יש לנו במטבח הישראלי מעט מאוד להתגאות בו כשלנו. המטבח שלנו שואב השראה ומקורות מסביבתו, מאמץ אותם אל חיקו ומנכס אותם. החומוס, הטחינה, הם שלנו אבל לא רק שלנו. השניצל הוא סוג של מאכל לאומי בהשאלה, גרסת העוף שלו ישראלית מאין כמוה, אחותה הבכורה, המקורית והוינאית עשויה עגל.
מתכוני פתיתים של מאיה דרין // צילום: גיל קרמר
אבל הפתיתים, הם משלנו. הם נולדו פה, גדלו כאן. הם ותיקי היישוב הקולינארי ושגרירי ישראל בתפוצות. הפתיתים תפסו מיד מקום של שגרה על המדף, מוצר ייסוד שאף מזווה בייתי אינו שלם בלעדיו. וכמו כל כוכב מקומי, גם הפתיתים היגרו מעבר לים על מנת לנסות את מזלם בשוק האמריקאי המבטיח. שם הפתיתים הצנועים זכו לשם האתני " קוסקוס ישראלי". לא עוד תחליף אורז או פסטה, לא עוד אוכל ילדים צבוע בקטשופ כי אם מרכיב מחוזר על ידי השפים האמריקאים הגדולים.
לביבות פתיתים וירק
רשימת חומרים:
1 כוס פתיתים מבושלים ומצוננים
½ כוס עשבי תיבול קצוצים
1 כוס עלי תרד חתוכים גס
1 כוס תערובת גבינות מגוררות (קצ'קבל, מוצרלה וכדומה)
1/2 כוס פירורי לחם
2 ביצים
מלח לפי הטעם
פלפל שחור לפי הטעם
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את כל המרכיבים, מתבלים במלח ופלפל.
במחבת עמוקה מחממים שמן לטיגון.
בעזרת כפות ידיים נקיות ויבשות יוצרים לביבות קטנות ועגולות.
מניחים בזהירות במחבת.
מזהיבים צד אחד והופכים לצד השני (יש להימנע מלהזיז את הלביבות עד שהן מזהיבות והמעטה החיצוני הופך פריך).
פתיתים עם שלל פטריות
רשימת חומרים:
2 כוסות פתיתים בצורת אורז
4 כפות שמן זית
1 סלסילת פטריות שמפיניון פרוסות
1 חב' פטריות שי-מג'י
1 חב' פטריות ירדן מיובשות פרוסות
1 בצל קטן חתוך לרצועות
3 שיני שום פרוסות
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
חופן בצל ירוק קצוץ
אופן ההכנה:
מבשלים את הפתיתים לפי הוראות היצרן ומצננים מעט.
מחממים 2 כפות שמן זית במחבת ומזהיבים את הפטריות , מוסיפים את השום ומקפיצים יחדיו.
מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים את הפתיתים ומערבבים.
מקשטים בבצל ירוק ומגישים חם.
תבשיל פתיתים, עוף וגזר
רשימת חומרים ל-4 מנות:
1/2 כוס שמן זית
1 בצל קלוף פרוס לרצועות
2 גזרים קלופים וחתוכים לגפרורים
8 שיני שום כתושות
2 כוסות פתיתים
2 כוסות מים רותחים
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
פפריקה לפי הטעם
אופן ההכנה:
בסיר המתאים גם לתנור מחממים שמן זית ומזהיבים בצל, גזר ושום, מוסיפים פתיתים ומערבבים יחדיו.
מוסיפים מים רותחים מתובלים במלח, פלפל ופפריקה.
מכסים את התבשיל בנייר אפייה, מעליו נייר אלומיניום ומכסים במכסה.
מבשלים במשך כ-30 דקות בחום גבוה, 190 מעלות או במשך כל הלילה בחום של 115 מעלות.
***אם רוצים, משחימים שוקי עוף, או כנפיים ומשבצים בתוך התבשיל. יש לשים לב שאז זמן הצלייה מתארך מ30 דקות לשעה. אם מבשלים כל הלילה, משך הצלילה נשאר כשהיה.
סלט בטטה אסייתי עם קרוטוני פתיתים.
רשימת חומרים:
לבטטה:
1 בטטה גדולה
1/2 כוס שמן זית
מלח אטלנטי
2 ענפי טימין
קורט צ'ילי גרוס
לפתיתים:
1/4 כוס פתיתים בצורת גלגלים
2 כפות שמן זית
1/2 כפית סוכר
מלח לפי הטעם
1/2 כפית אבקת שום
קורט צ'ילי גרוס
לסלט:
6 פטריות שמפיניון גדולות פרוסות
6 צנוניות קטנות פרוסות לפרוסות
1 מלפפון חתוך דק
חופן כוסברה קצוצה
חופן נענע קצוצה
לרוטב:
2 כפות סויה
1 כף טריאקי
3 כפות מירין
2 כפות מיץ לימון
1 כף חומץ אורז
1 כף סוכר
מעט מים
2 כפות ג'ינג'ר מגורר
2 שיני שום קצוצות
קורט צ'ילי גרוס
1 כף שמן סומסום
אופן ההכנה:
לבטטה: מקלפים וחותכים את הבטטה לפרוסות.
מושחים בשמן זית, מפזרים מלח, טימין וצ'ילי.
צולים בתנור בחום 180 מעלות עד שמתרכך ומשחים.
לפתיתים: מבשלים את הפתיתים לפי הוראות היצרן ומקררים לחלוטין.
מערבבים את הפתיתים עם שמן זית, סוכר, מלח, אבקת שום וצ'ילי.
משטחים ומפזרים על תבנית אפייה מכוסה נייר אפייה ואופים בתנור ב180 מעלות כ-5 דקות עד שמזהיבים והופכים פריכים.
לסלט: מערבבים את כל חומרי הרוטב
מערבבים את כל מרכיבי הסלט, יוצקים מהרוטב לפי הצורך.
מסדרים את הבטטה על צלחת הגשה, מניחים מעל תלולית סלט, מקשטים עם קרוטוני פתיתים ומגישים