לא לזרוק: מה עושים עם לחם יבש?

רגע לפני שהלחם הופך לחמץ, זה הזמן לתכנן את המטעמים שאפשר לעשות איתו • איך אמרו האימהות? חבל לזרוק

בואו של חג הפסח הממשמש ובא הוא הזדמנות נהדרת להיפטר משאריות הלחם שנותרו במזווה או במקפיא ולהפליא במתכוני לחם.

נכון, תהליך ביעור החמץ עדיין לפנינו, אבל כבר עכשיו אפשר לתכנן אילו מטעמים נוכל להכין ממנו. תרבות אכילת הלחם הישראלית השתנתה מן הקצה אל הקצה. מחמצת הפכה למילה שגורה בשפה העברית, קמח מלא, כוסמין ושיפון הם עניין שבשגרה, ומאפיות בוטיק הן חלק מהנוף. אך לחמים טובים ונפלאים בשיא טריותם - רובם  אינם שורדים יותר מ-‭24‬ שעות והופכים לפרוסות המתיישנות במקפיא.

עם זאת, ללחם יבש שימושים רבים. את הלחם הלבן אפשר להמשיך לייבש ולטחון במעבד מזון, ואת חלקו הרך להפוך לפירורי לחם הטעימים פי כמה מאלה הנמכרים בשקיות. פרוסות לחם מיום אתמול יהיו ברוסקטות וקרוטונים פריכים, שמוסיפים עניין וטעם לכל סלט או  מרק. פיתה בודדת, עם מעט מעוף והרבה גבינת ריקוטה למריחה בשילוב טעמים נועזים, הופכת לארוחה אתנית  ססגונית, ושאריות חלה - למאפה הטרנדי ביותר של השנה  החולפת, הלוא הוא ברד פודינג מתוק וממכר.

ברד פודינג תותים ומרציפן

צילומים וסטיילינג: לירון אלמוג

החומרים (ל-4 מנות):

• 8 פרוסות עבות של חלה מתוקה וטובה

• 75 גרם חמאה מומסת

• 12 תותים חתוכים לרבעים

• 1 מכל שמנת לבישול ‭ 15% ‬

• ‭ 1/2‬כוס סוכר

• 100 גרם מרציפן מפורר לפיסות

• 3 ביצים

• 2 חלמונים

 

לקישוט:

• סוכר דמררה

 

אופן ההכנה:

‭.1‬ בוצעים את הלחם הישן לפיסות או פורסים לפרוסות ומערבבים עם החמאה המומסת.

‭.2‬ מוסיפים תותים ומערבבים.

‭.3‬ מערבבים יחדיו שמנת, סוכר, מרציפן, ביצים וחלמונים ומוסיפים לתערובת הלחם.

‭.4‬ מניחים בצד למשך כ-‭10‬ דקות.

‭.5‬ יוצקים לסיר הגשה משומן היטב ומפזרים מעל סוכר דמררה.

‭.6‬ אופים בתנור בחום של ‭ 180‬מעלות במשך כ-‭20‬ דקות, עד שמזהיב.

 

כריך לבנוני

החומרים (ל-4 מנות):

• 4 פיתות שומשום (דוגמת הפיתות המיתולוגיות של אבולעפיה)

• 1 גביע ריקוטה טבעית למריחה

• 4 כפות תבלין זעתר

 

לבצל סגול:

• 2 בצלים סגולים פרוסים דק

• 2 כפות סומאק

• מיץ לימון סחוט טרי לפי הטעם

• שמן זית לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

‭.1‬ מתבלים את הבצל הסגול בסומאק, במיץ לימון ובשמן זית.

‭.2‬ מכינים סלט קצוץ דק מהעגבניות, הפלפל החריף, השום ועשבי התיבול  הקצוצים ומתבלים בשמן זית, בלימון, במלח ובפלפל שחור.

‭.3‬ חותכים את הפיתות לרבעים, מורחים בריקוטה טבעית, מתבלים בזעתר ומוסיפים בצל סגול מתובל.

‭.4‬ מגישים לצד סלט עגבניות חריף.

 

לסלט עגבניות:

• 12 עגבניות צבעוניות

• פלפל חריף

• 3 שיני שום כתושות

• חופן פטרוזיליה וכוסברה קצוצות

• 2 כפות שמן זית

• מיץ לימון סחוט טרי לפי הטעם

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

 

סלט פנצנלה/סלט לחם

החומרים (ל-4 מנות):

• 16 עגבניות שרי תמר

• 16 עגבניות שרי צהובות

• 16 עגבניות שרי שוקולד

• 1 בצל סגול חתוך לפרוסות דקיקות

• חופן עשבי תיבול קצוצים דק

• שמן זית לפי הטעם

• מיץ לימון סחוט טרי לפי הטעם

• מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

 

לקרוטונים:

• 4 פרוסות עבות של לחם

• 6 כפות שמן זית

• 2 כפות פטרוזיליה קצוצה או אורגנו יבש

• 2 שיני שום כתושות

• מלח לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

‭.1‬ מערבבים את כל חומרי הקרוטונים ומשטחים על תבנית אפייה.

‭.2‬ אופים בחום של  160‬ מעלות במשך כ-‭10‬ דקות, עד לקבלת קרוטונים פריכים וזהובים.

‭.3‬ חותכים את העגבניות לרבעים, מערבבים עם כל המרכיבים ומוסיפים את הקרוטונים.

‭.4‬ מתבלים בשמן זית, במיץ לימון, במלח ובפלפל ומגישים.

‭.5‬ אפשר להוסיף גבינה טובה וזיתים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר