זה של דלתון מאופיין באף השופע ארומות אסנה, שוקולד ופלפל שחור, לבנדר, ומעט טבק. מרקם קטיפתי ונגיס שממלא את חלל הפה. האמת? בטעימה הוא הרגיש לנו הרבה יותר יקר. שאפו. 65 שקלים.
אטא פיוז'ן, 2019, יקב דלתא: אחת מהפתעות הטעימה. יהודה קמיסה, שעזב את יקב אור הגנוז, הקים יקב עם כל הציוד המתקדם שכל יינן יכול לחלום עליו. היין הזה מורכב מקברנה סוביניון ופרנק (42% כ"א) וסירה (16%) מכרמי הגליל העליון. צבעו כהה מאוד, כמעט שחור, הרבה דובדבן בשל באף, אפלילות מסתורית ותיבול מפולפל. בחך הוא מרגיש "גדול" - גוף מלא כמעט לעיס, חלק ונגיש כבר כעת. בסדרת הכניסה של היקב ומשאיר אבק להרבה יינות אחרים ברמת מחיר דומה. 79 שקלים.
הר עמשא, 2017, יקב יתיר: הרבה זמן לא יצא לי לסקר את יינות היקב הדרומי הזה, ואני לוקח את כל האשמה עלי. ערן, יעקב וכל הצוות מנהיגים בו כל הזמן חידושים (זני ענבים, מכלי עץ ובטון בגדלים שונים וטכניקות עבודה ייחודיות), והתוצאות ממשיכות להפתיע. גם היין הזה, שהותקן מקברנה סוביניון, פטי ורדו, מלבק ומעט טנאט, הרשים אותנו מאוד - פרי עמוס (פטל שחור) ושוקולדי, מרקם עשיר בחך גם אם צעיר, ומתקתקות פירותית בשרנית ומתחנפת אך לא בשלה מדי. יופי של יין. 100 שקלים.
קברנה סוביניון רזרב סינגל ויניארד, 2017, יקבי ירושלים: בקיץ האחרון העביר סם סורוקה את מושכות היקב לליאור לקסר (אקס יקבי כרמל) ועבר ליקב פסגות - נאחל לשניהם הצלחה. היין הזה הוא מעזבונו של סורוקה, שמפגין בו את היכולות היינניות הווירטואוזיות שלו. הענבים הגיעו מכרם שילה (850 מ'), יש לו צבע משגע, אף נפלא של גרגירי יער שחורים, קקאו משובח ושמץ בשר חרוך ואף ליקריץ. בחך הוא מרוכז וכמעט לעיס, ומתפתחים בו רבדים נוספים לאורך הזמן. 120 שקלים.
120 שקלים ויותר
קמיליה, 2019, יקב פלאם: בציר שני ליין שמוקדש לאם משפחת פלאם, קמי (קמיליה). הוא הותקן מרוב (87%) שרדונה והיתר סוביניון בלאן, מכרמי מטע. הוא הרבה יותר רענן וטרי מקודמו, החבית נמצאת ברקע בלבד וכתיבול (קוקוס ונגיעת חמאתיות) לפרי ההדר (אשכולית ולימון) ולפרחוניות שנותנים את הטון. יוקרתי ומיוחד. 149 שקלים.
ירדן קברנה פרנק, 2017, יקב רמת הגולן: עשוי ענבים מכרמי מרכז רמת הגולן ששכשכו בחביות כשנה וחצי. ניחוחות דובדבן אדום ופטל, לצד וניל, מייפל, אניס ושוקולד, כשברקע רמזים לפלפל ירוק. זהו יין בעל גוף מלא וסמיך, מלא טעם ועדיין שומר על אלגנטיות. ממצטייני הטעימה. 125 שקלים.
רגבים, 2018, יקב בת שלמה: יין מכרמים ביו־דינמיים, שנעשה בשיתוף פעולה עם תיכוניסטים מתוכנית "רגבים" העובדים בכרמים לאורך כל השנה. וזה חתיכת יין - 86% קברנה ו־14% סירה שהתבגרו בחביות צרפתיות כ־14 חודשים. צבע עמוק ואטום, אף שופע פירות שחורים (דובדבני אמרנה בשלים ופטל) לצד אניס וקפה, גוף נפלא וממש לעיס, מאוזן ונגיש כבר כעת, אבל נמצא רק בתחילת הדרך. 140 שקלים.
5X5, 2018, יקב 5 סטונס: בלנד־על, סופר־מסקרן וייחודי שהורכב מענבי מרסלן, קריניאן, פטיט סירה, שיראז ואליקנט בושה בחלקים שווים, מגבעת ישעיהו. צבע עמוק ויפה, באף גרגירי יער אדומים וכחולים (אוכמניות, אסנה ושזיפים), לצד גנאש שוקולדי ותיבול ים־תיכוני (תימין). בחך מפגין אלגנטיות, גוף מלא וטעמים מאוזנים וניכר שיש לו עוד שנים רבות של השתבחות בבקבוק. וואו! 199 שקלים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו