רבות דובר על שבוע הקינוחים הישראלי. שבוע מתוק במיוחד, ששם בקדמת הבמה את יוצרי המנות האחרונות ואת דמותו של שף הפטיסייר הישראלי. בדומה לפסטיבלים דומים בעולם, גם אצלנו יחגגו את השבוע המסוכר בהשתתפות המסעדות המובילות, אך ללא ספק, גולת הכותרת המתוקה והמרגשת ביותר היא הגעתו של הפטיסייר הישראלי טל שפיגל מפריז לתל אביב למשך השבוע.
שפיגל, שמחזיק את חשבון האינסטגרם הפריזאי המחוזר ביותר, שלו יותר מ־315 אלף עוקבים, לובש מקטורן שף ומלהטט ביצירותיו המוקפדות, אשר יוגשו בימים הקרובים בשעת תה אלגנטית בהוטל מונטיפיורי התל אביבי.
לבד בפריז
בשנת 2015 עזב שפיגל את ישראל ונחת בפריז לצורך לימודי קונדיטוריה באחד מבתי הספר המקצועיים הנחשבים ביותר בעיר האורות. הוא מצא עצמו מתחיל חיים חדשים, לבדו בפריז. במקביל ללימודיו, החל לחקור את סצנת הפטיסרי המקומית. כשהוא חמוש בטלפון נייד, אמביציה, סקרנות וסל כישוריו כמעצב גרפי, החל מצלם קינוחים מתוחכמים וצבעוניים כשהוא מתאים בכל פעם את זוג נעליו לסקאלת הצבעים של האובייקט המתוק, ולהפך.
כששפיגל שם לב שצילומים אלה מושכים תשומת לב רבה, החליט לדבוק בקו המאפיין הזה, לצלם במצלמה מקצועית ואף לערוך את התמונות כך שהמתוקים והנעליים יוצגו באופן סימטרי ויתכתבו ויזואלית זה עם זה באופן חד ומדויק. הצילומים הללו הפכו במהרה לסימן ההיכר של החשבון בעל השם המיוחד, desserted in Paris, ותהילת עולם בקרב קהילת הפודיס הבינלאומית לא איחרה לבוא.
desserted in Paris הוא היום מותג בינלאומי חזק ומוביל בקרב חשבונות האינסטגרם הקולינריים. במקביל לחשבון זה, מחזיק שפיגל חשבון הקרוי על שמו ומלהטט בין שתי הפלטפורמות הללו, הפונות לעשרות אלפי עוקבים ברחבי העולם. מאחורי שני החשבונות הללו נמצא אחד האנשים הססגוניים, המוכשרים והכריזמטיים ביותר.
לשאלה מדוע הוא מחזיק שני חשבונות אינסטגרם, עונה שפיגל כי הוא עושה הפרדה בין דיזרטד לבין טל שפיגל. "דיזרטד הוא חשבון שעוסק במחקר של הפטיסרי הצרפתי. אין שם קינוחים שלי. השאלה הנפוצה ביותר בדיזרטד היא - היכן ניתן לטעום את זה? ולכן קינוחים שלי, אם אינם נמכרים לקהל הרחב, אינם מתאימים לפרופיל הזה. טל שפיגל, זהו החשבון שלי כשף פטיסייר, שנועד לחשוף אירועים שאני עורך, קינוחים שאני יוצר, מאחורי הקלעים של עבודתי השוטפת, סדנאות מאסטר קלאס שאני מעביר ברחבי העולם. חשוב מאוד שיידעו ויבינו שהעבודה שלי אינה רק כ'אינסטגרמר ומוביל דעת קהל' - אני שף פטיסייר וזהו המקצוע שלי".
נעליים, והרבה מתוק
כאמור, אחד מסימני הזיהוי שלו הוא הנעליים המיוחדות, ונשאלת השאלה אם מדובר בנעליים שלו. "בארץ, עוד כשעסקתי בעיצוב גרפי, התחלתי לאסוף נעליים צבעוניות ומיוחדות. אני טיפוס צבעוני, וזה היה תמיד המאפיין שלי. כשעברתי לפריז לקחתי עימי חלק קטן מאוד מהאוסף שלי, ועשרה זוגות עשו עימי את המעבר. יום אחד, במקרה, הגעתי לצלם קינוח צהוב כשלרגליי נעליים צהובות, צילמתי את הקינוח עם הנעליים וראיתי שהתגובות נהדרות. וככה השתמשתי בעשרת זוגות הנעליים שהיו ברשותי וצילמתי קינוחים שמתאימים להם. בהמשך התחיל שיתוף פעולה עם בתי אופנה מובילים שהחלו פונים אליי. היום יש לי מעל 300 זוגות נעליים צבעוניות והן כולן שלי".
קרה לך שהשתמשו בחשבון שלך להשקת נעליים?
"ריבוק פנו אלי להשקת נעליים סגולות, ואני יצרתי עבור המותג קינוח סגול שיתכתב עם הנעליים החדשות. היצירה הזאת כיכבה בקמפיינים בארצות הברית והתקבלה באהבה גדולה. בנוסף, יש כמה נעליים שעיצבתי או תרמתי לעיצוב, כשיש צורך כזה לטובת הצילומים שלי.
"לפעמים אני זקוק לשילובי צבעים שאין בנעליים קיימות, אך יש בעולם הפטיסרי. לדוגמה, נעליים בצבעים לבן וצהוב קיימות, והן מתאימות לצילומים של טארט לימון, אך פעם צילמתי מקרונים בצבעים של צהוב וירוק, ולאכזבתי אין בנמצא נעליים עם שילוב צבעים כזה. היום אני כבר יכול להרים טלפון לכמה בתי אופנה ולבקש שילובי צבעים שאני רוצה. כמו לדוגמה הנעליים שאני נועל עכשיו, שנוצרו עבור צילומי קינוחים שלי, כי הרי איזה בית אופנה מייצר נעלי גברים במידה 45 בצבעים מבריקים של ורוד ולבן?".
חיבוק עולמי
חשבון האינסטגרם דיזרטד התקבל בחיבוק גדול בקרב חובבי האוכל והקינוחים בעולם. על כך מספר שפיגל, "אני מוזמן לא מעט לתעד ערים ברחבי העולם, ובעצם לתת במה לעולם הפטיסרי שלהן. זה לא תמיד קל, מפני שהקו של דיזרטד הוא קו מאוד צרפתי וזה משליך על הנראות של החשבון. אבל אני מוצא דרכים לפצח את זה מבלי לחטוא לעצמי ולמאפיינים של החשבון שלי".
על העבודה בפריז הוא מספר: "בפריז אני חייב לבקר ולטעום קולקציות חדשות, ולשמור על קשרים עם השפים. חלקם כבר נהיו חברים שלי, ואנחנו מוצאים גם זמן לשבת על כוס קפה ללא כל קשר לעבודה".
לשאלה אם הוא משוטט בעיר לחפש השראה, הוא עונה: "היום שיטת העבודה כבר השתנתה, אם פעם טיילתי בעיר עם תיק מלא בנעליים ומצלמה תלויה על הצוואר, היום אני עובד ישירות מול השפים, המנהלים ואנשי היח"צ והשיווק, ומקבל מהם את כל האינפורמציה. מתוך כך אני בוחר מה ארצה לצלם, והקינוחים יגיעו אליי".
אתה טועם את כל מה שאתה מצלם?
"פעם הייתי אוכל, לא טועם. ממש אכלתי כל קינוח וקינוח. היום אני כבר למוד ניסיון, ואני רק טועם. הקינוח האהוב עלי הוא טארט לימון פשוט וקלאסי, בדיוק כמו שמקועקע לי על פרק היד".
אם רציתם לדעת איפה מוגש טארט הלימון הטעים ביותר בפריז, שפיגל ממליץ דווקא על מסעדה ולא פטיסרי בוטיק. "במסעדת Le square trousseau מוגש טארט לימון קלאסי מעוטר במרנג, בלי להטוטים והכי טעים שיש".
גם עולם הקינוחים הישראלי מתקדם ומתפתח. על הקולגות שלו כאן שפיגל מפרט: "אפרת ליכטנשטט, עתליה בעין כרם, אלון שבו כמובן. יש פה אנשים מוכשרים ונהדרים שאני מאוד מעריך, גם סאני דרעי שאני לא מכיר ולא פגשתי, אבל אני מאוד מעריך את מה שהיא עושה. ערן שוורצברד הזמין אותי לבקר בקונדיטוריה שלו מבלי שנפגשנו אי פעם, ומאוד שמחתי להגיע. כשמזמינים אותי ויש לי פנאי, אני תמיד שמח לבקר ולהכיר".
שפיגל, כאמור, יתארח ב"שבוע הקינוחים". על בחירת הקינוחים שיגיש הוא מספר: "רציתי לשלב בין העיסוק שלי בפטיסרי צרפתי גבוה לבין טעמים שלנו מפה. בכל קינוח יש כמה וכמה אלמנטים, כראוי לקינוח צרפתי מוקפד, ובכל קינוח יש ניחוח ישראלי ים־תיכוני".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו