ט"ו בשבט מגיע: מאילו פירות יבשים כדאי לכם להימנע?

לצד לא מעט יתרונות תזונתיים של הפירות היבשים, קיימים גם כמה חסרונות - אז כמה מהם כדאי לאכול? והאם יש להם השפעה על המשקל? דיאטנית קלינית עונה

פירות יבשים. צילום: Getty Images

ט"ו בשבט, חג הנטיעות והתחדשות הטבע, יחול השנה בין ה-12 ל-13 בפברואר, ועם התקרבות החג, עולות שאלות רבות סביב אחד מסמליו המובהקים - הפירות היבשים. האם הם באמת בריאים כפי שנהוג לחשוב? כמה מהם כדאי לאכול? והאם יש להם השפעה על המשקל?

ט"ו בשבט, המסמל את תחילתה של עונת הפריחה בארץ ישראל, הפך עם השנים לחג המזוהה עם אכילת אגוזים ופירות יבשים, כאשר מסורת זו הפכה לחלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית המודרנית. אולם, בעידן שבו מודעות תזונתית הפכה לנושא מרכזי, עולות שאלות רבות לגבי ההשלכות הבריאותיות של צריכת פירות יבשים.

פירות יבשים מציעים יתרונות בריאותיים רבים. הם מהווים מקור עשיר לסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים חיוניים. הם יכולים לשמש כקינוח מתוק וטבעי, המספק אלטרנטיבה בריאה יותר לממתקים מעובדים. בנוסף, האינדקס הגליקמי הנמוך יחסית של פירות יבשים מסייע בשמירה על רמות סוכר יציבות בדם. הם גם עשירים בנוגדי חמצון, המסייעים במאבק ברדיקלים חופשיים בגוף, הנוצרים כתוצאה מזיהום אוויר, סטרס, מזון צלוי, עישון, קרינת השמש ועוד.

רגע לפני שאתם מעמיסים פירות יבשים, צילום: אורן בן חקון

עם זאת, חשוב להיות מודעים לצדדים הפחות חיוביים בצריכת פירות יבשים. בתהליך הייבוש, הפירות מאבדים נפח ומים, אך שומרים על תכולת הסוכר שלהם. כתוצאה מכך, הם הופכים לצפופי קלוריות, מה שעלול להוביל לצריכת קלוריות עודפת אם לא צורכים אותם במודעות. בנוסף, חלק מהפירות היבשים עוברים תהליכי עיבוד הכוללים תוספת סוכר, מה שמגביר את תכולת הקלוריות והסוכר שלהם.

בכדי ליהנות מהיתרונות של פירות יבשים תוך הימנעות מהסיכונים, חשוב לאמץ גישה מאוזנת. הכנת מנות קטנות ומדודות מראש יכולה לסייע בשליטה על הכמויות הנצרכות. שילוב פירות יבשים עם מזונות אחרים, כמו אגוזים או יוגורט, יכול לשפר את הערך התזונתי ולהגביר את תחושת השובע. חשוב גם להיות מודעים לאופן האחסון של הפירות היבשים - הרחקתם מהעין ואכילה של כמות מדודה בכל פעם יכולה לסייע בהפחתת הפיתוי לאכילה מופרזת וללא תשומת לב.

שימו לב לכמויות הסוכר, צילום: לירון אלמוג

בהקשר זה, חשוב להכיר את הערכים התזונתיים של הפירות היבשים הנפוצים. למשל, משמש מיובש בודד מכיל כמות קלוריות דומה לכפית צימוקים, בעוד שתאנה מיובשת אחת מכילה יותר מפי שתיים מכך. אגוז מלך בודד מספק כמות קלוריות דומה לשבע יחידות של שקדים קלויים. תפוח מיובש, לעומת זאת, מכיל כמות קלוריות גבוהה יחסית ליחידת משקל, בעוד שאננס מיובש יחיד מספק כמות קלוריות דומה לשתי יחידות של משמש מיובש.

ט"ו בשבט מהווה הזדמנות מצוינת לא רק לחגוג את הטבע הישראלי, אלא גם לבחון מחדש את הרגלי התזונה שלנו. כפי שאנו נוטעים עצים חדשים בחג זה, כך אנו יכולים לנטוע הרגלים בריאים חדשים בחיינו. זו הזדמנות להתחיל בשינויים קטנים אך משמעותיים, כמו שילוב מושכל של פירות יבשים בתזונה היומיומית, או אימוץ שגרת פעילות גופנית קבועה.

שלבו בתזונה, אבל לא בהגזמה, צילום: יהושע יוסף

לסיכום, פירות יבשים יכולים להיות חלק מתזונה בריאה ומאוזנת, כל עוד צורכים אותם במתינות ובמודעות. ט"ו בשבט מזמן לנו הזדמנות להתחבר מחדש לטבע ולמסורת, תוך שמירה על בריאותנו. בין אם בחרתם לנטוע עץ, לצאת לטיול בטבע, או פשוט ליהנות ממגש פירות יבשים בחברת משפחה וחברים, זכרו כי המפתח הוא באיזון ובמודעות. כך נוכל ליהנות מהחג ומפירותיו, תוך שמירה על אורח חיים בריא ומאוזן לאורך כל השנה.

 כותבת הטור היא עומר עזריה, דיאטנית קלינית Bsc וטריינרית ב-Les Mills ישראל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר