בשר בקר טחון הוא מרכיב שנמצא בשימוש כמעט בכל מטבח ביתי. רוטב בולונז, קציצות, כדורי בשר, המבורגרים, פאד קפאו, לזניה או מוסקה, יש לא מעט מנות שעושות בו שימוש. אמנם הוא נחשב לבשר קל ונוח יחסית לעבודה, אך תופתעו לגלות שיש כמה טעויות, שרבים מאיתנו עושים בתהליך ההכנה שלו.
בישול נכון יותר, נטול אותן טעויות, יבטיח קודם כל בשר שאינו יבש או חסר טעם, ובעיקר יכול להגן עליכם מפני הרעלת מזון. האתר Daily meal, סקר עשר מהטעויות השכיחות ביותר, הנה כמה מהבולטות והחשובות שבהן.
טעות ראשונה: הפשרת הבשר הטחון על השיש
אסור להפשיר בשר בקר טחון, או בשרים אחרים על השיש במטבח, פעולה זו נחשבת לא בטוחה ויכולה להגדיל את הסיכון להרעלת מזון.
במקום זאת, הוציאו את הבשר מהמקפיא כ-24 שעות לפני הבישול והפשירו אותו במקרר. אם אתם צריכים להפשיר את הבשר מהר יותר, הכניסו אותו לשקית ניילון סגורה היטב, והשרו אותה במי ברז קרים (שאינם חודרים לשקית), החליפו את המים בערך כל חצי שעה כדי שלא יתחממו מדי.
טעות שנייה: לא שמים לב לכמות השומן בבשר
קיימים סוגים שונים של בשר בקר טחון עם יחסי בשר רזה לשומן שונים, שימו לב לאיזה סוג של בשר אתם קונים ומה הצורך שלכם.
- 70/30: 70% בשר רזה, 30% שומן, מתאים להמבורגרים עסיסיים.
- 80/20: מהצוואר והכתפיים, מושלם להמבורגרים וכדורי בשר.
- 85/15: מהרגליים האחוריות, מתאים לרטבים עם תיבול נוסף.
- 90/10 (סינטה): דל שומן, מומלץ למתכונים עתירי נוזלים כמו לזניה.
טעות שלישית: לא בוחרים את המחבת הנכונה
חשוב לבחור במחבת גדולה מספיק כדי להכיל את כל כמות הבשר, שיהיה לו מספיק מקום להתבשל כראוי. אם הבשר יהיה דחוס מדי במחבת, הוא יעלה אדים במקום להשחים. אם אין לכם מחבת גדולה מספיק, מומלץ אפילו לחלק את הבשר, ולטגן מחצית מהכמות בכל פעם.
גם לסוג המחבת יש חשיבות. אפשר אמנם לבשל בשר טחון במחבת טפלון, אבל הוא לא ישחים יפה כמו במחבת נירוסטה או ברזל יצוק. שני הסוגים האחרונים שומרים על חום טוב יותר מטפלון, מה שיעזור לצרוב את הבשר.
טעות רביעית: "זורקים" את הבשר למחבת ישירות מהמקרר
חשוב לא להוסיף בשר טחון למחבת מיד לאחר הוצאתו מהמקרר. תנו לו 10-15 דקות להתחמם מעט על השיש. אל דאגה, זה לא מספיק זמן שיאפשר צמיחת חיידקים, רק להוריד מעט את הקור. בשר קר מדי לא ייצרב יפה, בשביל בשר בקר טחון מושחם יפה, תנו לו כמה דקות - זה יעשה את כל ההבדל.
טעות חמישית: שוכחים לחמם את המחבת
כשמבשלים בשר בקר טחון, אסור להכניס את הבשר למחבת קרה, היא פשוט לא תספק את אותן התוצאות. זאת בגלל ריאקציית מיילארד, תהליך כימי שהוא זה שנותן לאוכל צבע זהוב יפה בזמן הבישול. התגובה לא תתרחש אם הטמפרטורה של המחבת היא מתחת ל-150 מעלות. חימום מוקדם של מחבת זו משימה פשוטה שלא דורשת הרבה זמן או מאמץ, שימו את המחבת מעל אש בינונית כ-5 דקות לפני הוספת שמן או את הבשר.
טעות שישית: ערבוב יתר של הבשר בזמן הבישול
אנשים נוטים לערבב את הבשר הטחון ללא הרף בזמן שהוא מתבשל, למרות שערבוב מתמיד יכול להרגיש כמו דרך לעזור לו להתבשל מהר יותר ולוודא שכל החלקים הוורודים ייגעו במחבת החמה, זה דווקא פחות מומלץ. תנו לבשר "לשבת" ללא הפרעה במשך מספר דקות, כשמזיזים את הבשר הטחון יותר מדי בזמן הבישול, אף אחד מחלקי הבשר לא נשאר במגע עם המחבת מספיק זמן כדי לצרוב ולהפוך לצבע חום זהוב עמוק. לתת לבשר להתבשל, ללא הפרעה, יביא לקרום יפה מבחוץ.
התחילו בפירוקו לקוביות גדולות ואז תנו לו להתבשל מבלי להזיז אותו. תדעו שהבקר מוכן להתפרק יותר ולהמשיך בבישול כאשר הוא מפסיק להידבק למחבת ומשתחרר בקלות.
טעות שביעית: שטיפת הבשר
אנשים רבים טועים לחשוב שזה רעיון טוב לשטוף בשר נא כדי להיפטר מחיידקים שעלולים להימצא בבשר. זה לא רעיון טוב, וזה יכול להגביר את הסיכון להרעלת מזון. שטיפת בשר נא מגדילה את הסיכוי שתפיצו את החיידקים מהבשר למשטחים או פריטים אחרים במטבח שלכם, כמו הכיור, השיש, הכלים או אפילו מזונות אחרים שעשויים להיות בקרבת הכיור שלכם.
טעות שמינית: להגיש את הבשר עם הכלי איתו בישלתם
לעולם אל תגישו את הבשר באותם כלים שאיתם בישלתם אותו או באותן כפות שהשתמשתם בהן כדי להחזיק את הבשר הנא, כיון שהם עדיין יהיו מזוהמים בחיידקים. קחו כף הגשה נקייה לבשר המבושל, או לחלופין, שטפו את הכף עם מים חמים וסבון לפני שתתנו להם לבוא במגע עם הבשר המבושל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו