כחלק ממנהגנו השכונתי, יצר ועד הגן העירוני מארזים בעבודת יד לגננות ולצוות. עוגות דבש נאפו, מרקחות פרי נרקחו, דבש זני נהדר נבחר בקפידה וילדי הגן איירו ברכת שנה טובה. הצוות הנרגש שמח על השי המתוק והאישי - ואני נותרתי עם חצי צנצנת דבש עודפת בתום אפיית שש העוגות.
עמית ובן, צעירי בניי, חזרו כל אחד ממסיבת ראש השנה בגן עם מארז דבש קטן וחמוד. נוסף על כך, לאחר בדיקה קפדנית של דבש ישראלי לאחד ממדוריי בעיתון, נותרה צנצנת מלאה של דבש גנרי של רשת שיווק גדולה, שאינו עתיד להיאכל כמזון מלכות בריא.
חישוב מהיר מעלה כי לאחר ראש השנה ולקראת חגי תשרי יש באמתחתי כמות ניכרת של דבש, שעתיד להתבשל או להיאפות. אני מנחשת כי כמוני, גם לרבים אחרים נותרו כמה צנצנות דבש מראש השנה.
כשמחשבותיי נשואות אל בילוי משפחתי בסוכה מקושטת, החלטתי להשתמש בדבש להכנת מיני מאפים מתוקים שמפארים דווקא שוקולד, אגוזים ופירות.
מאפינס פיננסייר שזיפים וחמאה חומה
החומרים (ל־12 מאפינס):
√ 3 חלבונים
√ ½ כוס + 1 כף קמח
√ ¾ כוס שקדים טחונים
√ 100 גרם (1 שקית) אבקת סוכר
√ 1 כפית אבקת אפייה
√ 125 גרם חמאה
√ 4 שזיפים גדולים חתוכים לקוביות
√ 2 כפות דבש
אופן ההכנה:
בקערה טורפים את החלבונים עד שמתחיל להיווצר מעט קצף לבן ורך מאוד.
בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, השקדים הטחונים, אבקת הסוכר ואבקת האפייה.
בקלחת קטנה מניחים 100 גרם חמאה, מבשלים על אש בינונית וממיסים תוך טריפתה.
ממשיכים לבשל במשך כמה דקות, עד שהחמאה משנה את צבעה לצבע חום ענברי ומעלה ריח אגוזי. מסירים מהאש ומסננים.
יוצקים את החמאה החומה לקערת החומרים היבשים ומערבבים. מוסיפים את החלבונים ומערבבים אותם לתוך התערובת.
יוצקים את הבלילה לתבנית שקעים משומנת, עד 2/3 מגובהם.
באותה קלחת מכינים 25 גרם חמאה באותו האופן עד שהופכת חומה, מוסיפים אל הקלחת את קוביות השזיפים והדבש ומבשלים יחדיו במשך דקתיים.
יוצקים את השזיפים במרכז כל מאפין, אפשר גם עם הנוזלים שהצטברו בקלחת.
אופים בתנור בחום של 180 מעלות במשך כ־15 דקות.
עוגיות דבש ושוקולד צ׳יפס
החומרים (לכ־24 עוגיות):
√ ½ כוס דבש
√ ¼ כוס סוכר
√ 115 גרם חמאה רכה
√ 1 כפית תמצית וניל איכותית
√ ¼1 כוסות קמח
√ 1 כפית סודה לשתייה
√ קורט מלח
√ 1 כוס שוקולד צ׳יפס
אופן ההכנה:
במיקסר עם וו גיטרה מערבלים במשך כ־3 דקות דבש, סוכר וחמאה.
מוסיפים וניל, קמח, סודה לשתייה ומלח ומערבלים רק עד שנוצר בצק.
מוסיפים שוקולד צ׳יפס ומערבבים יחדיו.
מעבירים את התערובת למקרר למשך 10 דקות.
מוציאים את התערובת מהמקרר, יוצרים עיגולים מהבצק הקר ומסדרים על תבנית מרופדת בנייר אפייה במרווחים גדולים.
אופים בתנור בחום של 180 מעלות, במשך כ־8 דקות, עד ששולי העוגיות שחומים והעוגיות עצמן רכות.
מצננים לחלוטין, ורק אז משחררים מהתבנית.
שמרים פקאן ודבש
החומרים (לכ־12 יח' אישיות):
לבצק:
√ ½ ק״ג קמח (½3 כוסות)
√ 1 כף שמרים יבשים
√ 1/3 כוס סוכר
√ 1 מכל (200 מ״ל) שמנת חמוצה
√ ¼ כוס שמנת מתוקה
√ 2 ביצים
√ 100 גרם חמאה רכה מאוד
לסירופ:
√ 120 מ״ל (½ כוס) מים
√ 6 כפות סוכר
√ 1 כפית קינמון
למלית:
√ 200 גרם (2 כוסות) אגוזי פקאן טריים, לא קלויים
√ 2 כפות סוכר
√ 3 כפות דבש
√ 2 כפות שמנת מתוקה
√ 1 חלמון
√ 1 כפית גדושה קינמון
אופן ההכנה:
מכינים את הבצק: במיקסר עם וו לישה מערבלים את כל מרכיבי הבצק במהירות נמוכה במשך 2 דקות. מגבירים מעט את המהירות למהירות בינונית וממשיכים ללוש במשך כ־3 דקות עד לקבלת בצק רך וגמיש. מכסים את הקערה במגבת לחה ומתפיחים כשעה.
בינתים מכינים את המלית: טוחנים את כל מרכיבי המלית לקרם חלק ודביק.
מעצבים את המאפים: מחלקים את הבצק לשניים ומרדדים כל חלק למלבן ארוך, כ־30 ס״מ רוחב וכ־25-20 ס״מ אורך.
מחלקים את המלבן ל־6 רצועות ברוחב כ־5 ס״מ כל אחת ובאורך כ־25-20 ס״מ (12 בסך הכל).
מורחים רק 5 רצועות מכל מלבן במלית ומשאירים אחת נקייה (בסך הכל 2 רצועות משני המלבנים).
עורמים 5 רצועות זו על גבי זו כך שתתקבל שכבת בצק ושכבת מלית לסירוגין. מעל הכל מניחים את הרצועה ללא המילוי.
את מלבן השכבות שנוצר חותכים בזהירות בסכין משוננת ל־6-5 ריבועים גבוהים.
משמנים תבנית שקעים ומניחים כל ריבוע על צידו בשקע, כך שהשכבות ניצבות לתבנית, והפסים שנוצרו, בצק־מלית־בצק־מלית - ניצבים לגובה.
מי שמתקשים בעיצוב המאפים, יכולים להכין שני גלילים שמנמנים מהבצק, לחתוך לשבלולים בעובי 3 ס״מ ולהתפיח כל שבלול בשקע של התבנית.
מכסים במגבת ומתפיחים במשך כ־20 דקות.
אופים בתנור בחום של 180 מעלות במשך כ־15 דקות.
בינתיים, מבשלים את כל מרכיבי הסירופ לנוזל סמיך. עם יציאת המאפים מן התנור מברישים אותם בסירופ החם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו