מגזר בשמן ועד הפס הלבן: 8 הטיפים החשובים ביותר בטיגון סופגנייה

הקונדיטורית והמתכונאית מימי נאמן משתפת אותנו בכללי הזהב לטיגון סופגניות, בצורה נכונה ובריאה יותר • איך לצמצם את נזקי הטיגון, באיזה סיר כדאי לבחור, איך גזר ותמצית זרעי ענבים קשורים לעניין ומה עושה אלכוהול בתוך סופגנייה?

טיגון סופגניות. צילום: לירון אלמוג

חנוכה הוא חג הסופגניות ובואו נודה באמת -  אי אפשר להימנע מזה, אבל אפשר לעשות את זה נכון יותר. לקראת החג המתקרב, גייסנו את הקונדיטורית והמתכונאית מימי נאמן, מבעלי רשת מאפה נאמן, על מנת שתשתף אותנו בכל הטריקים והטיפים שיחסכו לכם לא מעט קלוריות ושמן בסופגנייה. איך לצמצם את נזקי הטיגון, למה כדאי לבחור בסיר נירוסטה, איך גזר ותמצית זרעי ענבים קשורים לעניין, ומה עושה אלכוהול בתוך סופגניה?

כך תכינו סופגניות ביתיות סופר טעימות, עם מינימום שמן וקלוריות מיותרות בתוכן.

שימו לב לגודל אחיד, צילום: Gemini AI

טיפ ראשון: הגודל כן קובע

הגודל האידאלי לסופגניה הוא 40 גרם, כך שמקילו בצק ייצאו 24 סופגניות. חשוב מאוד שהסופגניות יהיו אחידות בגודלן, כדי שיטוגנו בצורה שווה. הכנת מזון מטוגן בחתיכות גדולות מפחיתה את ספיגת השמן, כיוון שככל שהמזון גדול יותר - שטח הפנים גדול יותר וכך נספג פחות שמן עבור כל פריט מטוגן. לכן עדיף להכין ולאכול סופגנייה אחת גדולה מאשר כמה סופגניות קטנות באותו המשקל.

טיפ שני: השתמשו בסיר נירוסטה

שימוש בסיר נירוסטה לטיגון טומן בחובו מספר יתרונות. ראשית, נירוסטה מאפשרת פיזור חום אחיד, כך שהמזון מתבשל בצורה שווה. שנית, סיר נירוסטה אינו פולט חומרים מזיקים בחימום גבוה, בניגוד לחלק מכלי הטיגון בעלי ציפויים כימיים. עם מעט טכניקה נכונה (חימום נכון ושימוש בשמן איכותי), ניתן למנוע הידבקות וליהנות מטיגון בריא יותר.

טיפ שלישי: שימו שמן - אבל שימו לב איזה

נתחיל מסוג השמן - מומלץ ורצוי לטגן סופגניות בשמן קנולה ולא בשמן חמניות או זית, משום שלשמן קנולה יש נקודת שריפה גבוהה יותר, מה שנותן לשמן תוחלת חיים ארוכה יותר, כך שיספיק ליותר זמן טיגון לפני שנצטרך להחליף אותו. כיום יש בשוק שמנים איכותיים המועשרים בוויטמין E ובנוגדי חמצון נוספים שמשפרים את עמידות השמן בטיגון וכן אינם מאפשרים לשמן לחדור בקלות למזון המטוגן ומפחיתים את תכולת השמן בו בעשרות אחוזים.

השמן צריך להיות חם ועמוק, צילום: לירון אלמוג

טיפ רביעי: לא לפחד משמן חם ועמוק

חשוב מאוד לטגן בשמן עמוק. טמפרטורת השמן המומלצת לטיגון הסופגניות היא 160 מעלות. רצוי להיעזר במד טמפרטורה כדי לשלוט בחום השמן. החום יגרום ליצירה מהירה של קרום העוטף את הסופגנייה ויפחית את ספיגת השמן.

טיפ חמישי: אלכוהול תמיד עוזר

אלכוהול מצמצם ספיגה של שמן. ניתן להקטין את ספיגת השמן באמצעות הוספת מעט משקה אלכוהולי (ברנדי, קוניאק, רום) לבצק. בערך 2-4 כפות משקה ליחס של 1 ק"ג קמח. האלכוהול שבבצק הופך בזמן הטיגון לגז, הנוטה להתנדף מהבצק, כך שמרבית השמן המנסה להיספג בבצק, נדחק החוצה.

טיפ שישי: תנו לנו לתפוח

תהליך ההתפחה של הבצק משמעותי מאוד בהכנת סופגניות. כדי לקבל סופגנייה אוורירית ונימוחה חשוב להתפיח את הבצק פעמיים, ופעם נוספת אחרי שחילקנו ויצרנו כדורים. התפיחה הכפולה של הבצק מסייעת לייצובו והופכת את הנקבוביות בו (החורים), לאחידות וקטנות יותר. כדי להתפיח בצורה הנכונה ביותר, יש להוציא את האוויר מהבצק לאחר התפיחה הראשונה, לקפל את הבצק פעם אחת (או ללוש דקה) ואז להניח לתפיחה נוספת במקום חמים ויבש. התפיחה הכפולה גומרת לבצק לצוף מעל השמן ולא להיות כבד ולשקוע (מה שגורם לספיגה של יותר שמן בתהליך הטיגון).

טיפ שביעי: הוסיפו גזר ותמצית זרעי ענבים 

במהלך הטיגון, רדיקלים חופשיים נוצרים והם מקושרים למחלות רבות. כדי להפחית את השפעתם, אפשר להוסיף חתיכת גזר טרי לשמן, שמכיל בטא קרוטן וקרטנואידים – נוגדי חמצון חשובים. הכנסת הגזר בתחילת הטיגון עוזרת לנטרל את הרדיקלים החופשיים ומאטה את פעולתם, מה שמפחית את חמצון השמן. מומלץ להחליף את הגזר מעת לעת כדי לשמור על יעילותו. בנוסף, הוספת תמצית זרעי ענבים לשמן תורמת להפחתת החמצון, שכן תמצית זו מציעה תכונות נוגדות חמצון חזקות שמסייעות לשמור על איכות השמן לאורך זמן.

חפשו את הפס הלבן, צילום: אורן בן חקון

טיפ שמיני: חפשו את הפס הלבן

מכירים את הפס הלבן שסובב את הסופגניה? מדובר בסוד שמסביר למה כדורי הבצק צפים על השמן – הם מלאים באוויר, ולכן רק בערך מחצית מכל כדור טובל בשמן. הפס הבהיר שנראה בקצוות הסופגניה הוא האזור שלא בא במגע עם השמן במהלך הטיגון, וזה למעשה סימן לכך שמדובר בסופגניה מוצלחת. ברגע שמבחינים בפס הזה, אפשר להוציא אותה מהשמן – היא לא צריכה להישאר בו יותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר