על אפיית אוזני המן אינני מוותרת. זהו מנהג משפחתי שמלווה אותי מילדות, ואולי היחיד ממסורות החג שאינו מלווה בחרדה ובהיעדר שינה. שכן מרגע שהונחה בחדרי התחפושת המיועדת החלו פרפרי התרגשות להתעופף בחלל הבטן. ואפייה תמיד הרגיעה אותי. העשייה, העבודה עם החומר, הריכוז - כל אלה הצליחו להסיח את דעתי ולשלוח אותה למקום מהורהר ושלו.
כבר יותר מ־11 שנה שאני ממשיכה במסורת הרידוד, המילוי והקיפול עם ארבעת בניי. בכל שנה מתהדר משלוח המנות שאותו הם אוחזים בידיהם הקטנות והקפוצות באוזני המן פריכות ומתוקות, שאותן אפו בעצמם. ילדיי, ככל הילדים, מעדיפים את אלה ממולאות השוקולד, אוזני המן של שנות האלפיים. ולא סתם שוקולד, אלא מריר ואיכותי ועשיר בטעם.
השנה הוספתי למריר הנפלא הזה מתיקות מעודנת של פרלין אגוזי לוז, ואוזני ההמן השוקולדיות היו לממתקים נהדרים. המשכתי ורידדתי בצק לימוני ועדין, שיעטוף מילוי שקדים ופיסטוקים לאוזני המן מעט אתניות, למביני עניין וטעם. ואם כבר ניחוח ים תיכוני שורר במטבחי, אז גם אוזני המן מעוטרות קינמון ושומשום וממולאות בשפע תמרים קצוצים וחלווה מקומית.
• • •
אוזני המן לימוניות במילוי שקדים ופיסטוקים
החומרים (לכ־30 אוזני המן):
לבצק:
• ½1 כוסות קמח
• ½ כוס שקדים טחונים
• ¾ כוס אבקת סוכר
• 175 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
• 1 חלמון
• 1 כף מים קרים
• גרידה מ־1 לימון
למילוי:
• 150 גרם שקדים טחונים
• 100 גרם פיסטוקים טחונים
• 80 גרם אבקת סוכר
• 4 כפות סירופ רוזטה
• 1 כף מיץ לימון סחוט טרי
• כמה טיפות מי ורדים
אופן ההכנה:
לבצק: בקערת המיקסר מערבבים קמח, שקדים טחונים, אבקת סוכר וחמאה לתערובת פירורית.מוסיפים לקערה את יתר החומרים ומעבדים בקצרה לבצק פריך.
מחלקים את הבצק לשניים, משטחים, עוטפים ביריעת ניילון ושומרים בקירור למשך כ־20 דקות.
למילוי: טוחנים את כל המרכיבים במעבד מזון עד שנותר ממרח אחיד ומוצק.
על משטח מקומח מרדדים את הבצק לעלה דק בעובי כ־1/2 ס"מ.
בעזרת קורצן עוגיות או כוס שתייה קורצים עיגולים מהבצק.
בעזרת כפית מערימים תלולית מילוי ומקפלים את השוליים על פני המילוי למשולש.
מהדקים היטב את שפתי הבצק זו לזו (אפשר להיעזר במעט ביצה טרופה על מנת להדביק את הבצק).
אם במהלך העבודה הבצק התרכך, כדאי לשמור את אוזני ההמן במקרר למשך כ־20 דקות לפני האפייה.
מסדרים במרווח בתבנית אפייה מרופדת נייר אפייה, ואופים בחום בינוני (180 מעלות) במשך 10-12 דקות או עד שהבצק מזהיב.
• • •
אוזני המן שוקולד פרלין
החומרים (לכ־40 אוזני המן):
לבצק:
• 2 כוסות גדושות קמח
• ½ כוס אבקת סוכר
• 200 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
• 3 כפות גדושות אבקת פרלין (להשיג בחנויות המתמחות)
• 2 כפות מים קרים
למילוי:
• 3 כפות גדושות ממרח שוקולד אגוזים (דוגמת נוטלה)
• 75 גרם שוקולד מריר קצוץ

צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
לבצק: בקערת המיקסר מערבבים קמח, אבקת סוכר וחמאה לתערובת פירורית.
מוסיפים לקערה את יתר החומרים ומעבדים בקצרה לבצק פריך.
מחלקים את הבצק לשניים, משטחים, עוטפים ביריעת ניילון ושומרים בקירור למשך כ־20 דקות.
למילוי: מערבבים ממרח שוקולד ושוקולד קצוץ.
על משטח מקומח מרדדים את הבצק לעלה דק בעובי כ־1/2 ס"מ.
בעזרת קורצן עוגיות או כוס שתייה קורצים עיגולים מהבצק.
בעזרת כפית מערימים תלולית מילוי ומקפלים את השוליים על פני המילוי למשולש.
מהדקים היטב את שפתי הבצק זו לזו (אפשר להיעזר במעט ביצה טרופה על מנת להדביק את הבצק).
אם במהלך העבודה הבצק התרכך, כדאי לשמור את אוזני ההמן במקרר במשך כ־20 דקות לפני האפייה.
10. מסדרים במרווח בתבנית אפייה מרופדת נייר אפייה, ואופים בחום בינוני (180 מעלות) במשך 10-12 דקות או עד שהבצק מזהיב.
• • •
אוזני קינמון ושומשום עם חלווה ותמרים
החומרים (לכ־20 אוזני המן):
לבצק:
• ½ יריעת בצק עלים מרודד (כ־200 גרם)
• 4 כפות סוכר
• 2 כפיות קינמון
• 3 כפות שומשום
• 1 ביצה טרופה
למילוי:
• 2 כפות גדושות ממרח חלווה (רצוי טבעי של "שקד תבור")
• 4 תמרי מג'הול קצוצים דק

צילום: לירון אלמוג
אופן ההכנה:
מפזרים על משטח העבודה סוכר, קינמון ושומשום. משטחים מעליהם את הבצק ומרדדים בעדינות בעזרת מערוך, כך שהסוכר, הקינמון והשומשום יידבקו לבצק.
מערבבים ממרח חלווה ותמרים.
בעזרת קורצן עוגיות או כוס שתייה קורצים עיגולים מהבצק. מברישים ביצה טרופה על פני הבצק החשוף (הבצק המצופה נשאר בצד המופנה כלפי משטח העבודה).
בעזרת כפית מערימים תלולית מילוי ומקפלים את השוליים על פני המילוי למשולש. לאחר הקיפול, צידו המצופה של הבצק יהיה כלפי חוץ.
מהדקים היטב את שפתי הבצק זו לזו (יש לעבוד בזריזות כדי שהבצק לא יתרכך ויקשה על העבודה).
מסדרים במרווח בתבנית אפייה מרופדת נייר אפייה ואופים בחום בינוני־גבוה (200 מעלות) בחלקו התחתון של התנור, במשך 10-12 דקות או עד שהבצק מזהיב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו